Для філій Суспільного на 2021 рік хочуть виробити мінімум 40 проєктів на аутсорсі: як подати свою ідею

Для філій Суспільного на 2021 рік хочуть виробити мінімум 40 проєктів на аутсорсі: як подати свою ідею

13:33,
13 Листопада 2020
2373

Для філій Суспільного на 2021 рік хочуть виробити мінімум 40 проєктів на аутсорсі: як подати свою ідею

13:33,
13 Листопада 2020
2373
Для філій Суспільного на 2021 рік хочуть виробити мінімум 40 проєктів на аутсорсі: як подати свою ідею
Для філій Суспільного на 2021 рік хочуть виробити мінімум 40 проєктів на аутсорсі: як подати свою ідею
Генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрєй розповіла про те, як отримати фінансування для свого телепроєкту від Суспільного.

12 листопада відбулася  Zoom-конференція про те, як отримати фінансування для свого телепроєкту від Суспільного.

Її провела генеральна продюсерка регіонального мовлення Суспільного Марія Фрєй, яка презентувала програму «Створюй із Суспільним» і відповіла на всі запитання щодо співпраці сторонніх студій з суспільною телерадіокомпанією.

До 22 листопада триває прийом  заявки від сторонніх продакшнів на виробництво телевізійних програм 6 напрямів у межах програми «Створюй із Суспільним». Ідеї проєктів потрібно надсилати на адреси філій Суспільного.

За словами Марії Фрєй, у НСТУ попередньо планують відібрати мінімум 40 ідей для реалізації за власний кошт, також буде сформовано довгий список переможців відбору ідей для виробництва за підтримки донорів.

Загальна вартість реалізації від 50 000 до 750 000 грн на один проєкт.

«Ми розраховуємо, що за ці кошти ви запропонуєте нам готовий для розміщення контент. Це означає, що ви самостійно визначаєте, яку частку цих грошей на які витрати ви розподіляєте», – сказала вона.

Марія Фрєй окремо зупинилася на кожному з шести напрямів телепрограм, ідеї для яких цього разу шукає Суспільне. У 2020 році у пріоритеті ідеї телевізійних програм про замовчувану історію регіону радянських часів, життя й побут віддалених міст регіону, здоров’я в регіоні, культурно-освітнє життя регіону під гаслом «Навчання впродовж життя», деіндустріалізацію регіону, права, рівність та доступність у регіоні.

Що Суспільне чекає від програм про замовчувану історію регіону радянських часів? «Ми би хотіли почати розмову про те, якою Україна насправді була у період радянський часів. Ми розуміємо та усвідомлюємо, що тема радянського минулого України поляризує українське суспільство. Бачимо своєю місією створювати такі програми, які будуть містком між людьми для яких Радянський союз був нормою та для яких він був тоталітарною системою. У цій тематиці необхідно буде працювати з архівами, архівними відео. Очікуємо отримати ідеї проєктів про міста, місця, так і про особистостей. Нам потрібен критичний погляд на радянську пропаганду», – сказала вона. І порекомендувала читати дослідження Лабораторії журналістики суспільного інтересу «Від "воєн пам’яті" до спільного майбутнього» та «Історичну правду».

Для тих, хто хоче виробляти контент про здоров’я в регіоні, Марія Фрєй порадила читати фейсбук Уляни Супрун і подавати ідеї проєктів про уе, що означає бути здоровою людиною у ХХІ столітті.

Її запитали, чи можна подавати ідею про села, які зникають. Вона відповіла, що так, але потрібно зважати, що програми мають нести оптимізм. Марія Фрєй порадила читати дослідження комунікативних стратегій для реалізації культурного та креативного потенціалу «малих міст», яке провели експерти, аналітики та команда Львівського медіафоруму. У категорії про життя й побут віддалених міст регіону вона хоче бачити історії маденьких міст, до яких захочеться поїхати після побаченої програми. 

Марія Фрєй сказала, що програми про права, рівність та доступність у регіоні, які стосуються всіх верств населення, є цікавими для міжнародних партнерів Суспільного. За її словами, героями цих програм можуть бути люди з інвалідністю, люди, які боряться зі стереотипами, незахищені верстви населення, тимчасово переселені особи, люди, які своїми вчинками пропагують рівність у всіх сферах життя.

У категорії про культурно-освітнє життя регіону під гаслом «Навчання впродовж життя» можуть бути програми про людей у старшому віці, які освоюють нові професії. А також це можуть лекторії, курси, які розраховані на старшу аудиторію, а саме 45+.

У програмах про деіндустріалізацію має йти мова про розвиток регіонів, які стали занепадати. «Нам би хотілося дізнатися, як у таких регіонах розвивається еко-туризм, як виробництво переходить на сучасні технології. Тут можливі історію про наукові та промислові досягнення регіонів. Основне завдання програм із цієї категорії про те, як можна адаптуватися до змін», – сказала вона.  

За її словами, сторонні виробники витрачатимуть різні суми коштів на різних етапах. Наприклад, щоб виробити програму про замовчувану історію регіону радянських часів, потрібно більше коштів і зусиль вкласти під час підготовки. Тоді як левова частка коштів бюджету піде на виробництво програми про життя й побут віддалених міст регіону, коли потрібно буде знімати.

Під час презентації вона розповіла, як заповнювати документи для подачі заявки. Вона звернула увагу, що аудиторія регіонального телевізійного мовлення старша, це жінки і чоловіки 50+, варто уявити свого глядача і полюбити його.

Пані Фрєй зазначила, що чекає від авторів проєктів до 22 листопада заповнені документи і відеопрезентацію на одну-дві хвилини, де автор майбутнього проєкту чи ведучий  розкаже про ідею.

Вона нагадала, що всі проєкти мають бути з субтитрами українською мовою, і на це потрібні будуть додаткові кошти і зусилля.

Автори ідей чи ті, з ким після перемоги на пітчингу будуть підписувати договір, мають бути зареєстровані як ФОП або ТОВ.

Марія Фрєй детально розповіла про кожен етап відбору, скільки він триватиме і що чекають від авторів проєктів.

25 грудня оголосять результати конкурсного відбору. Після свят, приблизно у лютому 2021 році, розпочнеться робота над документами. Переможців відбору на всіх етапах співпраці з Суспільним супроводжуватиме і підтримуватиме місцеве керівництво філій НСТУ.

Після презентації Марія Фрєй відповіла на фінансові, контенті, організаційні питання від учасників: а саме, як НСТУ буде розплачуватися, як відбувається прийом контенту, хто проводитиме зйомки, чи буде допомагати НСТУ з технікою тощо.

Нагадаємо, з вересня 2020 року в ефірі філій Суспільного мають вийти 20 нових проєктів, які запускають у виробництво сторонні локальні продакшни. Їх відібрали на другому пітчингу у рамках програми «Створюй з Суспільним» восени 2019 року. 

Наразі вийшли  проєкти «Еко-люди», «Street Cхід», інформаційний тележурнал «Шерифи для нових громад», туристичні програми «Недалечко», «Геолокація: Волинь», «Край пригод», «Я вдома», «Роздивись», «Земля, наближена до неба», «Кіношкола вдома», туристично-історична програма «Буковинські загадки». Проєкт «12 міфів про Донбас» реалізували за кошти міжнародних партнерів Суспільного.

До 22 листопада 2020 року Суспільне розшукує ідеї творчих проєктів, які у 2021 році покажуть у філіях. 

Фото: пресслужби Суспільного

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду