Здорова євроінтеграція. Як Суспільне співпрацює з Європейською мовною спілкою

Здорова євроінтеграція. Як Суспільне співпрацює з Європейською мовною спілкою

17:00,
6 Лютого 2024
898

Здорова євроінтеграція. Як Суспільне співпрацює з Європейською мовною спілкою

17:00,
6 Лютого 2024
898
Здорова євроінтеграція. Як Суспільне співпрацює з Європейською мовною спілкою
Здорова євроінтеграція. Як Суспільне співпрацює з Європейською мовною спілкою
Українські новини в ефірі європейських суспільних мовників, представництво в керівних структурах Європейської мовної спілки (EBU) та технічна підтримка з боку міжнародних партнерів із перших днів повномасштабного вторгнення.

2022 року Суспільний мовник України співпрацював попри війну з європейською професійною асоціацією суспільних телерадіомовників Європи (European Broadcasting Union). Ця співпраця триває й нині. Помітним моментом у цьому процесі стало ухвалення рішення про виключення Росії з Європейської мовної спілки. Водночас представники Суспільного мовника України були обрані за останні два роки до керівних органів ЄМС.

Європейська мовна спілка (European Broadcasting Union) об’єднує 112 організацій у 56 країнах. Спілка була створена 12 лютого 1950 року 23 телерадіомовними організаціями з Європи та середземноморського регіону. ЄМС є найбільшою у світі професійною асоціацією телерадіомовників. Спілка є організаторкою міжнародних телевізійних конкурсів, зокрема «Євробачення», а також виступає розпорядницею ліцензій на трансляцію чемпіонатів світу з футболу, турнірів УЄФА (Ліга чемпіонів, Ліга Європи, Суперкубок УЄФА, чемпіонат Європи з футболу), зимових і літніх Олімпійських ігор, ралі «Дакар» та інших світових подій.

Представництво в керівних органах ЄМС

Наразі п’ятеро представників Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) перебувають у керівних органах Європейської мовної спілки: четверо увійшли до комітетів, а голова правління НСТУ Микола Чернотицький уже вдруге обраний членом виконавчої ради ЄМС.

«Ми маємо найбільше представництво серед країн Східної та Центральної Європи в керівних структурах ЄМС, де залучені до прийняття рішень.  Я — член виконавчої ради ЄМС, мої колеги — члени комітетів: Ангеліна Карякінановинного, Вікторія Мурованадиджитального, Ірина Славінськарадійного, Олексій Мандзійспортивного. Наприклад, Ангеліна Карякіна постійно звертає увагу європейських колег на висвітлення війни в Україні та боротьбу з російської пропагандою», — розповідає голова правління Суспільного Микола Чернотицький.

  Голова правління Суспільного Микола Чернотицький

Представники Суспільного 2023 року взяли участь у 90-й та 91-й генеральних асамблеях ЄМС, де Україна залишається у фокусі уваги європейських мовників. Суспільне також узяло участь у першому саміті ЄМС зі штучного інтелекту.

«Участь у роботі керівних органів ЄМС створює можливість брати участь у прийнятті рішень у глобальних масштабах. Ми можемо долучатися до актуальних дискусій у колі колег і пропонувати свої розв’язання проблем, які виникають у суспільних мовників світу. Робота в Радіокомітеті ЄМС особисто мені також відкрила можливість краще зрозуміти специфіку роботи суспільних радіо в країнах ЄС — у нас є чимало спільних проблем, тож спільні зусилля з адвокації тут просто неоціненні. І ще я ціную можливість навчатися нового, наприклад, під час конференцій і форумів є унікальна можливість обмінюватися досвідом і запозичувати найкращі практики», — розповіла виконавча продюсерка радіо «Культура», членкиня Радіокомітету ЄМС Ірина Славінська.

ЄМС є організаторкою міжнародних телевізійних конкурсів, зокрема «Євробачення», а також виступає розпорядницею ліцензій на трансляцію чемпіонатів світу з футболу, турнірів УЄФА (Ліга чемпіонів, Ліга Європи, Суперкубок УЄФА, чемпіонат Європи з футболу), зимових і літніх Олімпійських ігор, ралі «Дакар» й інших світових подій. Представництво Суспільного мовника в керівних органах ЄМС дозволяє відразу враховувати потреби та розв’язувати питання щодо придбання прав на трансляцію спортивних подій. Про це говорить і член спортивного комітету в ЄМС Олексій Мандзій.

«Перш за все, це дозволяє постійно нагадувати про потреби й інтереси України. Також це передбачає спільну роботу та тіснішу взаємодію з європейськими колегами з суспільних мовників, обмін досвідом для реалізації проєктів, а також безпосередню участь у прийнятті рішень, які в компетенції комітету. Коли ми говоримо про спортивний, то це, зокрема, питання придбання прав на спортивні події, що дозволяє одразу враховувати українську позицію і наші потреби. А участь у робочих групах, наприклад, щодо роботи з різними видами спорту дозволяє краще взаємодіяти на рівні спільних потреб і розв’язувати схожі проблеми», — говорить шефредактор «Суспільного Спорт», член Спортивного комітету в ЄМС Олексій Мандзій.

Обмін новинами: понад 200 каналів з 79 країн поширюють новини Суспільного

Одним із напрямів співпраці Суспільного з ЄМС є обмін новинами. З перших днів повномасштабної війни команда Суспільного публікує власні відео на платформі Eurovision News Exchange, зокрема репортажі з зони бойових дій, свідчення про воєнні злочини росіян і наслідки обстрілів цивільної інфраструктури. Журналісти Суспільного отримали нагороду «Європейський журналіст 2023» в рамках міжнародного конкурсу «Приз Європа 2023», а також нагороду Гуннара Гойдаля у 2022 році за видатні досягнення у сфері обміну новинами.

«Ми тісно працюємо з європейськими колегами, завдяки мережі просуваємо українські новини (зокрема щодо російської агресії), які споживають мільйони європейців. Це дуже важливо. Наприклад, лише з початку вторгнення 1793 сюжети Суспільного з’явились 132715 разів на 202 каналах із 79 членів-мовників ЄМС. Це фантастичні показники нашого впливу на європейську інформаційну картину дня, який суттєво зріс за ці роки.  Для порівняння, у 2021 році ми надали 220 сюжетів, які з’явилися 6676 разів», — говорить Микола Чернотицький.

  Суспільне — учасник проєкту «A European Perspective».

З грудня 2023 року новини Суспільного розміщують на вебсайтах європейських мовників, які є учасниками проєкту «A European Perspective». Наразі в ньому беруть участь 20 організацій із 17 країн. Понад 25 матеріалів Суспільного за два тижні опублікували на своїх вебсторінках європейські мовники. Зокрема, це матеріали про блокування кордону, воєнні злочини росіян в Україні та наслідки війни в різних регіонах.

Співпраця в забезпеченні трансляції спортивних подій

Спорт є складовою інформаційного мовлення, а Суспільний мовник забезпечує ексклюзивні трансляції провідних спортивних подій світу, завдячуючи насамперед і частковому або повному скасуванню плати за права в цей нелегкий для країни час.

«У 2022 році [ми отримали] часткове або повне скасування плати за права (Чемпіонат світу зі спортивної гімнастики та біатлонний турнір Мартена Фуркада) або доставки сигналу (ЧС з легкої атлетики, літнього ЧС з біатлону та події кубка IBU) на низку міжнародних спортивних подій. У 2022 році було фіналізовано придбання нового пакету прав на змагання з біатлону на цикл 2022–2026. Таким чином, Суспільне мовлення зберегло статус офіційного транслятора подій міжнародного союзу біатлоністів на території України», — розповідає Микола Чернотицький.

Матчі Національної збірної України з футболу у відборі на Євро-2024, молодіжної збірної України з футболу U-21 на Євро-2023, виступи чоловічої та жіночої збірних України з волейболу у Золотій лізі, «Європейські ігри» глядачі мали змогу дивитися в етері Суспільного. Це також стало можливим завдяки партнерській підтримці з боку ЄМС.

За словами голови правління НСТУ, у 2023 році через розширення спортивного мовлення компанії забезпечено придбання прав на пільгових умовах на міжнародні події з легкої атлетики, водних видів спорту, спортивної та художньої гімнастики, веслування (вперше), окремих турнірів, таких як чемпіонат світу з футболу серед жінок, Євро з баскетболу 3х3 (вперше), Європейських ігор, чемпіонату світу з польотів на лижах (уперше). Успішно завершено оформлення головного спортивного придбання 2023 року — права на висвітлення Олімпійських ігор 2026–2032.

Проведення «Євробачення-2023» і співпраця з BBC

Україна є однією з найуспішніших держав на конкурсі «Євробачення». Суспільне не відмовилося від проведення конкурсу навіть під час повномасштабної війни. НСТУ знову ж таки змогла це зробити завдяки підтримці ЄМС.

67-й пісенний конкурс «Євробачення» у травні 2023 року приймав Ліверпуль (Велика Британія) від імені України. Український гурт «Калуш Оркестра» став переможцем «Євробачення-2022», але з міркувань безпеки конкурс вирішили провести в країні, представник якої посів друге місце. Суспільне як член Європейської мовної спілки організовувало та проводило відбір пісні та представника України, а також забезпечувало його участь у «Євробаченні». Представники Суспільного мовлення співпрацювали з BBC на всіх рівнях, для того, щоб розробити та впровадити українські елементи не тільки в шоу, а й під час конкурсної програми.  

 «Євробачення-2023»: співпраця BBC та Суспільного

«11 жовтня разом із генеральним директором BBC Тімом Деві ми підписали Меморандум про взаємодію та співпрацю. Тоді були узгоджені сфери співпраці в межах підготовки та проведення конкурсу, які, зокрема стосувалися дизайну, художнього та музичного оформлення “Євробачення-2023”, використання українських культурних елементів в програмному наповненні, відображення України як країни-переможця “Євробачення-2022” та обрання ведучих. Так, ми рекомендували ВВС перелік українських артистів, яких можна залучити до концертів, креативним директором від України став Герман Нєнов. На момент фіналу “Євробачення-2023”, 13 травня, всі наші домовленості було виконано», — розповідає Микола Чернотицький.

Технічна допомога та візит керівництва ЄМС до України

З перших днів повномасштабної війни команда Суспільного залишалася на зв’язку з європейською медіаспільнотою. Для поширення українського контенту європейські мовники ретранслювали теле- та радіоканали Суспільного, сайти ЄМС показували контент Суспільного на головних сторінках. Допомагали європейські партнери з технікою та обладнанням, зокрема надали генератори та старлінки.

«На початку вторгнення генеральний директор ЄМС Ноель Карран зателефонував мені і запитав: “Що ми можемо для вас зробити?” Перша моя відповідь була: “Виключити Росію з ЄМС”. Але окрім потужної політичної та інформаційної підтримки, ЄМС допомогла Суспільному вижити в цей перший рік повномасштабної війни. Не уявляю, як би ми впоралися без старлінків», — розповів Микола Чернотицький.

За його словами, завдяки комплекту обладнання Flyaway kits НСТУ змогла доставляти сигнал Першого каналу Суспільного, коли все глушили. Завдяки ЄМС та уряду Латвії місцеві філії Суспільного отримали генератори, які допомогли забезпечити енергетичну незалежність компанії. Крім того, ЄМС, розуміючи складні фінансові умови, скасувала членські внески для Суспільного на 2023–24 роки. У 2023 року Суспільне мовлення  змогло оздоровити близько півсотні дітей в Болгарії та Румунії. Батьки платили за дорогу, а Суспільний мовник Латвії оплатив відпочинок в  Болгарії, а Румунський мовник оплатив дитяче оздоровлення у своїй країні.

 Зустріч Дельфіни Ернотт Кунсі та Ноеля Куррана з членами правління Суспільного під час візиту в Україну

Президентка Європейської спілки мовників (EBU), генеральна директорка Французького телебачення (France Télévision) Дельфіна Ернотт Кунсі та генеральний директор EBU Ноель Курран у квітні 2023 року відвідали Суспільне мовлення. Керівництво EBU зустрілося з членами наглядової ради та правління Суспільного, а також відвідали філію «Суспільне Чернігів», де ознайомилися з роботою місцевого мовника. Цей візит також став підтримкою для команди Суспільного.

Генеральний директор Європейської мовної спілки Ноель Курран під час 90-ї Генеральної асамблеї ЄМС, яка пройшла торік в Іспанії, сказав, що першочерговим пріоритетом є підтримка Суспільного мовника.

«Ці візити, людська підтримка, слова вдячності журналістам Суспільного за їхню роботу, відчуття важливості того, що вони роблять, просування контенту Суспільного в Європі — не менш важливі для нас, ніж старлінки та генератори», — говорить Микола Чернотицький.

Фото: Суспільне

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Олена
20:48 / 06.02.2024
Літературно оброблений звіт про звитяжну закордонну роботу та співпрацю. Але чому глядачі країни Вас не поважають та не дивляться: звісно, крім олімпійських ігор та євробачення?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду