Микола Чернотицький: Суспільне може стати помітним замовником контенту

Микола Чернотицький: Суспільне може стати помітним замовником контенту

08:21,
24 Червня 2022
4945

Микола Чернотицький: Суспільне може стати помітним замовником контенту

08:21,
24 Червня 2022
4945
Микола Чернотицький: Суспільне може стати помітним замовником контенту
Микола Чернотицький: Суспільне може стати помітним замовником контенту
НСТУ готова повністю відмовитись від «Олівця», щоб не опалювати його, й хоче скеровувати заощаджені гроші на виробництво та замовлення контенту.

У кінці лютого, коли російські війська наближались до Києва, Суспільне перевезло більшість своєї київської команди до резервної студії у Львові. Зараз компанія має резервні майданчики в Ужгороді та Львові, але основа команди повернулась до Києва — зокрема зі студії на Хрещатику виходять новини. Частина працівників досі у простої, але Суспільне поступово відновлює свої проєкти. Зокрема днями в ефір національного марафону вийшло журналістське розслідування про пошук російських військових — убивць родини з Бучі. Триває марафон «Суспільне. Спротив». Трансляцію спільного марафону «Єдині новини» припинив канал «Суспільне Культура», який тепер має власний ефір у цифрі у форматі HD. Також Національна суспільна телерадіокомпанія оголосила конкурс серед продакшн-компаній на виробництво документального кіно.

Про зміни й нові виклики, що стоять перед Суспільним під час війни, «Детектору медіа» розповів голова правління НСТУ Микола Чернотицький.

— Миколо, після початку великої війни Суспільне перенесло головний офіс із Києва до Львова та запустило там резервну студію. Як зараз побудована робота компанії? Яка частина колективу задіяна в роботі і звідки зараз ви мовите?

— Зараз ми мовимо з Хрещатика, 26. Тут у нас Newshouse і ми обладнали студію у бомбосховищі. У Києві працює одна зміна марафону та новини. Друга зміна марафону працює зі Львова. Також у Львові та Ужгороді працюють зміни регіонального марафону. У всіх цих містах є студії з бункерами: у разі повітряної тривоги вони можуть вести безпечне мовлення. Натомість у нас постало питання, що зараз робити з «Олівцем». Його дорого утримувати й у мирний чс, а зараз я не уявляю, скільки коштуватиме його опалювати…

— Дорого — це скільки?

— Він нам коштував під 100 мільйонів гривень на рік: комунальні витрати, податок на землю і обслуговування. Тому ми почали переносити виробничу студію на Хрещатик; думаю, що на початку осені завершимо цей процес. І тепер треба зрозуміти, що далі робити з «Олівцем»: здати в оренду, повернути державі? Поки що ми хочемо його законсервувати на рік до ухвалення рішення.

— Тобто виходить «Олівець» вам не потрібний не лише на час марафону, а взагалі?

— Ми змушені оптимізовувати свої ресурси. І зараз намагаємось максимальну кількість людей розмістити на Хрещатику. У законі є обмеження — майно Суспільного не можна відчужувати. Вчора ми спілкувались із міністром культури та інформаційної політики, і я йому казав, що хотів би гроші, вивільнені від утримання «Олівця», спрямувати на виробництво контенту. Ми маємо створювати контент, а не утримувати приміщення. Або, як варіант, ми можемо далі користуватись виробничими приміщеннями, а «башту» здавати як офісний центр — але це достатньо компромісне рішення.

У більшості міст ми користуємось власними приміщеннями. Оренду ми мали у Сєверодонецьку, Краматорську, Харкові, Вінниці, Кропивницькому, Хмельницькому та Івано-Франківську.

— Чи багато ви втратили техніки у тих містах, де були бойові дії та які були окуповані?

— Повністю все розграбоване у Херсоні. У перші дні окупанти повиносили всю апаратуру і знімали пропагандистські репортажі про те, яке буцімто погане було у нас обладнання. З Краматорська ми встигли евакуювати техніку.

— А що з людьми?

— Частина працівників херсонської філії залишилась на окупованих територіях. Уже третій місяць немає зв’язку з кореспонденткою з Маріуполя. Оператор Миколаївської філії Василь Філімон пішов в армію і зараз у полоні. Інші, слава Богу, на вільній території.

— Яка частина працівників НСТУ задіяна у марафоні, і чим займаються інші?

— Половина наших людей у простої. Це і сервісна, і технічна підтримка. У повному складі працює команда новин, «Суспільна студія», поновили роботу команда журналістських розслідувань та відділ документалістики. 22 червня в ефір вийшло розслідування «Буча 22» про події, які відбулись у час окупації. Люди, які перебувають у простої, також працюють. Наприклад, наш відділ міжнародки. Також відновили роботу ті, хто займається зовнішніми замовленнями. У нас були грантові гроші і ми оголосили конкурс на документалку «Cancel russia, або чому російський балет вбиває». Ми отримали 13 заявок від різних продакшнів і зараз працюємо над відбором. Також у нас працює діджитал, потроху відновлює роботу команда «Українського радіо», працює «Промінь». Також частково хоче повернутись до роботи наш оркестр. Будуть готувати записи — про концерти ще рано говорити.

— Розслідування про Бучу вийшло в межах спільного телемарафону?

— Ми його показали під час марафону, навіть попри те, що це був не наш слот, а слот іншої медіагрупи («Інтера» – ДМ»). Зараз ми готуємо й інші проєкти. Розслідування робить команда Інни Білецької. Вони зараз фокусуються на розслідуваннях воєнних злочинів.

— Який вигляд матиме аутсорс під час війни?

— Мені самому цікаво на це подивитись. Аутсорс дозволяє нам знімати такі проєкти, як «Колапс», за рік. А якби робили лише власними силами, то нам би знадобилось зо три роки. Зараз є запит від продакшнів: вони хочуть працювати. І зараз час, коли Суспільне може стати помітним замовником контенту. Це дуже виграшна історія: з одного боку ми отримуємо якісний контент, а з іншого боку підтримуємо ринок.

— Які гроші з бюджету Суспільного ви можете використовувати на власне виробництво і на аутсорс?

— Ми зараз не замовляємо продукт у сторонніх продакшнів за бюджетні гроші, бо ми не маємо певності, що ці зобов’язання будуть виконані. Також зараз нам удалось зекономити певні гроші, і ми б могли на них замовляти виробництво. Але є загроза, що держава не зможе зробити ці виплати. І мені б не хотілось на початку наступного року бути винним. Тому я це питання також поставив Мінкульту, щоб виробники могли отримувати кошти через державне казначейство.

— Як змінилась вартість години власного виробництва? І які бюджети ви плануєте для проєктів на аутсорсі?

— Важко сказати, бо «Cancel russia, або чому російський балет убиває» — це наш перший проєкт у цьому році.

Продюсерська команда Суспільного зібрала список ідей проєктів, які б хотіла втілити. Ми шукаємо для них грантової підтримки. Більшість із них про війну в тому чи іншому вимірі – про наших героїв, як змінилося життя кожного з нас, як ми тримаємося, про історію нашої боротьби, але й про майбутнє також: наприклад, як відбудовуватимуть наші міста. Також дуже потрібен дитячий контент: маємо сім ідей проєктів для дітей різного віку від діджитал-команди. Дуже сподіваюся, що зможемо все це втілити.

— Через бойові дії трансляція каналів НСТУ припинилась у частині міст та сіл. Чи дозволило це зекономити гроші на трансляцію?

— Усі заощаджені гроші ми перерозподілили, щоб збільшити покриття: аналогове мовлення, середні хвилі на радіо — ми маємо забезпечити всі можливі варіанти отримання інформації від нас на противагу пропаганді, що поширюють на нашій території окупанти. Трансляція наших телеканалів у HD — також частина боротьби за глядача.

— Із квітня частина каналів вийшла з марафону. Розкажіть, як із марафону вийшла «Культура». Як ви змінили її сітку мовлення? Як адаптували контент до нових умов? Чи відмовились від частини проєктів? Чи ревізію бібліотечного контенту?

— Ми розуміли, що другий місяць перебувати у постійному потоці новин, у напруженні не всім під силу. Особливо дітям, які опинилися без звичної мирної рутини, садочків і шкіл. Тому канал «Суспільне Культура» зараз відрізняється від «довоєнного», має шість годин мультфільмів щодня. Ми зібрали наші фонди, українську класику, наші документальні і пізнавальні проєкти, що були виготовлені на останні роки різними командами. Мультфільми, освітні програми та українська кінокласика — хребет програмування.

— Яка зараз ситуація з кадрами? Чи плануєте реструктуризацію? Також зараз суспільне шукає нові кадри (наприклад, у Чернівцях). Яких спеціалістів вам зараз не вистачає?

— Частина людей виїхала. Хтось із них далі співпрацює з НСТУ, хтось припинив зв’язки з компанією. При цьому мережа філій функціонує. Пошук людей у Чернівцях — це точкове рішення, не пов’язане з війною. Вакансію відкрили через перехід співробітників у центральний офіс. Проблем із кадрами ми не маємо.

— Які основні виклики для Суспільного ви бачите в умовах війни?

— По-перше, це трансформації та переїзди. Ми маємо реструктурувати всі наші процеси всередині. По-друге, ми хочемо стати помітним замовником на ринку. І по-третє, зберегти Суспільне як інституцію під час і після війни.

Фото: пресслужби Суспільного

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Відділ кадрів
17:16 / 04.07.2022
Інформація про структуру, принципи формування та розмір оплати праці, винагороди, додаткового блага голови та членів правління АТ «НСТУ» за червень 2022 року (ст. 15 Закону України «Про доступ до публічної інформації») Розмір посадового окладу голови та членів правління АТ «НСТУ» встановлюється Наглядовою радою АТ «НСТУ» у відповідних контрактах. До структури оплати праці голови правління в червні 2022 року входять заробітна плата по окладу, надбавка за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці, відрядження та індексація. Загальний обсяг виплачених коштів голові правління АТ «НСТУ» після оподаткування (податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) 18% та військовий збір (ВЗ) 1,5%) становив 238 780,10 грн. До структури оплати праці у червні 2022 року п’яти членів правління входить заробітна плата по окладу, основна відпустка, відрядження та індексація. Загальний обсяг виплачених коштів членам правління АТ «НСТУ» за місцем роботи після оподаткування (податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) 18% та військовий збір (ВЗ) 1,5%) становив 809 302,09 грн.
НР
11:10 / 03.07.2022
Микола Чернотицький на засіданні НР 27.06 повідомив про кадрову ситуацію в НСТУ. На сьогодні в компанії працює 3957 осіб. З них 1980 (50%) – працює, 1482 – перебувають у простої, 212 – у відпустці, 165 – у декретній відпустці, 74 – у складі ЗСУ чи ТрО. Із 20 особами – відсутній зв’язок, з них одна людина в полоні, одна людина не на зв’язку три місяці (з Маріуполя). Всі інші – за кордоном, їм наразі припинено усі виплати.
Посилань нема
11:20 / 29.06.2022
Проте є у відкритому доступі інфо про доходи пана голови помісячно, викладаеться на сайті згідно закону про суспільне. Аналіз потребує часу, можливо десь тут буде викладено статки звьоздного сумського хлопчика Миколки. Можна сказати що війна на них ніяк не вплинула, лише проценти з реклами зникли, а дотачали премією.
юристка
06:04 / 29.06.2022
Цей додаток №5 ви не побачите. Такі документи, як правило, не публікують. Але ви можете подати інформаційний запит. Згідно із Законом, таку інформацію посадовці зобов'язані надавати. Успіхів!
Дайте посилання
19:12 / 28.06.2022
До речі... А де побачити додаток 5?
Правління
15:01 / 28.06.2022
Шановні колеги! Через недостатність ресурсів на єдиному казначейському рахунку, виплату авансу в червні було затримано. Ми постійно комунікуємо з відповідними органами влади щодо цього питання та робимо все можливе, щоб виплата відбулася якнайшвидше. Наразі існує вірогідність проведення виплат зі сторони Державної казначейської служби протягом тижня.
До речі...
07:57 / 28.06.2022
ДЕ АВАНС ЗА ЧЕРВЕНЬ? 4. Про преміювання працівників керівного складу АТ «НСТУ» за підсумками роботи у червні 2022 року. За результатами обговорення вирішили: відповідно до пункту 4 розділу ІІ Умов і розмірів оплати праці працівників акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України», затверджених рішенням Наглядової ради АТ «НСТУ» від 21.12.2020 № 49 (зі змінами), пункту 4.2 протоколу Наглядової ради АТ «НСТУ» від 23.12.2021 № 66, пунктів 1.4, 1.5 розділу 1 Порядку преміювання працівників акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» (додаток 1 до Колективного договору акціонерного товариства «Національна суспільна телерадіокомпанія України» на 2021–2026 роки (нова редакція)), пункту 5 протоколу правління АТ «НСТУ» від 24.01.2022 № 289 (зі змінами) встановити розмір преміювання працівників керівного складу АТ «НСТУ» за підсумками роботи у червні 2022 року згідно з додатком 5 до цього протоколу. Голосували: за – 5, проти – 0. Рішення прийнято. В.о. голови правління Дмитро КОЗЛОВ Член правління Тетяна КІСЕЛЬЧУК Член правління Родіон КОЧУБЕЙ Член правління Андрій ТАРАНОВ Член правління Дмитро ХОРКІН
слухач
08:22 / 27.06.2022
Сьогодні о 8.15 (27.06) ведуча УР спілкувалася з кореспондентом з Сєвєродонецька і робила вигляд,що він там перебуває. Насправді ні. Нащо обманювати слухачів,адже він переповідає ситуацію з повідомлень із офіційних джерел. І це нормально,шо він зміг виїхати з небезпечної території. Тоді не говоріть,що він там перебуває. Не солідно це для суспільного.
Публічний осуд
19:38 / 26.06.2022
А ви раптом не забули, що журналіст це дамоклів меч нагляду за всіма органами в суспільстві? Як зручно все спихнути на правоохоронців. В чому роль журналіста тоді: бути підставкою під мікрофон і чтицею з суфлера? В принципі, таких колег я і бачила на Суспільному. Тільки це не журналіст, а офіціант - обслуговуючий низькоінтелектуальний персонал. А, по-друге, які правоохоронні органи, якщо в цьому рівнянні присутній Аваков. Чи це для "журналістів" таємниця?
Публічному осуду
08:52 / 26.06.2022
Якщо є факти розкрадання бюджетних коштів, цим повинні займатись правоохоронні органи. Не виключено, що вони "ретельно продумають схеми", аби заплутати сліди. Що чутно про кримінальні справи стосовно отримання хабарів менеджерками Івано-Франківської і Херсонської філій суспільного? Є результати? І чому керівництво НСТУ мовчить про це? Забули?
На жаль
21:42 / 25.06.2022
на наші коменти ніхто не звертає уваги. Підтримка такого "суспільного" скрізь - і дві третини Наглядової ради, і в національній раді, і в міністерстві, і в Європі... Було "суспільне" мовлення (?!), а стане - сусЗАМОВЛЕННЯ на радість керівникам і їх покровителям.
Публічний осуд
20:56 / 25.06.2022
З яких це пір за розкрадання коштів громадян в особливо великих масщтаьах достатньо публічного осуду. Це кримінальна відповідальність. А в умовах війни це прирівнюється до державної зради і можна й довічне отримати.
рихметика
14:03 / 25.06.2022
Чернотицкий типовий заштатний бухгалтер. Здійснюються його мрія : якнайменше підлеглих і якнайбільше грошей. Від відсутності підлеглих не болить голова, а 2 000 000 000 гривень, якими він може шурувати на всі боки і за які з нього ніхто не питає звіту , - дають відчуття особистої величі
для гарно розповідає
13:12 / 25.06.2022
Здогадались! В кабінетах голови, членів правління та інших керівників! Ви що, їм же не можна мерзнути, кошти суспільного треба "освоювати"!
гарно розповідає
12:53 / 25.06.2022
100 000 000 грн на рік то 273 972 грн за добу, або 11 415 за годину. В такі цифри можна повірити ще зимою, коли на верхніх керівних поверхах на всю потужність працюють електрообігрівачі, а всі інші, приходячи на робочі місця, не знімають верхнього одягу. Коли кондиціонери шмаляють на обігрів (здогадайтесь, у кого вони стоять!), Здогадайтесь також, на яких поверхах і в яких кабінетах встановлені сучасні теплозберігаючі євровікна!
Олександр
10:46 / 25.06.2022
То повернення назад. Мусить бути модернізований "Олівець". А потім можна винаймати там приміщення. Але то симбол українського ТБ
працівник-2
08:50 / 25.06.2022
Вже до когось заходили в кабінет. Це не вихід. І не цивілізовано. Ми ж європейська країна. Тільки осуд. Публічний. Суспільне має слугувати суспільству, а не бути гаманцем для обраних. Нехай самі йдуть. І пошвидше. А Наглядовій Раді має врешті стати соромно. За те,що бездіє. Тому є така порада: на найближчому засіданні ухвалити єдино правильне рішення: розпуститися! І далі вже нехай нова НР формує нове правління суспільного!
колишній...
23:38 / 24.06.2022
Коли в кабінет знайдуть 100-200, то питань не буде. Будуть пи#дити. Але це будуть не продюсери-менеджери, яких він набрав цілу шоблу і яких 80 відсотків в Олівці.
Чому питання тут ставите?
21:32 / 24.06.2022
Сцикливо зайти в кабінет до Чорнотицького всім кланом у 100-200 людей і запитати про звітність щодо коштів і якість продуктів. І це журналісти? Та ви сцикливі лизоблюди, от ви хто. Правильно вас Чорнотицткий з Аласанією дурять. Ви на це заслуговуєте. А от хто на це не заслуговує, це еліта нації на фронті і в тилу, у якої ці пани крадуть гроші платників податків - ні за що не звітуючи і не відповідаючи. Хотілось би дізнатися критерії звільнення Чорнотицького. Де ла червона лінія, за якою він буде визнаний профнеприлатним і звільнений? Кошти Суспільному не можна давати в жодному разі. Тільки маленькими траншами, тільки під реформи і реальний продукт, і тільки наступний транш за умови виконання попереднього. З неповагою, колишня ведуча і редактор.
Чому питання тут ставите?
21:32 / 24.06.2022
Сцикливо зайти в кабінет до Чорнотицького всім кланом у 100-200 людей і запитати про звітність щодо коштів і якість продуктів. І це журналісти? Та ви сцикливі лизоблюди, от ви хто. Правильно вас Чорнотицткий з Аласанією дурять. Ви на це заслуговуєте. А от хто на це не заслуговує, це еліта нації на фронті і в тилу, у якої ці пани крадуть гроші платників податків - ні за що не звітуючи і не відповідаючи. Хотілось би дізнатися критерії звільнення Чорнотицького. Де ла червона лінія, за якою він буде визнаний профнеприлатним і звільнений? Кошти Суспільному не можна давати в жодному разі. Тільки маленькими траншами, тільки під реформи і реальний продукт, і тільки наступний транш за умови виконання попереднього. З неповагою, колишня ведуча і редактор.
працівнику
20:29 / 24.06.2022
Так підійдіть і запитайте про це у вашого роботодавця. Чогось боїтеся?
працівник
20:15 / 24.06.2022
"Люди, які перебувають у простої, також працюють". А чому тоді правління не перебуває у простої і працює?
Відділ кадрів
19:11 / 24.06.2022
За травень цей пан мав понад 233 тисячі гривень! Більше, ніж наші захисники на фронті! Військові ризикують своїм життям. А що робите ви, керманичі суспільного? Чим ви ризикуєте? "До структури оплати праці голови правління в травні 2022 року входять заробітна плата по окладу, надбавка за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці, та індексація. Загальний обсяг виплачених коштів голові правління АТ «НСТУ» після оподаткування (податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) 18% та військовий збір (ВЗ) 1,5%) становив 233 506,33 грн." Не соромно вам, пане Чернотицький, отримувати такі кошти в той час, коли майже половину чисельності своїх підлеглих ви відправили на простій і їхні родини ледь виживають?
МОЙДОДИР
18:53 / 24.06.2022
"У кінці лютого, коли російські війська наближались до Києва, Суспільне перевезло більшість своєї київської команди до резервної студії у Львові." - серьойозно? Паніка і істерика-девіз перших трьох днів на Суспільному. Хвости попіджимамавши, правління вивозило корпоративними машинами своїх бойфрендов і герлфрендов, про прибутті виганяли туземців з посад у Львові, пристороювали профнепригодних ЗВЬОЗД постільного, а полових партнерів на неїснуючі посади. І то це як - більшість звалила до Львова, але на тепер половина персоналу в простої? Кримська редакція-всі ці чебуреки-дивом опинились у Турції-це як?
Георгій
15:08 / 24.06.2022
А хіба шоу побачень і шоу "Грибники" не буде? Це ж зараз "на часі". Хіба ні, пане Чернотицький?
Як все просто
14:59 / 24.06.2022
Геніальна ідея - варта на мільйон! Нічого не виробляти і не за що не відповідати, лише замовляти та розподіляти державні й приватні гроші! Саме для цього було потрібно АТ та корпоративне управління? Ільф і Петров разом із Бендером - тихенько відпочивають...
глядач і слухач
14:23 / 24.06.2022
"Ми хочемо стати помітним замовником на ринку". А хіба вже не стали такими, знищивши філії в регіонах, скоротивши мовлення і людей. Воєнний час чудово це показав. Дивитись на місцях нічого, слухати також, бо в деяких областях залишились лише щоденні увімкнення в ефір Українського радіо, де кореспонденти з регіонів лише переповідають новини з сайтів. А чогось ексклюзивного - катма! Позорисько, а не суспільне! Чи варто таке фінансувати? А ви,шановний Детекторе, хоч один раз подивіться і послухайте, про що мовлять в регіональних ефірах ( і не тільки) , а потім пишіть свої хвалебні оди так званому суспільному!
Tgu
12:24 / 24.06.2022
Половина команды в простое. Попробуйте найдите среди них продуссера или менеджера. Вы брошены за борт простые установщик и, декоратор, реквизиторы, осветители, электрики, сантехники, уборщицы п именно те, кто конкретно творит продукт, а не ляпает языком про намерения что-то сделать. Подождёт чернотыцкий ещё немного - и вот сбылась мечта идиота :сократим тех, кто не работает. Плевать чернотыцкому на них.Зато денежки можно отправить дружбанам аутсорсам и откатик получить.
Tgu
12:23 / 24.06.2022
Половина команды в простое. Попробуйте найдите среди них продуссера или менеджера. Вы брошены за борт простые установщик и, декоратор, реквизиторы, осветители, электрики, сантехники, уборщицы п именно те, кто конкретно творит продукт, а не ляпает языком про намерения что-то сделать. Подождёт чернотыцкий ещё немного - и вот сбылась мечта идиота :сократим тех, кто не работает. Плевать чернотыцкому на них.Зато денежки можно отправить дружбанам аутсорсам и откатик получить.
люпус
11:42 / 24.06.2022
" Аутсорс дозволяє нам знімати такі проєкти, як «Колапс», за рік. А якби робили лише власними силами, то нам би знадобилось зо три роки." Ось підарок і розписався в особистій неспроможності. І не дає відповіді на питання, чому НСТУ робить три роки те, що інші роблять за один рік. Просто сере на свою команду ріденьким лайном. Дристає з роздовбаного очка на тих, кого понабирав на тепленькі державні посади з гарнеькими зарплатами.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду