Штучний інтелект: Суспільне опублікувало принципи його використання в роботі мовника

Штучний інтелект: Суспільне опублікувало принципи його використання в роботі мовника

13:36,
26 Лютого 2024
1354

Штучний інтелект: Суспільне опублікувало принципи його використання в роботі мовника

13:36,
26 Лютого 2024
1354
Штучний інтелект: Суспільне опублікувало принципи його використання в роботі мовника
Штучний інтелект: Суспільне опублікувало принципи його використання в роботі мовника
Очікують, що впровадження інструментів ШІ зробить ефективнішими виробничі процеси створення та дистрибуції контенту.

Як зазначено на сайті «Суспільне Новини», Суспільний мовник планує впровадження інноваційних технологій у роботу, в тому числі й використання штучного інтелекту.  

«Акціонерне товариство “Національна суспільна телерадіокомпанія України” з метою реалізації Стратегії розвитку Національної суспільної телерадіокомпанії України на 2023–2025 роки, затвердженої рішенням Наглядової ради АТ “НСТУ” від 26.04.2023 № 77, місії Суспільного та враховуючи Концепцію розвитку штучного інтелекту в Україні, схвалену розпорядженням Кабінету Міністрів України від 02.12.2020 № 1556-р, планує впровадження інноваційних інформаційних технологій в роботі, зокрема через використання штучного інтелекту», — йдеться в повідомленні.

Водночас зазначають, що використання ШІ не має ставити під загрозу довіру суспільства до мовника, тому технологічні рішення мають ухвалюватися, враховуючи пріоритети Суспільного, а саме «збереження й поглиблення довіри суспільства, тісніша взаємодія із суспільством на засадах незалежної та доброчесної журналістики, виробництво контенту, спрямованого на поширення достовірної та збалансованої інформації про Україну й світ, зміцнення української мови та культури, особистості й народу України».

Можливості використання ШІ в роботі Суспільне буде досліджувати відповідно до реалізації Стратегії, місії та головної мети діяльності АТ «НСТУ». Мовник вивчатиме походження рішень на базі ШІ з метою запобігання використанню редакціями рішень, із розробленням та використанням яких асоційовані ризики підзвітності, доброчесності та безпеки обробки даних.

Регламентний перелік рекомендованих і нерекомендованих рішень, інструментів, моделей та сервісів на базі ШІ для застосування редакціями буде оновлюватись відповідно до даних дослідження.

Саме відповідно них будуватиметься робота на оприлюднених нині принципах.

До принципів використання штучного інтелекту в роботі Суспільного належать:

  • прозорість та відповідальність;
  • ефективність;
  • доцільність;
  • захист даних користувачів;
  • пріоритет команди та захист прав інтелектуальної власності;
  • використання об’єктів інтелектуальної власності Суспільного для навчання моделей ШІ;
  • дотримання загальних світових стандартів щодо ШІ.

Зазначають також, що наразі в Європейському Союзі  розробляються окремі правила використання ШІ, які встановлюють зобов’язання для провайдерів і користувачів залежно від рівня ризику ШІ.

Нагадаємо, Суспільне долучилось до обміну новинами з європейськими медіа у проєкті «A European Perspective» у грудні 2023 року. Новини Суспільного розміщуються на вебсайтах європейських мовників, які є учасниками проєкту «A European Perspective». Наразі в ньому беруть участь 20 організацій із 17 країн

Інструмент EuroVox з використанням штучного інтелекту перекладає новини суспільних медіа, а завдяки інструменту автоматичної рекомендації контенту (PEACH) вони з'являються на сайтах учасників проєкту. Ініціатива використовує можливості штучного інтелекту, зберігаючи при цьому роль журналістів в ухваленні рішень. 

 Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Прихильниця ШІ
20:09 / 27.02.2024
А мені подобається ідея КАЛЬКУЛЯТОРА про використання ШІ на суспільному! Усе повинно бути замінено на ШІ - і керівницьтво, і підлегле керівництву керівництво, і ще безліч керівників які під керовниками тощо. На зйомки виїзджатиме ЩІ - або сам на автопілоті, або всеж таки водіїв збережуть, сам виставляє 10 умовних ШІ камер і звук і сам все знімвє та передає на ШІ приймач. ШІ приймач це за хвилину переробляє та ставить до етеру. От як повинно все працювати. Безвідмовмно! Але що буде, якщо ШІ захворів?
Питання
13:51 / 27.02.2024
Цитата з тексту :" Мовник вивчатиме походження рішень на базі ШІ з метою запобігання використанню редакціями рішень, із розробленням та використанням яких асоційовані ризики підзвітності, доброчесності та безпеки обробки даних." Я так розумію, що той, хто називає себе "мовник", буде контролювати штучний ІНТЕЛЕКТ. Але всім відома дурнуватість" мізків", які зараз керують суспільним і які підбирають під себе ще більш дурнуватих,щоб не виглядати головним дурнем. А тут - ІНТЕЛЕКТ!!
калькулятор
13:06 / 27.02.2024
Дайош ШІ на правління НСТУ!!!! Один раз вкластися і не треба ніяких захмарний зарплат. І красти не буде. Суцільна економія!!!! Єдине питання :чи є у ШІ куми, коханки і коханці, яких треба прилаштувати на Суспільному?
орангутангу
12:59 / 27.02.2024
ШІ не буде плакатись, бо у нього, на відміну від чернотицьких, є інтелект і розуміння телевізійного виробництва. І бездомних кишень у нього нема.
Орангутанг
20:35 / 26.02.2024
А ШІ буде плакатись про відсутність грошей?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду