Суспільне мовлення України може винести кілька доречних уроків зі столітнього досвіду ВВС

Суспільне мовлення України може винести кілька доречних уроків зі столітнього досвіду ВВС

16:52,
6 Жовтня 2023
2011

Суспільне мовлення України може винести кілька доречних уроків зі столітнього досвіду ВВС

16:52,
6 Жовтня 2023
2011
Суспільне мовлення України може винести кілька доречних уроків зі столітнього досвіду ВВС
Суспільне мовлення України може винести кілька доречних уроків зі столітнього досвіду ВВС
У поляризованому суспільстві зблансованість і точність у висвітленні подій — це шанс для мовника заслужити більше довіри, однак навіть це не гарантія успіху.

BBC, заснована в 1922 році, є символом суспільного мовлення в усьому світі. Досвід ВВС полягає не лише в майстерності мовлення, але й у принципах, цінностях і здатності адаптуватися до мінливого медіаландшафту. Суспільне мовлення України може винести кілька доречних уроків зі столітнього досвіду ВВС

1. Підтримка неупередженості та незалежності

Сама суть BBC, як запевняють представники мовника, полягає в його відданості служінню суспільним інтересам. Високу довіру аудиторії до BBC пояснюють її непохитною позицією щодо неупередженості та незалежності у висвітленні подій. Редакції та редакційні групи тримаються «на відстані витягнутої руки» від політичних і комерційних інтересів, гарантуючи, що контент залишається неупередженим і заслуговує довіри. Разом із тим це мовник, якого не лише найбільше любить аудиторія, а й якого найбільше ненавидять. У Шотландії, наприклад, довелося переглянути портфель проєктів після того, як невдоволені прихильники незалежності звинуватили BBC у підіграванні Лондону. Цікаво, що останнім часом на BBC з’явилася окрема команда фактчекерів — BBC Verify, які допомагають журналістам перевіряти матеріали, які вони хочуть використати, на справжність.

У поляризованому суспільстві зблансованість і точність у висвітленні подій — це шанс для мовника заслужити більше довіри, однак навіть це не гарантія успіху. Прозорість у тому, що робить мовник для врахування інтересів різних аудиторії та надання їм можливості бути почутими — це гарний приклад BBC, який може застосувати Суспільне мовлення України.

2. Розмаїття у програмній політиці

Різноманітність програм BBC — від яскравих новин, проникливих документальних фільмів, драми до дитячого контенту — гарантує, що вона резонує із широким демографічним загалом. Це широке звернення є навмисним і вкорінене в його мандаті задовольнити всі верстви суспільства.

На жаль, скопіювати це в ВВС не вийде. Бюджет ВВС — 4 млрд фунтів на рік, а Суспільного мовлення України — 37 млн доларів. Ми мусимо обирати пріоритети, але разом із тим у їхніх рамках забезпечувати певне різноманіття. Створення контенту, який відображає всю палітру українського суспільства з точки зору віку, етнічної приналежності, культури та інтересів, підвищить його охоплення та актуальність в очах медіаспоживача.

3. Інвестиції в оригінальний контент

Оригінальний контент ВВС часто встановлюв галузеві стандарти. Такі шоу, як «Доктор Хто» чи «Шерлок», не лише стали хітами у Британії, але й здобули міжнародне визнання.

Суспільне мовлення вже наростило м'язи в документальних фільмах і довело, що може виробляти продукт високого рівня і високої суспільної користі. Питання у фінансуванні — і, чесно кажучи, мені дивно, чому замість належного фінансування команди, яка виробляє не лише технічно якісний, але й ціннісно прийнятний контент, політики продовжуть віддавати гроші різним фірмам, які в результаті знімають серіали про поворознюків і ще бозна про що.

4. Цифрова еволюція

BBC досить рано й рішуче звернулося до цифрових технологій, і сьогодні всесвітньо відомі його платформи для відеоконтенту «BBC iPlayer» та для аудіоконтенту «BBC Sounds». Диджитал — це вже не «альтернатива», а для багатьох саме основний спосіб споживання контенту.

Суспільне мовлення на початку цього шляху, і попри успіхи в «текстовому» диджиталі та соцмережах, ми маємо також амбітні плани і в диджиталізації поширення відеоконтенту. Поки не світитиму всіх ідей, але все буде.

5. Зворотний зв'язок аудиторії

Висока оцінка підзвітності BBC випливає з його активних механізмів зворотного зв'язку. Система скарг і зворотного зв’язку виступає барометром суспільних настроїв і перевіркою його діяльності. І, звісно, їм також приходять абслютно безглузді скарги, однак важливо серйозно ставитися до роботи з ними, адже це відображення думки суспільства.

Дмитро Хоркін, член правління Суспільного мовлення, відповідальний за платформи радіо, ТБ та диджитал, медіаменеджер та журналіст

Текст публікується з дозволу автора, оригінал публікації за посиланням.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду