Олексій Мандзій, «Суспільне Спорт»: Наша ціль — стати спортивним телеканалом номер один на українському ринку

Олексій Мандзій, «Суспільне Спорт»: Наша ціль — стати спортивним телеканалом номер один на українському ринку

12:00,
18 Листопада 2023
3424

Олексій Мандзій, «Суспільне Спорт»: Наша ціль — стати спортивним телеканалом номер один на українському ринку

12:00,
18 Листопада 2023
3424
Олексій Мандзій, «Суспільне Спорт»: Наша ціль — стати спортивним телеканалом номер один на українському ринку
Олексій Мандзій, «Суспільне Спорт»: Наша ціль — стати спортивним телеканалом номер один на українському ринку
Канал хоче просувати український спорт, розповідати про українських спортсменів і транслювати нерозкручені види, де є українці.

Наприкінці листопада заплановано повноцінний запуск спортивного супутникового телеканалу «Суспільне Спорт», який зараз мовить у тестовому режимі. Цей канал виник на основі регіонального каналу «Суспільне Ужгород», який мав супутникову ліцензію. Компанія, що має права на спортивний контент, вирішила скористатися цією ліцензією для запуску окремого тематичного каналу. У липні 2022 року Нацрада дозволила змінити логотип «Суспільне Ужгород» на «Суспільне Спорт». Канал отримав велике покриття, оскільки всі провайдери зобов’язані включати його у свої пакети. Нацрада в липні додала канал до складу універсального медіасервісу (переліку каналів, обов’язкових для трансляції провайдерами). Адже, згідно із законом «Про медіа», до складу УМС мають входити суспільні та місцеві публічні медіа, телеканали місцевої тематики, які мають 15% локальних новин і програм, парламентський канал, а також канали, які мають дозволи на тимчасове мовлення.

Шефредактор «Суспільного Спорт» Олексій Мандзій в інтерв’ю «Детектору медіа» розказав, що має намір створювати канал, який зосереджуватиметься саме на трансляціях спорту: «Ми хочемо показувати якомога більше українського спортивного контенту, хочемо популяризувати вітчизняні чемпіонати». Тоді як купувати ультрадорогі події, наприклад Лігу чемпіонів із футболу, «Суспільне Спорт» поки не планує. Насамперед канал готовий брати ті чемпіонати, які роблять продакшен.

За словами Олексія, спортивний напрямок Суспільного спрямований на цільову аудиторію, яка час від часу дивиться спорт. Також дуже важливим у стратегії розвитку є залучення до перегляду спорту жінок. Про закупівлю трансляцій, монетизацію, виробництво нових проєктів читайте далі.

— Олексію, навіщо окремий спортивний канал у мережі Суспільного?

— Спорт є важливою складовою Суспільного мовлення. І за кількістю контенту, який ми продукуємо, і за показниками, які він дає. Тому було прийнято рішення про розширення. Мова не про появу окремого каналу — скоріше, зараз відбувається розширення напрямку спорту, який охоплює сайт, соціальні мережі, ютуб-канал. Зараз ми лише ухвалили рішення про вихід на телевізійну платформу.

Олексій Мандзій (тут і далі фото Максима Поліщука, «Детектор медіа»)

Одна з особливостей спортивного контенту — яскрава картинка, яку хочеться дивитися на великих екранах, бо інші наші диджитал-активи переважно дивилися зі смартфонів. Також ми не могли транслювати цей контент на інших мовниках нашої групи. Місцеві канали спрямовані на інформаційний контент, там немає постійного місця для спорту. Перший канал Суспільного мовлення зараз залучений до марафону, формат «Суспільне Культура» має інше тематичне спрямування. У нас є багато спортивного контенту та спортивних прав, які ми реалізували здебільшого в диджиталі, а тепер у нас буде більше можливостей для його дистрибуції.

— Який у вас буде формат? Права на які спортивні турніри у вас є? І чи цього контенту вистачає для цілодобового мовлення?

— Абсолютно. Ми бачили перед собою дві опції розвитку спортивного каналу. Це трансляційна історія (основа — показ подій) або студійний канал (основа — обговорення та студії). Зараз ми схиляємося до того, що робитимемо трансляційний канал. Наша ідея полягає в тому, щоб максимально наповнити мовлення показом спортивних подій і насичувати їх новинами, студійними програмами, репортажами, відрядженнями з місця подій, ексклюзивними коментарями й інтерв’ю атлетів. Звісно, контенту ніколи не буває достатньо. У 2023 році ми почали співпрацю з Федерацією баскетболу з показу чемпіонату України з баскетболу на каналі «Суспільне Спорт». Зараз ми на стадії переговорів щодо показу чемпіонату України з хокею. Ми хочемо показувати якомога більше українського спортивного контенту, хочемо популяризувати вітчизняні чемпіонати. Ми в цьому бачимо свою основну мету.

— Якщо ми говоримо про українські чемпіонати, то чи намагатиметеся придбати права на матчі УПЛ?

— Ми транслюємо матчі двох клубів УПЛ — «Руху» та «Миная». Домашні матчі ми показуємо на місцевих телеканалах Суспільного та на «Суспільному Спорт». Але в ситуації з правами багато що залежить від самих клубів УПЛ і того, чи зможуть вони домовитися про якусь спільну концепцію. Є частина команд, яка пішла у співпрацю з ОТТ-платформами, а є інша частина, яка показує свої матчі на ютубі. Є ті, хто працює з нами, а є ті, хто працює з «1+1 медіа». У них немає згоди. Ми багато хочемо, але все залежить від клубів.

— Чи може «Суспільне Спорт» стати платформою, яка об’єднала б клуби УПЛ?

— Хочеться в це вірити. Але тут багато що залежить не тільки від нас. Улітку ми висловлювали свою пропозицію. Перед новим сезоном ми також готуватимемо пропозицію.

— Це питання грошей?

— Це комплексне питання. Згідно із законом, правовласником на матчі є самі клуби, а не УПЛ. Усе залежить від клубів. Хтось один може не погодитися на спільні умови — і все знову піде шкереберть.

— До речі, цей закон «Про фізичну культуру і спорт», який ви згадали, забороняє національним асоціаціям і лігам розпоряджатися медіаправами на трансляцію спортивних матчів. Його приймали саме в інтересах певних футбольних клубів. Але він вплинув на весь український спорт і ситуацію з продажем медіаправ. Тепер вам доводиться вести переговори саме з клубами (хокей, баскетбол тощо)?

— Не всюди така ситуація, бо деякі клуби передали свої права лігам або федераціям. Це не працює лише з футболом.

— Якою є специфіка купівлі прав на український спорт? Які види спорту, крім футболу, найдорожчі, за які є конкуренція тощо? Адже в нас є й інші спортивні канали: це і Setanta, і Xsport, і «Спорти» «Поверхності». Нещодавно з’явився дніпровський канал DiviSport.

— Наскільки я знаю, вони працюватимуть із баскетболом і волейболом (юридична особа каналу Divisport — ТОВ «Демарт ТВ» — раніше належала Володимиру Дубінському, президенту професійної волейбольної ліги України. Деякі джерела повідомляють, нібито колишній власник досі контролює канал. — «ДМ»).

Коли ми говоримо про українські чемпіонати, то головне питання не в ціні, а в якості картинки. Не всі чемпіонати України роблять свій продакшен і проводять трансляції.

— Тобто ви як канал не організовуєте трансляцію самих чемпіонатів? Розкажіть, як будується цей процес.

— Зараз ми готові брати ті чемпіонати, які роблять продакшен. У нас є певні технічні вимоги, якщо ліга або чемпіонат їм відповідає, тоді ми працюємо. Наприклад, чемпіонат України з баскетболу та хокею знімають самі федерації. Звісно, ми можемо знімати самостійно чемпіонати та ліги, але тоді постає питання кількості такого продукту. Бо багато чемпіонатів проводять матчі в різних областях.

— Крім баскетболу та хокею, що у вас ще буде з українських чемпіонатів?

— Якщо ми говоримо про сезон 2023–2024, то в нас будуть ті чемпіонати, які ви згадали, та два клуби УПЛ — «Рух» і «Минай».

— Чи була конкуренція за придбання баскетболу та хокею на внутрішньому ринку?

— Чемпіонат із хокею також буде доступний на «Спорт 1» та на Megogo.

— Вам не важливо мати ексклюзивний продукт?

— Нам важливо дати нішу цим видам спорту. Щодо чемпіонату з баскетболу, то половина матчів виходитиме в нас, а половина — в Xsport. Для нас важлива наявність свого коментатора. Це точно відрізняє наш продукт. У нас дуже велика експертиза в роботі з різними видами спорту (зокрема з олімпійськими). Коментування — дуже важлива річ для позиціювання нашого каналу. Воно має відповідати нашим стандартам і тій експертизі, яка нам потрібна. Зараз у нас досить великий штат коментаторів, але думаю, що ми будемо добирати ще. Суспільне вже проводило конкурси коментаторів, можливо, ми робитимемо це в найближчі пів року.

— Олексію, орієнтація на український спорт — це буде те, що вирізнятиме ваш канал з-поміж конкурентів ніші?

— Я б дуже хотів, щоб ми говорили про «Суспільне Спорт» не як про телеканал, а як про всю екосистему, яка поєднує різні платформи. Ми не створюємо канал у вакуумі, він не буде існувати відірваним від сайта, ютуба тощо. Це і є наша перевага, яка вирізняє нас з-поміж інших. Ми маємо сильні показники на диджитал-платформах. Середня відвідуваність сайта — це щомісяця понад пів мільйона унікальних користувачів. У нас майже 200 тисяч підписників на ютубі. Тож у нас уже сильні активи. Канал посилить нас новою платформою дистрибуції. Ми продукуємо студійний контент і випускаємо його на різних платформах.

— Які ваші КРІ?

— Наша ціль у середньостроковій перспективі — стати спортивним телеканалом номер один на українському ринку. Ми розуміємо, що з телеканалом має рости і сайт, і ютуб.

— Хто в Україні є глядачем спорту?

— Фанатів спорту, які глибоко в темі, в Україні не так багато. Тому наша основна цільова аудиторія — це люди, які спорадично дивляться спорт. Наприклад, вони дивляться легку атлетику, тому що там є Ярослава Магучіх. Ми хочемо, щоб ті люди, які цікавляться спортом за участі українських спортсменів, все більше й більше поверталися до спортивного контенту та залишалися з нами надалі. Щодо соцдему (соціальна демографія. — «ДМ») — ми намагаємося працювати і з жіночим спортом, і з глядачками. Хочемо, щоб більше жінок читали й дивилися спорт. Особисто для мене спорт асоціюється зі спортсменками, бо в Україні набагато більше відомих жінок-спортсменок. Але традиційно спорт переглядає більше чоловіків. Ми хочемо 50 на 50 представлення новин на сайті, також нам важливий гендерний баланс у підходах до висвітлення. Ми хочемо, щоб дівчата сприймали наших спортсменок як рольові моделі. А це і Ярослава Магучіх, і Ольга Харлан, і Дар’я Білодід.

— А які види спорту більше дивляться жінки?

— З того, що ми бачили, — це гімнастика. Але при цьому ми помітили, що чим більше показуємо певний вид спорту, тим більше глядачів у нього з’являється, зокрема й жінок. Я не схильний вважати, що є суто жіночі чи суто чоловічі види спорту. Головне — більше показувати спорту, й аудиторія відгукнеться.

— Чи цікавлять вас ті види спорту, які не присутні на наших каналах? Наприклад, кінний спорт.

— Є багато видів спорту, які не знайшли свого місця на українських спортивних каналах. Ми хочемо це виправити й готові пробувати нове. Але для нас багато залежить від того, чи є в цьому виді спорту українські спортсмени. Ми поки не готові вкладатися в нішеві види спорту, де немає українського фокуса. Нещодавно ми зайшли з баскетболом 3х3. Цього року був чемпіонат Європи. Виступала жіноча збірна України, вона показала не найкращі результати, але вийшла туди. Це не надто популярний вид спорту, але він олімпійський, і наступного року він буде в Парижі. Для нас це теж важлива складова.

Коли ми говоримо про соціально-демографічні характеристики аудиторії, то тут також важливо звертати увагу на різні платформи. На телеканалі це трохи старша аудиторія. Ми маємо дослідження аудиторії місцевих каналів, але їхня аудиторія — це не лише фанати, а здебільшого люди, лояльні до каналу. На ютубі наші трансляції набирають півмільйонні перегляди, а коли ми показували молодіжний чемпіонат із футболу, дві трансляції набрали понад мільйон переглядів. Це аудиторія віком 35–64 роки. З неї 75% — чоловіки. Але, як я й казав, ми працюємо і з жіночою аудиторією.

— У вас буде найкраще покриття. Бо ви входите в універсальний медіасервіс, і всі провайдери зобов’язані вас транслювати. Якщо ви отримаєте місце у МХ-7, то це ще будуть глядачі цифри…

— Не забувайте про супутник, де ми присутні.

— Ви кодуєте сигнал свого каналу на супутнику, оскільки цього потребують права на міжнародний спорт?

— Весь контент, який ми купуємо, маємо право транслювати лише в Україні. Тому ми вже закодували сигнал на супутнику.

— На що ви готові витрачати гроші в купівлі міжнародних спортивних чемпіонатів?

— Ми не плануємо станом на зараз купувати ультрадорогі події, наприклад футбольну Лігу чемпіонів. Це не те, куди ми будемо рухатись у найближчій перспективі. Дорогі пакети, які є у Megogo та Setanta, — це здебільшого не про український футбол, а про міжнародні змагання, які мають свою аудиторію, бо футбол — найпопулярніший вид спорту. Зараз ми працюємо з перспективними нішевими видами. Наприклад, у нас свою аудиторію має біатлон. Ми з ним працюємо давно і маємо тривалі контракти на кубок з біатлону та чемпіонати світу. Ми плануємо вкладатися в легку атлетику, бо маємо хороший відгук від аудиторії. Тобто ми не йдемо в найвищий ешелон футбольних прав, але охоплюватимемо інші види спорту. Окрім біатлону й атлетики, це хокей і баскетбол. Ми дивитимемося й на ті види спорту, де виступатимуть наші спортсмени. За це ми готові боротися і платити.

— Чи є конкуренція за біатлон, легку атлетику тощо?

— Оскільки Суспільне мовлення є членом Європейської мовної спілки (European Broadcasting Union, EBU), то ми маємо пріоритетне право на купівлю цих чемпіонатів. Мова про біатлон і легку атлетику. Але це невелика кількість видів спорту. Усі чемпіонати з волейболу, які ми показували, — це не EBU. У спорті є велика кількість правовласників, тому ми виходимо на переговори з найбільшими правовласниками, серед яких Infront, IMG та інші. Не завжди є конкуренція в Україні, але вона існує. Наприклад, цього року ми поділили права на волейбол із DiviSport. У нас був ексклюзив на лінійне телебачення та неексклюзивні диджитальні права.

— Чи перетинаєтеся ви з Setanta?

— Вкрай рідко. У Setanta дуже багато футболу. У них є NBA, NHL, на що ми також не претендуємо станом на зараз. У NHL немає жодного українця, у NBA їх двоє й вони отримують не так багато ігрового часу. Тому зараз це не наш фокус. Можливо, в перспективі ми перетинатимемося згодом хіба щодо тенісу.

— А з Xsport?

— Більше перетинаємось. Але поки що в нас не було проблем.

— Навесні Суспільне придбало в Megogo права на футбол для всіх технологій, окрім ОТТ, але оскільки показувало матчі на лінійних каналах, то змінило сигнал для інтернет-мовлення. Тоді виникло питання, чи можуть лінійні канали змінювати свій сигнал для трансляції в певних технологіях. Регулятор сказав, що ні, адже «Суспільне Спорт» є обов’язковим для трансляції всіх провайдерів. Як компанія розв’язуватиме ситуацію з правами та трансляцією в тих технологіях, на які в неї немає прав?

— Наше основне прагнення — отримувати права й отримувати їх ексклюзивно, але ми розуміємо і фінансову сторону, і те, що бюджет Суспільного мовника не може йти лише на спорт. Тому потрібно буде шукати компроміси. Згідно із законом «Про медіа», відмінність від контенту на різних платформах у нас може бути 5% упродовж тижня. Тому ми не порушуємо закону. Але я сподіваюся, надалі в нас не буде колізій. Ми надалі не плануємо блокувати трансляції на «Суспільному Спорт». За угодою з Megogo, в нас залишився один матч Україна — Італія, який має вийти 20 листопада. Коли ми домовлялися про права на ці матчі з Megogo, в нас не було ще каналу «Суспільне Спорт», тому в угоді не обумовлений показ матчів на новому каналі. Цей матч вийде тільки на місцевих телеканалах.

— Надалі ви намагатиметеся купувати міжнародні права на всі платформи?

— Так. Зазвичай права продаються пакетом. Питання є лише з трансляціями на ютубі. Багато федерацій і правовласників не дозволяють цього робити. Ці права потрібно додатково обговорювати й боротися за них.

— А що ви плануєте показувати на ютубі?

— Трансляції окремих спортивних подій. Наприклад, матч збірної України чи перегони з біатлону. А трансляції каналу в нас не буде. Ютуб — дуже популярна платформа в Україні. Це ще одна наша опція для трансляції, і це вихід на великі екрани. У нас багато репортажів та ексклюзивного контенту, який ми продукуємо для ютубу. Наші знімальні групи багато їздять і роблять матеріали. Це для нас платформа з можливістю показувати наш ексклюзивний контент.

— Правильно я розумію, що монетизація на ютубі у вас відсутня?

— У нас є можливість монетизувати. Звісно, це не завжди можна робити. Не всі правовласники таке дозволяють. Тому ютуб для нас — це насамперед не монетизація, а розширення аудиторії, максимальне охоплення.

— Чи готові ви купувати дорогі права на спорт разом із конкурентами-партнерами?

— Це одна з наших опцій. Але станом на зараз у нас немає такого активного прикладу. У 2022 році ми уклали угоду з Megogo на показ чемпіонату світу з футболу. Ми відкриті для таких пропозицій, якщо постане питання дорогого контенту, на який ми не зможемо претендувати самостійно. Чемпіонат Європи з футболу буде наступного року. Права на нього ще не реалізовані в Україні. А для нас багато залежить від того, чи братиме в ньому участь збірна України, до того ж зараз ми не знаємо бюджету на наступний рік.

— Що змінилося на ринку після закриття «Футболів» Ахметова?

— Кількість спортивного контенту не зменшилася. Megogo, Setanta sports акумулюють у себе більшість прав. Також спорт присутній на каналах медіагрупи «1+1», все ще існує «Поверхность» і її канали «Спорт». Закриття «Футболів», звісно, вплинуло на ринок, але не глобально.

— Чи розвиватимете ви дистрибуцію каналу в HoReCa?

— Цей напрям нам цікавий. Зараз ми вирішуємо, що саме можемо запропонувати та як це працюватиме на нашу точку зору. Ми ще не закінчили цей процес.

— Олексію, розкажіть про продакшен. Які програми ви готуєте в ефір?

— Уже давно в нас виходять спортивні новини. У нас багато ексклюзивної інформації. Новини зараз виходять на місцевих каналах (двічі на день, по буднях). Ці новини будуть також на «Суспільному Спорт». Надалі плануємо випуски й у вихідні. Новини — це фокус номер один після трансляцій. Другий фокус — це студійні програми: до і після трансляцій. Ми у це в останні півтора року вкладаємо багато зусиль, ми бачимо показники і ютубу, і місцевих каналів. Люди дивляться, це їм це цікаво. Адже ми пропонуємо експертність, беремо ексклюзивні коментарі провідних спортсменів і тренерів. На місцевих каналах ми могли робити досить короткі студії. А на «Суспільне Спорт» ми можемо говорити довше. Надалі студії після, наприклад, матчів молодіжної збірної з футболу на місцевих каналах будуть тривати 15 хвилин. А на спортивному каналі студії триватимуть довше — і впродовж 40–60 хвилин будемо більш детально розповідати. Окрім новин і студій, ми будемо робити підсумкові випуски. Вони стосуватимуться тих видів спорту, де в нас є права. Наприклад, ми робитимемо таку програму про біатлон. Ці програми мають підігрівати інтерес аудиторії. У пріоритеті у нас — репортажі зі спортивних подій. Також ми робитимемо документальні фільми власного виробництва.

— Наприклад?

— Зараз у нас у розробці історії про молодих українських спортсменів. Портретний короткий метр. Небагато глядачів знають наших спортсменів, але нам хочеться, щоб люди дивилися спорт заради наших, розуміли їхній життєвий шлях, цінності. Скоро зима, тому ми готуємо випуск про фристайліста Дмитра Котовського, торік він посів друге місце в загальному заліку кубка світу із фристайлу. Він не такий відомий в Україні, як за її межами. Ще ми знімаємо фільм про молодого біатлоніста Віталія Мандзина. Це фокус наших історій.

— Чи може вийти в межах вашого каналу розважальний контент? Наприклад, реаліті про спортсменів, художні фільми на спортивну тематику, спортивна сатира тощо.

— Нам це цікаво. І мова не лише про канал, такий контент ми можемо дистрибутувати на ютубі. У найближчий перспективі таких проєктів у нас поки що не буде, але на 2024 рік ми плануємо одне розважальне шоу на вихідні.

— Чи маєте ви обмеження в роботі зі спонсорами?

— Працюємо за нашою Рекламною політикою (АТ «НСТУ»). У нас немає реклами беттінгу. Щодо решти ми керуємося лише законом України.

Головне фото: Олексій Мандзій (фотограф Максим Поліщук, «Детектор медіа»)

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
ГЛЯДАЧ
10:22 / 23.11.2023
Ідеї гарні, але не своєчасні. Ви з цими ідеями спізнилися, як мінімум, років на 15-20. Тоді, коли телебачення дійсно грало вирішальну роль у висвітленні спорту, спортивні клуби були зацікавлені потрапити на телебачення. Вже років 7 тому ця зацікавленість вже зміщувалась у бік інтернету. І ті клуби, які не могли собі дозволити найняти людей для онлайн-трансляції, погоджувалися на бартер: вони просили місцеве телебачення зробити трансляцію у Інтернет (вже тоді це було обов’язковою вимогою перед спортивними клубами, були, навіть, прописані певні вимоги до мінімальної кількості камер, наявності графічного оформлення і системи повторів, за не належне виконання тих вимог на клуб міг накладався штраф), натомість телевізійний продукт, отриманий у результаті цієї трансляції, телебачення могло транслювати у своєму ефірі – клуб це вже не цікавило. Зараз, коли обладнання для організації Інтернет-трансляцій стає все більш доступнішим, а Інтернет відтіснив звичайне телебачення зі 1-ї сходинки п’єдесталу на якесь 3-є місце, пропозиція показати спортивне змагання навіть по супутнику виглядає, м’яко кажучи, не надто привабливою. YouTube зробив будь-яку трансляцію загальнодоступною у всьому світі, якщо подія цікава для глядачів.
гроші робляться з повітря
19:23 / 18.11.2023
Все дуже просто :нас є передавач, а у вас нема. У вас є якесь зображення і ви хочете його розмістити в ефірі. Вам треба взяти в одну руку купу грошей, а в другу флешку з записом і прийти до нас. Ефір готовий. Ви задоволені і наші кишені теж. І не треба режисерів, операторів, інженерів. Продюсерів майже не треба. Достатньо правління. І гроші з держбюджету гарно спишимо за звитяжну роботу. І будемо плакати, що грошей не вистачає. Питання :і в чому тут організація спортивного телеканалу?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду