Членом наглядової ради Суспільного від правозахисної сфери обрали Олександра Павліченка

Членом наглядової ради Суспільного від правозахисної сфери обрали Олександра Павліченка

12:33,
25 Січня 2022
3144

Членом наглядової ради Суспільного від правозахисної сфери обрали Олександра Павліченка

12:33,
25 Січня 2022
3144
Членом наглядової ради Суспільного від правозахисної сфери обрали Олександра Павліченка
Членом наглядової ради Суспільного від правозахисної сфери обрали Олександра Павліченка
Він набрав 100 балів.

25 січня у радіохабі суспільного мовлення відбулася конференція з обрання члена наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України від правозахисної сфери.

Новим членом наглядової ради Суспільного став Олександр Павліченко. За його кандидатуру представники громадських організацій та об’єднань віддали 100 балів.

Тепер Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення має затвердити його кандидатуру, після чого Олександр Павліченко зможе брати участь у засіданнях наглядової ради.

Олександр Павліченко був членом наглядової ради з грудня 2017 року, замінивши на цій посаді свого часу Тараса Шевченка. Це буде друга його каденція.

Членкиня Національної ради Олена Ніцко зазначила, що весь процес підготовки до конференції з обрання члена наглядової ради проходив прозоро та демократично.

У вітальному слові голова наглядової ради Світлана Остапа зазначила, що деякі політики мають викривлене уявлення про Суспільне, дехто бачить його державним, дехто – комерційним. «Ми маємо будувати нове незалежне мовлення», – сказала вона.

Також учасників конференції привітав секретар наглядової ради НСТУ Вадим Міський.  

До конференції було допущено 32 організації, 31 з них делегували своїх кандидатів. Серед кандидатів на посаду члена наглядової ради були Євгеній Захаров, Олександр Павліченко, Володимир Яворський, Максим Ільчишен, Микола Дроздовський і Руслана Якимів.   

Під час презентації своєї програми Микола Дроздовський сказав, що у разі його обрання у наглядову раду хотів би працювати в комітеті з питань аудиту.

Він вважає, що необхідно надати громадськості брати участь у формуванні програмної політики, тому що суспільство є головним стейкхолдером. Микола Дроздовський запропонував розробити політику роботи зі стейкхолдерами і системо працювати з усіма стейкхолдерами – органами державної влади, акціонером, донорами. Але при цьому відстоювати незалежність Суспільного.

Євгеній Захаров не зміг взяти участь у конференції. Його замінював Андрій Діденко.

Максим Ільчишен сказав, що серед його пріоритетів – розширення співпраці Суспільного з громадським сектором і розширення контенту диджитальних проєктів, підвищення впізнаваності продуктів і збільшення довіри аудиторії.

Олександр Павліченко був членом наглядової ради впродовж останніх чотирьох років.

Олександр Павліченко не вважає, що його ресурс у наглядовій раді вичерпано, тому хотів би попрацювати у цьому органі наступні 5 років. Він коротко прозвітував, чим займався і за що відповідав, зокрема розповів про розробку стратегічних напрямів НСТУ. За його словами, він хотів би, щоб був створений інститут офіцера, який займатиметься питаннями захисту персональних даних, виступив за залучення національних і міжнародних організацій до консультативно-моніторингової діяльності Суспільного та за врахування і включення проблематики національної стратегії з прав людини в роботу Суспільного мовника.

Володимир Яворський сказав, що займається правозахисною діяльністю понад 25 років.

Він вважає, що потрібно відстоювати незалежність Суспільного та подальший розвиток компанії. Для нього важливим є просування певних важливих питань, які стосуються прав людини в країні, щоб вони відображалися в редакційній політиці Суспільного, також питання дискримінації, порушення прав вразливих верств населення тощо.

Руслана Якимів сказала, що вона за побудову незалежної журналістики.

Представники організацій таємно голосували за допомогою бюлетенів, де ставили свої бали від «1» до «5» біля прізвищ усіх шести кандидатів. Можна було ставити одночасно кілька «1» чи інших оцінок.

Євгеній Захаров отримав 59 балів, Олександр Павліченко – 100 балів, Володимир Яворський – 66 балів, Максим Ільчишен – 47 балів, Микола Дроздовський – 91 бал, Руслана Якимів – 39 балів.

Нагадаємо, члена наглядової ради від громадських об’єднань від правозахисної сфери обирали на місце Олександра Павліченка. Його повноваження завершилися в грудні 2021 року, оскільки він увійшов до складу наглядової ради у грудні 2017 року.

Із 30 серпня по 13 вересня 2021 року Нацрада приймала заявки від громадських організацій та асоціацій, що діють у правозахисній сфері. Надійшло 64 заявки.

13 жовтня 2021 року Нацрада допустила 32 організації на вибори до наглядової ради НСТУ у правозахисній сфері та 32 організації не допустила.

Допущені організації делегували 6 кандидатів на посаду члена наглядової ради: Євгенія Захарова, Олександра Павліченка, Володимира Яворського, Максима Ільчишена, Миколу Дроздовського і Руслану Якимів.   

Як писав «Детектор суспільного мовлення», 12 лютого Національна рада затвердила оновлений склад наглядової ради НСТУ. До оновленої наглядової ради входило тоді 15 членів. Ще одного члена від спортивної сфери дообрали згодом. 

До оновленого складу наглядової ради НСТУ ввійшли: від громадськості Олександр Павліченко – від правозахисної сфери (увійде після затвердження Нацрадою, це буде його друга каденція), Оксана Романюк – від сфери журналістики, Віктор Бобиренко – від сфери місцевого самоврядування, Галина Титиш – від сфери освіти та науки, Дмитро Ананьєв – від сфери забезпечення прав нацменшин, Наталія Гарач – від сфери захисту прав осіб з особливими потребами, Вадим Міський – від сфери захисту інтересів дітей та молоді, Євген Глібовицький – від творчої сфери; Роман Горбань – від сфери фізичного виховання та спорту; від фракцій та груп Світлана Остапа – від фракції «Голос», Лаврентій Малазонія – від фракції «ОПЗЖ», Вячеслав Козак – від фракції «Батьківщина», Максим Кречетов – від фракції «Слуга народу», Людмила Березовська – від фракції «ЄС», Олексій Харченко – від групи «Довіра», Катерина Батенко – від групи «За майбутнє».

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду