Нацрада продовжила прийом заяв на участь у конференціях з обрання членів наглядової ради НСТУ

Нацрада продовжила прийом заяв на участь у конференціях з обрання членів наглядової ради НСТУ

11:54,
30 Січня 2020
2897

Нацрада продовжила прийом заяв на участь у конференціях з обрання членів наглядової ради НСТУ

11:54,
30 Січня 2020
2897
Нацрада продовжила прийом заяв на участь у конференціях з обрання членів наглядової ради НСТУ
Нацрада продовжила прийом заяв на участь у конференціях з обрання членів наглядової ради НСТУ
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення продовжила на два тижні, до 17 лютого, прийом заяв на участь у конференція громадських об’єднань для обрання членів наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України у трьох сферах: місцевого самоврядування, журналістики та фізичного виховання і спорту.

Відповідне рішення Нацрада ухвалила 30 січня. Перша заступниця голови Нацради Ольга Герасим’юк навела кілька підстав для такого рішення.

У сфері місцевого самоврядування заяви подали чотири організації, але дві з них, за попередніми даними, не відповідають критеріям, визначеним у законі. Проводити конференцію за участі двох організацій закон забороняє – їх має бути мінімум три.

У сфері журналістики надійшло найбільше заяв – 27. Але дві організації, за попередніми даними, подали заяви із запізненням. Крім того, до Нацради звернувся виконавчий директор ГО «Платформа прав людини» Олександр Бурмагін: він попросив продовжити прийом заяв, оскільки його організація не встигла зробити це вчасно з 3 по 17 січня. Громадська комісія при Нацраді, яка розглядала заяви громадських об’єднань, запропонувала Нацраді продовжити прийом документів.

У сфері фізичного виховання та спорту надійшло шість заяв. Причин для продовження прийому документів у Нацраді не називали.

На засідання Нацради прийшли юристи громадської організації у сфері журналістики «Інститут масової інформації» Алі Сафаров і Роман Головенко. Вони звернули увагу на те, що закон і положення Нацради не передбачають продовження прийому заяв, якщо достатня кількість організацій вчасно подали заяви. Тому юристи ІМІ пропонували Нацраді продовжити прийом заяв лише для сфери місцевого самоврядування. Вони також зауважували, що щоразу по завершенні прийому заяв якась організація може просити продовжити строки, і так можна постійно відкладати проведення конференцій. Однак більшість членів Нацради не дослухалися до цих аргументів.

Продовжений прийом заяв у трьох сферах триватиме з 3 по 17 лютого. Оголошення про продовження прийому документів буде розміщено на сайті Національної ради 3 лютого. Подані раніше громадськими об’єднаннями заяви залишаються чинними.

Нагадаємо, Нацрада 5 і 20 грудня 2019 року припинила повноваження трьох членів наглядової ради НСТУ за їхніми заявами: Віктора Тарана (був обраний від сфери місцевого самоврядування), Володимира Бринзака (був обраний від сфери фізичного виховання та спорту) і Тетяни Лебедєвої (була обрана від сфери журналістики).

Відтак, Нацрада має провести три конференції для громадських об’єднань і асоціацій у трьох сферах для обрання членів наглядової ради. Прийом заяв від організацій у сфері місцевого самоврядування тривав з 9 по 23 грудня 2019 року, а у сферах фізичного виховання та спорту і журналістики – з 3 по 17 січня 2020 року.

Зазначимо, що 17 грудня 2015 року Нацрада затвердила склад наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України.  До її складу ввійшли 17 осіб, з яких дев’ять членів є представниками громадськості і були обрані відкритим чесним конкурсом та вісім членів делеговані депутатськими фракціями, які самі не є депутатами.

Із того часу частина членів наглядової ради НСТУ за власним бажанням вийшла з її складу.

На сьогодні до складу наглядової ради Суспільного входять від громадських об’єднань та асоціацій входять:  Євген Глібовицький – у творчій сфері, Дарія Карякіна – у сфері забезпечення прав національних меншин,  Вадим Міський – у сфері захисту інтересів дітей та молоді, Олексій Панич – у сфері освіти та науки,   Наталя Скрипка – у сфері захисту прав осіб з особливими потребами, Олександр Павліченко – у правозахисній сфері.

Від депутатських фракції та груп членами наглядової ради НСТУ – В’ячеслав Козак (депутатська фракція Радикальної партії Олега Ляшка), Лаврентій Малазонія (депутатська фракція політичної партії «Опозиційний блок»), Світлана Остапа (депутатська фракція політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»), Володимир Яворівський (депутатська фракція політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»), Катерина Дулапчій (депутатська група «Воля народу») і Оксана Миронова (депутатська фракція партії «Блок Петра Порошенка»). 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду