Микола Чернотицький про медіаправа на чемпіонат світу з футболу: Окрім Megogo, ми звертались до Setanta sports  та «1+1»

Микола Чернотицький про медіаправа на чемпіонат світу з футболу: Окрім Megogo, ми звертались до Setanta sports та «1+1»

09:00,
3 Листопада 2022
5408

Микола Чернотицький про медіаправа на чемпіонат світу з футболу: Окрім Megogo, ми звертались до Setanta sports та «1+1»

09:00,
3 Листопада 2022
5408
Микола Чернотицький про медіаправа на чемпіонат світу з футболу: Окрім Megogo, ми звертались до Setanta sports  та «1+1»
Микола Чернотицький про медіаправа на чемпіонат світу з футболу: Окрім Megogo, ми звертались до Setanta sports  та «1+1»
Однак Європейська телерадіомовна спілка обрала ретранслятором саме Megogo.

Чемпіонат світу з футболу 2022 року покаже Суспільне та медіасервіс Megogo. Права на цю подію належать Міжнародній федерації з футболу ФІФА, яка має довгостроковий контракт із Європейською телерадіомовною спілкою (European Broadcasting Union, EBU). Ще у 2013 році канали «Україна» та «Футбол-1,2,3» підписали контракт із Незалежною суспільною телерадіокомпанією України щодо продажу субліцензій на чемпіонати. Однак після закриття каналів Ріната Ахметова потрібно було знайти нового ретранслятора, який мав розділити права із Суспільним.  EBU обрала Megogo. Суспільне транслюватиме у прямому ефірі 46 із 64 матчів турніру; медіасервіс має ексклюзивні права на трансляцію наживо для 18 матчів.

Чемпіонат триватиме з 20 листопада до 18 грудня у Катарі. Збірна України з футболу до фінальної частини турніру не потрапила.

Як проходив тендер на медіаправа, хто був конкурентом Megogo і чому чемпіонат не захотіли показати в межах спільного телемарафону «Єдині новини», «Детектору медіа» розказав голова правління Суспільного Микола Чернотицький.

— Миколо, як проходив тендер на медіаправа чемпіонату світу з футболу, переможцем якого став Megogo?

— Ще у 2013 році була підписана угода з медіагрупою «Україна» щодо розподілу прав на  чемпіонат.  Вартість своєї частини прав ми сплатили ще до початку 2022 року. А  після закриття каналів медіагрупа «Україна» не перерахувала жодних грошей. Тому виникла шалена заборгованість перед EBU. Назвати цифри не можу через комерційну таємницю. Однак таких грошей у нас не було.

— Який це був відсоток від вартості угоди?

— Медіагрупа «Україна» повинна була оплатити більшу частину контракту. Спершу вони вчасно не заплатили, а потім закрили компанію. Під загрозою опинилась трансляція цього чемпіонату для українців у цілому. Тому ми спитали учасників ринку, чи зацікавлений хтось допомогти врятувати становище.

— Можу припустити, що крім Megogo ви звернулись до Setanta sports  та «1+1».

— Так, ми звернулись саме до них. Пропозиції, які отримали, ми передали у EBU, оскільки остаточне рішення приймала саме Європейська телерадіомовна спілка — бо мала основні зобов’язання перед ФІФА. Відповідно, вони визначили переможця.

— Чим продиктоване саме таке рішення?

— Я можу лише припускати, чому саме партнером був обраний  Megogo. Можу лише зазначити, що саме в партнерстві з Megogo Суспільне отримає найбільшу кількість трансляцій на власних платформах.

— Суспільне отримує 46 матчів, які покаже у прямому ефірі, ще 18 — у запису. Тоді як у Megogo ексклюзивні права на ці 18 матчів. Як відбувався розподіл матчів і  кому дістануться топові матчі?

— Відкриття, півфінали і фінал виходитимуть у прямому ефірі. 18 матчів у запису ми покажемо в той самий день одразу після їхнього завершення. Через те, що Перший канал Суспільного транслює марафон «Єдині новини», ми чисто технічно не можемо показати всі 64 матчі на одному телеканалі в прямому ефірі. Розподіл, який ми маємо зараз, дає нам значно більше прямих трансляцій, ніж попередній контракт із медіагрупою «Україна».

— Який продакшен ви готуєте для чемпіонату?

— Сигнал матчів ми отримуємо. І з продакшену в нас лишається коментування та студії до і після матчу. Та окрім трансляцій, ми готуємо велику кількість додаткового контенту на телебаченні, радіо і в диджиталі. Це, наприклад, підсумкові студії з експертами та коментаторами, що виходитимуть на місцевих телеканалах Суспільного, і щоденні дайджести найважливіших подій дня, які кожного ранку з'являтимуться на ютуб-каналі «Суспільне Спорт», і футбольні рубрики на «Радіо Промінь». Окремо можна згадати про резервування сигналу, яке є особливо важливим під час війни. Крім того, знімальна група Суспільного буде працювати на місці подій у Катарі, аби розповідати всі головні історії. Для виробництва цього проєкту ми залучаємо різні команди всередині нашої компанії, які забезпечуватимуть показ події та контент навколо неї для всіх платформ. Ми хочемо, аби наш глядач отримав максимум інформації в будь-який зручний для себе спосіб, і не обмежувався трансляціями матчів.

— Матчі показуватимуть тільки місцеві канали? І, відповідно, для Києва це буде «Суспільне Київ»?

— У нас буде одна сітка для всіх місцевих каналів. В один і той самий час матч Англія — США на всіх регіональних каналах: умовно кажучи, його можна подивитись на «Суспільному Луцьк», «Суспільному Київ», «Суспільному Ужгород» тощо. Ми розуміємо, що глядачі можуть розгубитись і шукати матчі не на місцевих каналах, а на загальнонаціональних. Ми проведемо активну інформаційну компанію на всіх наших платформах, щоб допомогти людям нас знайти. Також усі матчі будуть доступні на сайті «Суспільне Спорт». Окремо звертаю увагу на радіотрансляції на «Радіо Промінь».

— Чи була ідея показати футбол у межах спільного телемарафону «Єдині новини»?

— Чемпіонат світу — дуже складний із точки зору авторських прав проєкт, тому жодної можливості видати його в межах марафону на великому пулі телеканалів у незакодованих ефірах немає.

— Які у вас права на показ матчів у диджиталі? І чи не думали ви про комерційний показ футболу в диджиталі?

— Усі матчі ми показуватимемо в загальному доступі на сайті «Суспільне Спорт». На ютубі виходитимуть дайджести. Формально комерційні покази не заборонені, але, думаю, зараз це не на часі. Для нас найважливіше — дати безкоштовний доступ якомога більшій кількості українців.

— Це остання угода щодо прав на чемпіонат світу, яку ви мали з 2013 року?

— Так, це остання угода з тих часів. Зараз EBU веде переговори щодо доступу до спортивного контенту на рівні континенту. Ми беремо активну участь у цьому процесі. Сподіваюся, що матимемо гарні новини для шанувальників спорту.

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду