Суспільне могло б стати підтримкою телеіндустрії, виступаючи як замовник контенту – Чернотицький

Суспільне могло б стати підтримкою телеіндустрії, виступаючи як замовник контенту – Чернотицький

11:29,
3 Жовтня 2022
1773

Суспільне могло б стати підтримкою телеіндустрії, виступаючи як замовник контенту – Чернотицький

11:29,
3 Жовтня 2022
1773
Суспільне могло б стати підтримкою телеіндустрії, виступаючи як замовник контенту – Чернотицький
Суспільне могло б стати підтримкою телеіндустрії, виступаючи як замовник контенту – Чернотицький
Мовник готовий за державні кошти робити замовлення контенту у незалежних продакшенів і максимально залучали кошти європейських країн.

Без підтримки телевізійної індустрії з боку держави є ризик втратити великий пласт продакшенів, які виробляють контент про Україну і для України. Національна суспільна телерадіокомпанія могло б стати підтримкою креативної індустрії, виступаючи як замовник контенту.

Про це йшлося на п‘ятій щорічній конференції National Media Talk, яка реалізується міжнародною організацією Internews за підтримки проєкту USAID «Медійна програма в Україні».

За словами генерального директора «1+1 media» Ярослава Пахольчука, найскладніша ситуація зараз у продакшенів, є ризик втратити їх.«Має бути державне замовлення на виробництво цих продуктів. Самі продакшени це не зроблять», – зазначив він.

Пахольчук пояснив, що на виробництво 300 годин контенту  потрібно півмільярда гривень, «в рамках держави ця сума дуже підйомна», вона «дозволить рухатися далі» і «збереже індустрію».

«Ми говоримо про системну роботу, не про один продукт», – сказав він.

Голова правління Суспільного Микола Чернотицький зазначив: «Ми могли б стати таким замовником контенту». Він погодився з Ярославом Пахольчуком, що через війну, коли економіка переведена на військові рейки, рекламного ринку немає, а це призведе до зменшення телевізійних і радійних медіа.

За його словами, сьогодні перед Суспільним стоїть дві задачі: підтримка індустрії всередині країни і залучення коштів європейських країн для виробництва контенту в Україні українськими продакшенами.

Чернотицький розповів про співпрацю з Європейською спілкою мовників (EBU): «Я вважаю, що до того ЄМС була нами недооцінена. Це нагода не тільки новинного обміну, а саме великого копродакшену».

«Наші представники займають більш вагому роль після того, як ми вигнали звідти Білорусь і Росію. Це була б добра ініціатива. Нині маємо точковий приклад співпраці з польським суспільним мовником, який оголосив конкурс на розробку сценаріїв саме для українських сценаристів. Найкращий сценарій буде реалізований в Польщі. Ми хочемо, щоб таких історій було ще більше і вони стали більш системними».

Микола Чернотицький сподівається що у новому Законі «Про медіа в Україні» ухвалять правку, яка дозволить Суспільному брати участь в копродакшені та бути рівноправним учасником на ринку індустрії.

«Це дозволило б робити великі копродакшени разом з іншими суспільними мовниками Європи, щоб залучати ще більше коштів в українську індустрію», – пояснив він.

Чернотицький сказав, що наразі НСТУ оголосила 3 мистецьких конкурси на виробництво контенту на аутсорсі за підтримки європейських донорів на суму майже 10 мільйонів гривень.

У панельному заході також взяли участь Олександр Ткаченко, Міністр культури та інформаційної політики України; Ася Іванчева, представниця National endowment for Democracy; Джилліан Маккормак, Internews; Ігор Чернишов, радіогрупа «ТАВР», та Ярослав Похальчук, 1+1 медіа. Модерувала панельну дискусію Катерина М’яснікова, Національна асоціація медіа.

Нагадаємо, у Національній суспільній телерадіокомпанії України проводять три мистецьких конкурси, в результаті яких планують виробити на аутсорсі документальний проєкт із робочою назвою «Один день», цикл експлейнерів і серію проєктів із робочою назвою «Патріот міняє професію».

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
медійник
17:25 / 08.10.2022
Підтримкою телеіндустрії нехай стане Незалежний медіа фонд, а не суспільне!
Вираз обличчя Чорнотицького
19:01 / 05.10.2022
нагадує Леніна у період хвороби на сифіліс, коли відбувалися нагноєння головного мозку. Когнітивні функції деградовані. Про мораль мовчу. Це вже легенда, як і смак Остапи.
Іван
00:52 / 05.10.2022
Суспільне створює шлак навіть не 3 сорту. Ви бачили ту передачу як вчать бабусь сучасним речам? Це дно. Найкраще, що в них є це озвучка продукції BBC і новини. Ну і спорт. А в іншому не здатні ні на що. І не хочуть думати як розвивати, а лиш щоб продати майно і жити на подачки держави.
Відділ кадрів
09:49 / 04.10.2022
За вересень голова правління отримав ще більше! Додайте йому ще, Наглядова Рада!"Розмір посадового окладу голови та членів правління АТ «НСТУ» встановлюється Наглядовою радою АТ «НСТУ» у відповідних контрактах. До структури оплати праці голови правління у вересні 2022 року входять: заробітна плата по окладу, надбавка за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці, відрядження, оплата роботи у святкові і вихідні дні та індексація. Загальний обсяг виплачених у вересні коштів голові правління АТ «НСТУ» після оподаткування (податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) 18% та військовий збір (ВЗ) 1,5%) становив 250 492,99 грн.
А ще в Детекторі існує дві статті
23:39 / 03.10.2022
про виступ пана Чернотицького. Одна в загальній стрічці новин, друга в ДМ Суспільного. В першій і більш доступній коментів один, а в другій, яка трохи подалі, більше. Отака повага до Суспільного! І як це розуміти, шоновний бобік Українських ЗМІ?
Фотографія найвиразніша за текст
22:27 / 03.10.2022
Слів немає. До цього все йшло. І так, МАБУТЬ, було й задумане.
взахвати
21:31 / 03.10.2022
еще никто так нагло не заявлял, что желает сидеть на потоках за хорошую зарплату и откаты и не делать ничего. Ну наглые! Ну прям совсем все за лохов держат. И тетя Остапа - морда уже не помещается в общий план. Классно завладели под лозунги всей системой и бюджетом. Еще не всех выгнали, мало денег получают. Это уникально! Нигде такого нет и никакой управы на это ворье.
Георгій
20:58 / 03.10.2022
"Мовник готовий за державні кошти робити замовлення контенту у незалежних продакшенів і максимально залучали кошти європейських країн". За державні кошти всі готові. А як без них, пане Чернотицький? Може досить тягнути з держави? Та ще й під час війни.
Цікаво,
16:58 / 03.10.2022
а скільки коштувала аренда цього розкішного залу в п'ятизірковому отелі? Либонь, ще пара кава-брейків була.
Гей, державо!
16:54 / 03.10.2022
Читаємо початок... "Мовник готовий за державні гроші...". Питання : для чого державі потрібна прокладка-посередник з зарплатнею у 200 000грн. у вигляді Чорнотицького?
працювати треба, пане Чернотицький
16:46 / 03.10.2022
Виступив на панелі... Щось схоже на базар повій на панелі в очикувані клієнтів.
медійник
11:57 / 03.10.2022
"Голова правління Суспільного Микола Чернотицький зазначив: «Ми могли б стати таким замовником контенту». Тоді навіщо таке суспільне потрібне, яке не в змозі саме виробляти контент? Ліпше створити фонд підтримки медіа на кшталт Українського культурного фонду і надавати гранти медіа. Навіщо посередники?! Якась незрозуміла схема, хіба ні?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду