«Ці люди є героями не тільки для журналістики, а й для України», — Микола Чернотицький про журналістів на окупованих територіях

«Ці люди є героями не тільки для журналістики, а й для України», — Микола Чернотицький про журналістів на окупованих територіях

15:29,
13 Червня 2022
2371

«Ці люди є героями не тільки для журналістики, а й для України», — Микола Чернотицький про журналістів на окупованих територіях

15:29,
13 Червня 2022
2371
«Ці люди є героями не тільки для журналістики, а й для України», — Микола Чернотицький про журналістів на окупованих територіях
«Ці люди є героями не тільки для журналістики, а й для України», — Микола Чернотицький про журналістів на окупованих територіях
Голова правління Суспільного назвав найбільшу відмінність між Україною та Росією в медіа.

Голова правління Суспільного Мовлення Микола Чернотицький виступив на онлайн-конференції Японського національного пресклубу (Japan National Press Club). Говорили про діяльність Суспільного в умовах війни, роботу співробітників в регіонах, передані Starlink від компанії Ілона Маска та найбільші виклики для медіа.

  • Про найбільший виклик Суспільного

— Один з викликів для нас — це безпека команди. Коли ми інформуємо, наприклад, з Харкова, який постійно піддається масивним атакам, або з Донбасу, чи з тимчасово окупованого Херсону. Деякі з наших співробітників продовжують працювати там. І безпека цих людей дуже важлива для компанії, для мене. Ці люди є героями не тільки для журналістики, а й для України. 

  • Про військову цензуру та обмеження на висвітлення інформації

— Ми маємо протокол від Міністерства оборони, за яким можемо показувати місця після ракетних ударів лише через 8 годин. Таким чином, щоб російські окупанти не могли зловити координати та вдарити по цілі повторно. Ми розуміємо урядові обмеження в умовах воєнного часу і намагаємося їх дотримуватися. Водночас для нас, як і інших незалежних медіа в Україні, важливо, щоб військова цензура не перейшла в політичну. Тому що одна з найбільших відмінностей України від росії — це свобода слова. Бо якщо уряд України, на відміну від росії, застосує політичну цензуру проти незалежних медіа, буде великий скандал. Для Суспільного дуже важливо залишатися таким же незалежним.

  • Про роботу телевеж після ракетних ударів та отриманий Starlink від Ілона Маска

— Коли російські ракети влучили в Київську телевежу, ми мали проблеми з сигналом протягом двох-трьох наступних годин. Після цього було перезапущено головні телеканали з інших місць. Наразі телевежа працює стабільно. Колеги з Концерну радіомовлення, радіозв'язку та телебачення були готові до такого випадку, розуміли, що це може трапитися. 

Щодо Starlink від Ілона Маска: так, завдяки приладам ми отримали суттєву підтримку. Наприклад, одна з наших філій почала використовувати Starlink як резервний інтернет-зв’язок. Це велика допомога, тому що в перший місяць повномасштабної війни у нас були деякі проблеми з інтернетом, а зараз все добре. 

  • Про емоції журналістів на війні

— Живучи всередині війни, будучи частиною цієї історії, журналісти, звісно, переживають це емоційно. Це нормально. Але емоції не роблять журналістів менш професійними, вони продовжують надавати об’єктивну інформацію. І це не про баланс, це про те, щоб говорити правду. Якщо ми даватимемо нашим людям «альтернативні факти», як це роблять сусіди, нам не довірятимуть. А для мене, як голови правління суспільного мовника, довіра нашої аудиторії є надважливою.

Одне з головних правил нашої команди новин — слідувати журналістським стандартам. І після цієї війни ми маємо розробити велику інструкцію з аналізом, що ми зробили добре, що — ні, а що маємо зробити кращим.

  • Про журналістів з проросійськими наративами

— До війни в Україні були телеканали, які підтримували проросійські наративи. Їх заборонили, а Медведчука (проросійський експолітик України, олігарх, власник трьох заборонених телеканалів — прим. ред.), наближеного до путіна, заарештували. Журналісти, які сіяли проросійські наративи, — це не про свободу слова, це про працю проти своєї країни.

  • Про те, як має закінчитися війна

— Я вірю, що війна закінчиться. Українці виграють. Ми — суверенна країна в європейській родині, а Крим і Донбас — це Україна. Це не обговорюється.

  • Про стратегію майбутнього Суспільного 

— Інший важливий виклик зараз — це невизначеність. Звичайно, ми можемо планувати на один чи два тижні, та ми не розуміємо, коли війна закінчиться, й що робитиме путін в цьому випадку. Попри це ми з командою вже працюємо над розробленням нової стратегії майбутнього Суспільного та прогнозу на наступні 5 років.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Георгій
08:41 / 16.06.2022
Журналісти повинні якнайшвидше покинути окуповані території, оскільки лишатись там небезпечно і для них, і для їхніх рідних! А голова правління суспільного хизується тим,що вони там працюють! Як так можна? Про яку безпеку ви говорите? Безпека це вільна територія України! То нехай пан Чернотицький поїде і попрацює в окупації. Слів немає! Оце керівники!
журналіст
19:34 / 14.06.2022
"Деякі з наших співробітників продовжують працювати там. І безпека цих людей дуже важлива для компанії, для мене. Ці люди є героями не тільки для журналістики, а й для України". Якщо це дійсно так, то чому голова правління суспільного не потурбувався про те, аби його підлеглі покинули окуповані території, де перебувати вкрай небезпечно?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду