В укритті та під звуки тривоги: Суспільне презентувало продовження епізоду «Какая разніца» з циклу «Остання війна»

В укритті та під звуки тривоги: Суспільне презентувало продовження епізоду «Какая разніца» з циклу «Остання війна»

11:00,
18 Грудня 2023
2351

В укритті та під звуки тривоги: Суспільне презентувало продовження епізоду «Какая разніца» з циклу «Остання війна»

11:00,
18 Грудня 2023
2351
В укритті та під звуки тривоги: Суспільне презентувало продовження епізоду «Какая разніца» з циклу «Остання війна»
В укритті та під звуки тривоги: Суспільне презентувало продовження епізоду «Какая разніца» з циклу «Остання війна»
Того дня в Києві лунала вже п’ята повітряна тривога, тому презентацію документального фільму Суспільному довелося розпочати у бомбосховищі.

14 грудня у Будинку звукозапису «Українського радіо» зібралася творча команда стрічки та глядачі на передпоказ другого епізоду «Какая разніца» з документального циклу «Остання війна». Але воєнні реалії життя в Україні внесли свої корективи — і довелось імпровізувати в бомбосховищі.

У фільмі йдеться про деколонізацію свідомості українського суспільства протягом років Незалежності, про помилки, яких припустились українці у взаєминах із Росією. У цей час над нашою країною лунало сповіщення про загрозу ракетного обстрілу з боку держави-агресорки, а у Брюсселі приймали історичне рішення про початок переговорів щодо вступу України до ЄС.

Гості заходу (дехто у верхньому одязі, бо у підвальному приміщенні прохолодно), ведучі без мікрофонів (але й так чутно), слова творців фільму не за сценарієм, проте все щиро та без зайвого пафосу. Усі слухають, затамувавши подих, і ніби стають посвяченими у щось дуже щемке, у щось дуже важливе. Слова звучать не зі сцени, як це мало бути, а в маленькому просторі сховища з облупленими стінами та трубами комунікацій, але важливість повідомлень від цього не втрачається, а навпаки — ще більше підкреслюється.

Фільм «Какая разніца» — це свого роду робота над помилками, яку під час повномасштабного вторгнення робить кожен українець, українське суспільство й українська держава. І саме про це йшлося під час імпровізованої презентації стрічки у бомбосховищі.

«Це мій особистий авторський погляд на те, що мені боліло і про що я багато думала. Для мене це осмислення цих помилок, це певна колективна психотерапія, це внутрішній перерахунок тих фатальних чи злочинних помилок, які нас ледь не призвели до втрати Незалежності. Мені здається, це дуже важливо, бо це дуже травматичний досвід, як колоніальний, так і постколоніальний, а травма має бути чесно проговорена, осмислена і чесно розказана», — сказала авторка документального циклу «Остання війна» Мирослава Барчук.

Фільм «Какая разніца» охоплює події з 2005 року по сьогоднішній день, у його основі — хроніка й унікальні архівні матеріали, більшість із яких — власні архіви Суспільного.

Режисерам фільму — Олесі  Моргунець-Ісаєнко та Роману Синчуку — довелося передивитися 600 годин хроніки, щоб дослідити, систематизувати й відібрати необхідні кадри.

«У двох епізодах "Какая разніца" дуже багато хроніки. Коли ми почали працювати з Романом Синчуком, ми були вражені, скільки хроніки є на Суспільному. Дуже круто було працювати з цим матеріалом і наповнювати думки, які були вкладені й продумані авторкою проєкту, цією хронікою, обрамляти й зробити цікаву історію. Щоб довести ті слова, які говорять герої, ми знайшли такі кадри, які служать доказом, що це правда. Це дійсно як дослідницький проєкт. Це правда, вона є, і вона зафіксована Суспільним», — говорить режисерка Олеся Моргунець-Ісаєнко.

Роман Синчук та Олеся Моргунець-Ісаєнко

Продюсер і співавтор проєкту Володимир Ладижець сказав, що створення документального циклу є важкою та кропіткою роботою, у якій кожен кадр і кожне слово є неоціненними.

«Ми робимо колосальну роботу з розвінчування всіх цих міфів, що насаджувала нам Росія роками й століттями, — про це треба говорити вголос завжди. Я вже неодноразово казав: нам час давати здачу. Вони заганяють нас у підвали, але це нічого не означає, бо ми все одно будемо говорити правду. І маємо зробити все, щоб раз і назавжди з цим народом попрощатися», — сказав Володимир Ладижець.

Володимир Ладижець

Серед присутніх у сховищі Будинку звукозапису — третій президент України Віктор Ющенко, який у фільмі «Какая разніца» є одним зі спікерів. І у стрічці, і під час імпровізованої презентації він поділився своїми думками про коріння зла українського народу та наголосив на важливості консолідації українців.

Віктор Ющенко

«Коренем нашого лиха є п’ята колона і Московія. Тому я аплодую кожному національному руху, який завжди починається з тези "Подалі від Росії". Хто б ви не були та де б ви не перебували, запам’ятайте: подалі від Росії! Для цього ми повинні мати міцну державу, ключі від якої — у дусі нації. Ви дивіться, як світ дивується з української нації. Ми ще половину національної роботи зробили — але яку ми маємо сильну націю, яка готова на такі величаві подвиги для світу. І ми по-іншому починаємо розуміти місію мови. Всі ми розуміємо, що в війні завжди перемагає дух. Якщо у вас є дух, ви переможете. Сьогодні не знайдеться такого політика, який би насмілився сказати "какая разніца"», — сказав Віктор Ющенко.

Співсценарист документального проєкту Юрій Макаров розповів, що попри те, що презентація проходить у підвалі та що навкруги так багато горя, він почувається щасливим, бо є частиною важливого проєкту Суспільного та є частиною України, яка дивує весь світ.

Юрій Макаров

«Працюючи над цим проєктом, щоразу натикався, що це мені зараз здається очевидним, а 20 років тому я в це не вірив, 20 років тому так не думав. І це надважлива історія: не скидати на когось свою відповідальність, зокрема й колективну відповідальність, а усвідомити її як частину нашого спільного досвіду і спадку. Зараз ми в підвалі, навколо стільки горя… та я зараз почуваюся щасливим, тому що ми частина фантастичного проєкту, в який шість років тому ніхто не вірив. Суспільне постійно продукує суспільно важливі сигнали й продукти, за які не соромно. Я почуваюся частиною цієї фантастичної традиції, яка попри всі набиті гулі є не просто життєздатною, а є прикладом для світу — і це називається Україна, а я її частина. Ну хіба це не щастя? Це воно!» — сказав Юрій Макаров.

Радістю цієї миті був і відбій повітряної тривоги, і можливість подивитися документальний фільм на великому екрані камерної зали Будинку звукозапису. Щоби ще раз осмислити, задуматися над причинно-наслідковими зв'язками, зробити свою роботу над помилками та знайти відповіді на питання, за що ми воюємо. У стрічці показано історично-культурно-політичний досвід останніх 15 років — це той час, який ми добре пам’ятаємо, але зараз часто переосмислюємо й аналізуємо. Це відверта інформація про події, історичні факти й особистості, і вони могли сприйматися зовсім інакше, ніж сприймаються тепер.

«Це великий документальний цикл, який називається "Остання війна", у ньому ми дивимося на національно-визвольну війну з різних точок зору. У першій серії — "Анатомія рашизму" — ми дивимося на нашого ворога, у другому фільмі говоримо про наші помилки. Це розмова, яка часом дуже неприємна, про ті помилки, які ми як суспільство, як держава зробили за ці роки. Цей фільм дуже тригерить, бо нам усім це болить», — розповіла Мирослава Барчук.

Правдивість її слів глядачі відчули під час перегляду фільму, бо для кожного це стало свого роду викликом: подивитися ніби збоку на те, що ми країною переживали останні 15 років, подивитись і чесно зізнатися собі у можливих помилках або заново переосмислити події, що призвели нас до того, що є тепер.

Після перегляду голова наглядової ради Суспільного мовлення Світлана Остапа подякувала творчій команді та спікерам фільму.

Світлана Остапа

«Це неймовірна робота, для нашої молоді насамперед, для того, щоб молоді люди зрозуміли справжню історію, а не ту спотворену, яку викладали нам в Радянському Союзі. Дуже вдячна і Віктору Ющенку, який розпочав свого часу справжню українізацію в незалежній Україні. Я працювала дуже довго з Михайлом Горинем і розумію, хто такі дисиденти. Мені дуже шкода, що саме дисиденти не знайшли поки що достойного місця в нашому художньому кінематографі, а є тільки в документальних фільмах. Дуже вдячна вам і з нетерпінням чекаю на наступні серії. Також закликаю дивитися і ті фільми, які Суспільне випустило раніше: "Колапс: як українці зруйнували імперію зла", "Голодомор. Літописці", "Щедрик проти “русского міра"". Думаю, що це все — ще один етап до того, щоб Україна стала центром Європи, сильною державою, національною державою, і щоб молоде покоління пишалося тим, що живе в Україні», — сказала Світлана Остапа.

Спікерами проєкту «Остання війна» стали: Сергій Плохій, Володимир Єрмоленко, Френсіс Фукуяма, Оксана Забужко, Тарас Лютий, Пітер Померанцев, Віталій Портников, Олеся Островська, Віра Агеєва, Ярослав Грицак, Юрій Прохасько, Мирослав Маринович, Євген Глібовицький, Вахтанг Кебуладзе, Мирослав Маринович, Ігор Козловський, Антон Дробович, Олена Стяжкіна, Ірма Вітовська, Ахтем Сейтаблаєв, Віктор Ющенко, Андрій Бондар, Йосип Зісельс, Мирослава Ґонґадзе, Павло Казарін, Любов Цибульська, Віктор Єленський, Георгій Коваленко, Олександр Кучерук.

Кадр із фільму «Какая разніца»

Над створенням епізоду «Какая разніца» циклу «Остання війна» працювали: автор ідеї та продюсер — Володимир Ладижець, ведуча та авторка ідеї — Мирослава Барчук, режисери — Олеся  Моргунець-Ісаєнко та Роман Синчук, автори сценарію — Мирослава Барчук і Юрій Макаров.

Прем’єру фільму на платформах Суспільного можна подивитися: 17 грудня о 22:15 — на Першому каналі Суспільного мовлення під час національного марафону «Єдині новини» та 18 грудня о 18:10 — на телеканалі «Суспільне Культура».

Фото: Максим Поліщук, Анастасія Мантач, Олег Переверзєв

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
додолик
21:43 / 18.12.2023
Так такий підхід- то закон реклами.Рекламують лайно , а гарний товар сам знайде покупця
Додолик
18:34 / 18.12.2023
Как всякую херню презентовать, так нате - снимем кинотеатр, фуршет к устроим. Как приличную работу, - так катитесь в дом звукозаписи.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду