Боротьба триває: «Суспільне Крим»  презентувало документальний проєкт «Крим: 10 років окупації»

Боротьба триває: «Суспільне Крим» презентувало документальний проєкт «Крим: 10 років окупації»

13:00,
26 Лютого 2024
3045

Боротьба триває: «Суспільне Крим» презентувало документальний проєкт «Крим: 10 років окупації»

13:00,
26 Лютого 2024
3045
Боротьба триває: «Суспільне Крим»  презентувало документальний проєкт «Крим: 10 років окупації»
Боротьба триває: «Суспільне Крим»  презентувало документальний проєкт «Крим: 10 років окупації»
23 лютого у Будинку звукозапису «Українського радіо» відбулась презентація документального проєкту «Крим: 10 років окупації» за участі героїв та творчої команди стрічки.

На захід зібралися ті, для кого Крим був, є і буде рідною домівкою. Підкреслити відчуття дому мало й особливе частування — кримськотатарська кава та пахлава.

  Руслан Халапов у колі друзів, які прийшли підтримати його на презентацію фільму

 Глядачі в очікуванні показу

Документальний фільм презентовано до 10-ї річниці захоплення півострова Росією, а його показ в ефірі Суспільного відбудеться сьогодні, 26 лютого, у День спротиву окупації Криму.

«За ці 10 років багато що сталося, багато всього дуже поганого. Ми розуміємо, що Крим перетворили на зону безправ’я, “сіру зону”, де немає свободи слова, верховенства права, свободи віросповідання. Я сподіваюся, що ми матимемо можливість повернутись у Крим, але для цього нам потрібно бути дуже об’єднаними. Багато кримчан зараз воюють на фронті, є багато загиблих. Напередодні 26 лютого, у День спротиву окупації Криму, дуже важливо, що такі заходи відбуваються, і я дуже вдячна Суспільному за системну протягом 10 років увагу до теми Криму», — сказала постійна представниця Президента України в АР Крим та Севастополі Таміла Ташева.

  Таміла Ташева

Перед показом документальної стрічки «Крим: 10 років окупації» прозвучав Гімн України та Гімн кримськотатарського народу, а також мелодія з фільму Ахтема Сеїтаблаєва «Хайтарма» у виконанні Заслуженого академічного симфонічного оркестру «Українського радіо» під керівництвом диригента Володимира Шейка.

 Заслужений академічний симфонічний оркестр «Українського радіо»

 Звучить мелодія з фільму Ахтема Сеїтаблаєва «Хайтарма»

Проєкт «Крим: 10 років окупації» розповідає про життя на півострові в умовах окупації, зокрема про мілітаризацію Криму, про переслідування та репресії незгодних з окупаційним режимом і про знищення української та кримськотатарської ідентичності.

 Глядачів не лишають байдужими кадри фільму

Над створенням документального фільму працювали: автор ідеї, продюсер — Руслан Халапов; керівник проєкту, редактор — Микита Лунін; менеджерка й адміністраторка проєкту — Софія Євган; режисер — Сергій Жулін; дизайнер — Андрій Дмитрик; оператори — Максим Терещенко, Антоніна Куциба; звукорежисери — Сергій Петренко, Олексій Романов, Андрій Галіцьков; режисерка монтажу — Людмила Лисенко.

Автор ідеї та продюсер фільму, виконавчий продюсер «Суспільне Крим» Руслан Халапов — кримчанин, два роки жив у окупації на півострові, є родичем політв’язня. Говорить, що йому дуже важливо говорити про Крим і про людей, які залишаються там.

 Руслан Халапов

«Ідея цього фільму напрошувалася давно. Це як підсумковий проєкт про те, що там відбувається не кожного дня, а для розуміння того, як зростає кількість політв’язнів, як знищують пам’ятки та довкілля. Логічною завершальною фазою у цьому проєкті став 2023 рік, коли стало зрозуміло, що я вже майже 10 років не був удома і вже майже 10 років мої друзі та родичі живуть у тих умовах. Мені хотілось якось підбити підсумки того, що відбувається в Криму останні 10 років», — розповів Руслан Халапов.

Робота над фільмом «Крим: 10 років окупації» тривала з жовтня 2023 року по кінець січня 2024 року.

Творці проєкту нагадали передумови та початок російської агресії на Кримському півострові у 2014 році, проаналізували вплив і наслідки окупації як для української держави, так і для корінного народу — кримських татар, розказали про політичних в’язнів, яких Росія переслідує лише за те, що вони не приймають окупацію.

«Я — киянин, і, як і багато хто, у Криму бував на відпочинку, але водночас Крим був від мене дуже далекий в усіх сенсах цього слова. Сталося так, що я почав працювати з темою Криму, і з кожним проєктом він ставав для мене все ближчим. Я сподіваюся, що цей фільм для багатьох стане частиною пазла, щоб його можна було скласти й усвідомити, що Крим — це Україна, що там наші люди, і ми маємо їх повернути», — сказав після перегляду фільму керівник проєкту та редактор Микита Лунін.

  Микита Лунін та Руслан Халапов

Своїми історіями та баченням подій у Криму поділились у фільмі голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, постійна представниця Президента України в АР Крим та Севастополі Таміла Ташева, брат політичної ув’язненої Леніє Умерової Азіз Умеров, заступник генерального директора Українського інституту Алім Алієв, начальник пресслужби Генерального штабу ЗСУ (2014–2017) Владислав Селезньов, кераміст Рустем Скибін, Муфтій Духовного управління мусульман АР Крим та м. Севастополя Айдер Рустемов, голова Кримської організації військових та учасників бойових дій Арслан Місіратов, журналістка Олександра Єфименко та історик Мартін-Олександр Кислий.

«Ми вирішили дати можливість розказати свої історії людям, які жили в Криму і  змушені були виїхати звідти, або людям, які працюють із темою Криму. Це люди, які мають досвід окупації та взаємодії з режимом, який окупував Крим. Слухаючи ці історії, мені було боляче і важко поновлювати ці спогади, знову передивлятись архівні відео. Були моменти, які викликали сильні емоції. Зокрема, коментар Владислава Селезньова про сприйняття “зелених чоловічків”, як кримських татар до окупації вважали потенційними “зеленими чоловічками”, про партизанщину, про якісь деструктивні рухи — і ця позиція, звісно, була хибною. Ще один момент, який викликав відчуття кому в горлі, — це спогади Рефата Чубарова про дитинство, ті світлі спогади, які в нього є, і які покриваються ненавистю до тих, хто спаплюжив Крим», — розповідає Руслан Халапов.

 Творча команда документального фільму «Крим: 10 років окупації»

Попри десятиріччя окупації та зростання кількості жертв політичних репресій, спротив на півострові не припиняється. «Боротьба триває!» — з’являється напис у фільмі перед титрами, і це не просто слова — це послання. «Воно адресоване не тільки тим, хто перебуває на окупованих територіях, це послання і до тих, хто на вільній землі. Ця фраза народжена кримськотатарським народом ще за часів радянського режиму. Це таке внутрішнє гасло, яке нагадує нам завжди про те, що які б важкі умови не були, який би жорстокий режим і ворог із нами не боровся, ми все одно його подолаємо. Бо ми не здаємося!», — сказав виконавчий продюсер «Суспільне Крим» Руслан Халапов.

Фінальні кадри фільму

Прем’єра документального проєкту про реалії життя на окупованому Росією півострові «Крим: 10 років окупації» відбудеться 26 лютого о 21:00  на телеканалах «Суспільне Крим», місцевих каналах Суспільного, каналі «Суспільне Новини», а також на ютуб-каналі «Суспільне Крим».

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду