Розвінчування спортивних маніпуляцій росіян у документальному циклі «Велика російська брехня»

Розвінчування спортивних маніпуляцій росіян у документальному циклі «Велика російська брехня»

11:00,
20 Квітня 2024
1521

Розвінчування спортивних маніпуляцій росіян у документальному циклі «Велика російська брехня»

11:00,
20 Квітня 2024
1521
Розвінчування спортивних маніпуляцій росіян у документальному циклі «Велика російська брехня»
Розвінчування спортивних маніпуляцій росіян у документальному циклі «Велика російська брехня»
До яких методів вдаються росіяни, щоби потрапити на світові спортивні арени? У чому небезпека участі так званих нейтральних спортсменів Росії у міжнародних змаганнях? Чому важлива присутність українських спортсменів на великих спортивних майданчиках?

Про це йшлося під час презентації шостого епізоду фільму Суспільного «Велика російська брехня», яка відбулася 16 квітня у просторі Urban Space 500. Проєкт створено командою ФОП Андрія Єрьоміна на замовлення та у співпраці з телеканалом «Суспільне Культура».

Символічно захід проходив у день запалення олімпійського вогню, що знаменує собою 100 днів до початку літніх Олімпійських ігор-2024 у Парижі. 

У документальному фільмі йдеться про те, як російські гроші та лобі впливають на великий спорт. Деякі спортивні функціонери й організації протягом багатьох років воліють не помічати брехню та маніпуляції росіян. І навіть після повномасштабного вторгнення зв’язки та гроші дозволили російським спортсменам у якості «нейтральних» повернутися на майданчики.

 Під час перегляду епізоду циклу «Велика російська брехня»

Прикладом є ситуація, у якій опинилась українська спортсменка Ольга Харлан. Через відмову протокольного потискання руки «нейтральній» російській фехтувальниці на чемпіонаті світу вона отримала дискваліфікацію, що ледь не коштувало українській чемпіонці виступу на Олімпіаді-2024.

За словами виконавчого продюсера проєкту від Суспільного мовлення Лук’яна Галкіна, в епізоді йдеться про ті методи впливу, завдяки яким Росія досягає своїх цілей і продовжує просувати свої наративи у спортивній сфері, хоча її давно мали б усунути з неї.

 Лук’ян Галкін

«Ми не ставимо на меті якихось простих методів розв’язання цього, бо їх просто немає. Існує просто можливість розуміння, усвідомлення і системного протистояння. Як кожен наш голос стає зброєю, кожен наш спортсмен на світовій арені представляє нас і стає голосом і зброєю України — так і можливість Росії бути присутньою у цивілізованому товаристві — це ті можливості, яких вони не випускають задля своїх загарбницьких цілей», — сказав Лук’ян Галкін.

Співавторка сценарію та презентерка проєкту Анна Данильчук пояснила, що спорт є тією платформою, яка допомагає привернути увагу до небезпеки російської пропаганди, адже і через цю сферу росіяни транслюють свої наративи.

  Анна Данильчук

«У фільмі звучить фраза відомого хокеїста Домініка Гашека, який є сильним голосом підтримки України у цій війні. Він сказав дуже просто: “Допускати росіян і білорусів на Олімпійські ігри, які будуть цьогоріч у Парижі, навіть у статусі “нейтральних” — це все одно, що надсилати тисячі танків Росії від європейських країн, від Міжнародного Олімпійського комітету”. Якщо глянути на прізвища їхніх спортсменів, які фігурують у фільмі, більшість із них є прапорщиками або активно підтримують так звану СВО. Вони використовують російські перемоги на спортивній арені для підтримки духу загарбницьких кампаній», — пояснила Анна Данильчук.

 

Такі дії росіян мають свої причини, які ґрунтуються на зв’язках, грошах і маніпуляціях. Над цим у фільмі розмірковують залучені спікери. Серед них олімпійська чемпіонка з фехтування Ольга Харлан; хокеїст, олімпійський чемпіон Домінік Гашек; тенісист Сергій Стаховський; спортивний кореспондент видання The Guardian Нік Еймс; режисер і продюсер спортивних документальних фільмів Алекс Гейл; в.о. президента Федерації легкої атлетики України (2021–2023 рр.) Євген Пронін; головний редактор телеканалу «Суспільне Спорт» Олексій Мандзій; спортивний журналіст Валентин Щербачов.

«Цей фільм дуже важливий, бо, як ми побачили, Росія нав’язує свої наративи у різний спосіб. Нам дуже важливо, щоб це бачили не лише в Україні, а й у всьому світі, про те, як варто їм протидіяти. Цей фільм насправді орієнтований не на тих, хто сильно розбирається у спорті, а тих, кому в принципі цікава ця тема. Дуже важливо доступною мовою розповідати про дійсний стан речей», — розповів Олексій Мандзій.

  Олексій Мандзій

Після перегляду епізоду глядачі обговорили, як мінімізувати вплив пропаганди росіян на світову спортивну спільноту, як досягти того, щоб росіяни були видалені з міжнародних спортивних змагань і як зробити так, щоб на них були українські спортсмени.

Як сказав модератор дискусії, головний редактор телеканалу «Суспільне Спорт» Олексій Мандзій, питання є актуальними, бо попереду спортивне літо, зокрема й Олімпіада-2024.

В обговоренні взяли участь т.в.о. міністра молоді та спорту Матвій Бідний, президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич, український скелетоніст Владислав Гераскевич і спортивний коментатор Віталій Волочай.

  Учасники обговорення

У березні 2022 року Україні вдалося домогтися, що росіян і білорусів відсторонили від участі у Паралімпіаді, яка проходила в Пекіні. Президент Національного комітету спорту інвалідів України Валерій Сушкевич сказав, що докладає зусиль, щоб так сталось і цього року.

«Ви знаєте, яка домінанта мені звучала після фільму? Мовчання — це співучасть. Влучно та потужно прозвучала фраза відомого хокеїста Домініка Гашека про те, що допускати росіян і білорусів на Олімпіаду — це все одно, що надсилати тисячі танків від МОК. Я вважаю, що ми повинні не допустити, аби держава-вбивця окупувала Паралімпіаду й Олімпіаду. На міжнародному рівні ми робимо все, аби інші країні розплющили очі. Так само наші паралімпійці змагатимуться за перемогу, говоритимуть про Україну на весь світ і не дадуть окупувати п’єдестал пошани», — розповів Валерій Сушкевич.

 Валерій Сушкевич

Про проблему корупції у міжнародних спортивних організаціях розповів т.в.о. міністра молоді та спорту Матвій Бідний.

«У фільмі дуже чітко була порушена тема щодо корупції у міжнародних спортивних організаціях. Ніхто насправді не звертає уваги на те, як впливають на ці організації та що стоїть за їхніми рішеннями. Це актуальне питання, а відповідь лежить на поверхні. Країна-агресорка Росія всіляко намагається розповсюдити свій вплив, тож наша відповідь очевидна — боротьба на всіх рівнях. Світовий спорт — це арена, де ми маємо доносити світу наші меседжі. Якщо Росія просочила весь світовий спорт своєю отрутою, то українська команда сьогодні діє як протиотрута», — пояснив Матвій Бідний.

 Матвій Бідний

Він також сказав, що дуже важливою є участь українських спортсменів у міжнародних змаганнях, адже їхні дії, слова та перемоги є потужним повідомленням до світової спільноти.

Український скелетоніст Владислав Гераскевич розповів, що спорт відіграє важливу роль у відновленні ветеранів війни, людей з інвалідністю, для розвитку молодого покоління. Це стосується і спортивних трансляцій, адже це і перепочинок, і можливість порадіти за перемоги українців.

 Владислав Гераскевич

«Трансляції спортивних подій — є певною відтулиною для українців. Щоразу ми бачимо багато коментарів, коли наші футболісти виграють матчі. Згадаємо виступ і жест фехтувальниці Ольги Харлан, який дуже вмотивував українців. Думаю, що для наших військових це теж важливо, й за можливості вони стежать за українськими спортсменами», — розповів Владислав Гераскевич.

Підтримав його у цьому питанні й спортивний коментатор Віталій Волочай.

  Віталій Волочай

«Ми всі бачили, що відбувалося, коли Ярослава Магучих виграла золоту нагороду. Ми пам’ятаємо, як у Белграді Марина Бех-Романчук виграла “золото”, а сталося це через два тижні після повномасштабного вторгнення. Це була перша новина, яка дала хоч трішки позитиву українському народу. Тому трансляції, досягнення й великі перемоги наших спортсменів, присутність України у світі — це те, що має бути обов’язково. І українські медіа, безперечно, мають підтримувати спортсменів — це теж дуже важливо», — сказав Віталій Волочай.

 

Показ епізоду про спорт із циклу «Велика російська брехня» відбудеться 21 квітня о 21:00 на телеканалі «Суспільне Культура» та о 13:00 на ютуб-каналі «Суспільне Культура».

Фото: Максим Поліщук «Детектор медіа»; Анастасія Мантач, Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Batut
11:08 / 25.04.2024
Щоб зрозуміти чого варті організаторські здібності керОвників Суспільного достатньо подивитись на фотки Галкіна і Данильчук. Тут вже мова іде не про вміння фотографувати, а про художній світогляд тих, хто керує процессом в Суспільному. І Детектору теж велике привітання.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду