Проєкт радіо «Культура» «Музиканти і війна» потрапив до конкурсної програми «AudioDocs 2023»

Проєкт радіо «Культура» «Музиканти і війна» потрапив до конкурсної програми «AudioDocs 2023»

10:30,
26 Травня 2023
1873

Проєкт радіо «Культура» «Музиканти і війна» потрапив до конкурсної програми «AudioDocs 2023»

10:30,
26 Травня 2023
1873
Проєкт радіо «Культура» «Музиканти і війна» потрапив до конкурсної програми «AudioDocs 2023»
Проєкт радіо «Культура» «Музиканти і війна» потрапив до конкурсної програми «AudioDocs 2023»
На 49 Міжнародній конференції IFC AudioDocs 2023, яка проходила 21–24 травня 2023 року у Рейк'явіку (Ісландія),Україну представляв радіодокументальний проєкт «Музиканти і війна».

Він став єдиним проєктом, який під час заходу, де збираються радіодокументалісти з усього світу для обговорення найкращих аудіопрограм року, транслювали повністю, а не лише короткий фрагмент.

У 10 серіях документального проєкту «Музиканти і війна» історії 37 героїв, життя яких докорінно змінилося з початку повномасштабного вторгнення. Це мистці, які змінили свої музичні інструменти на зброю і пішли на фронт або ж волонтерять та допомагають нашій армії. Серед героїв проєкту скрипаль Мойсей Бондаренко, оперна прима Людмила Монастирська, диригент Віктор Гуцал, лідер гурту «ТНМК» Олег «Фагот» Михайлюта, лідер рок-гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк, фронтмен гурту «КораЛЛі» Михайло Адамчук та інші.

Продюсерка та журналістка проєкту Катря Гончарук у коментарі для «ДМ Суспільного» зазначила, що вкрай важливо зараз підтримувати українську творчу спільноту і розповідати світові про історію нашого спротиву та незламності.

«Це історії 37 артистів, композиторів, диригентів, співаків, які пережили чимало внутрішніх трансформацій з початку повномасштабного російського вторгнення: комусь довелося замість свого інструмента взяти до рук автомат, хтось відкрив благодійний фонд і почав збирати мільйони для українських військових, парамедиків, постраждалих від війни дітей.  З початком цієї повномасштабної війни чимало українських артистів вимушено опинились за кордоном, але і там вони активно знайомлять світ з українською культурою, розповідають про нашу історію і також збирають кошти на підтримку України. Серед героїв серіалу багато селебритіс, але разом з тим їхні досвіди війни віддзеркалюють почуття всіх українців, які так само відстоюють наші кордони й культуру», — розповіла вона. 

За словами Катрі Гончарук, проєкт «Музиканти і війна» зображує унікальну культурологічну перспективу, що дає змогу зрозуміти повномасштабне російське вторгнення через світовідчуття українських артистів та артисток.

«І це надзвичайно важливо у цьому проєкті, адже щодня росія нищить об'єкти культурної спадщини України. За даними Міністерства культури України, за час війни знищено та пошкоджено понад 1200 музеїв, бібліотек, церков, синагог, мечетей і театрів, як-от Маріупольський драматичний театр, Театр музичної драми у Сєвєродонецьку та багатьох інших містах. Росіяни нищать не лише концертні майданчики України, а й самих музикантів. Є митці, інтерв'ю з якими вже ніколи не записати, як-от диригент Юрій Керпатенко — диригент оркестру Херсонського музично-драматичного театру. Його застрелили у власній квартирі російські окупанти у вересні 2022-го через відмову грати у концерті, організованому загарбниками. Артисти часто опиняються в небезпеці через те, що вони є лідерами думок власного суспільства, і саме тому росія влаштовує ці репресії проти українських митців», — зазначила Гончарук.  

Розповідаючи про участь у 49-ій Міжнародній конференції IFC AudioDocs 2023, Катря Гончарук наголосила, що вона дуже важлива для України, адже це не лише визнання професійної спільноти радіодокументалістів, а ще й можливість розповісти світові про те, що відбувається в нашій країні.

«На конференції IFC AudioDocs щороку презентують найкращі роботи цього жанру. І те, що проєкт Радіо Культура єдиний з України пройшов до конкурсного відбору й зазвучав у повному обсязі, — це я розцінюю як велике досягнення нашої команди та ще одну грандіозну можливість мовою радіодокументалістики занурити світову спільноту в український контекст.  На конференції я презентувала третю серію, що має назву "Вибір". У ній музиканти розповідають про свої доленосні рішення, як-от сісти в машину й вивозити людей з-під обстрілів, взяти до рук зброю замість інструмента, вигукнути зі сцени міжнародного конкурсу заклик про допомогу Маріуполю. Ці історії однозначно викликають симпатію і співпереживання. Тому було важливо, щоб аудиторія почула саме цей епізод», — розповідає Катря Гончарук.

Документальний радіосеріал «Музиканти і війна» можна послухати за посиланням.

Нагадаємо, радіодокументальний проєкт «Музиканти і війна» створено в межах проєкту «Посилення навичок для створення документальних радіопрограм» за підтримки Британської Ради в межах Сезону культури Велика Британія/Україна. В етері «Радіо Культура» його було презентовано на початку січня 2023 року.

Фото: Суспільне

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду