На «Українському радіо» стартує мінісеріал «Війна. Пори року. Зима, Весна, Літо, Осінь»

На «Українському радіо» стартує мінісеріал «Війна. Пори року. Зима, Весна, Літо, Осінь»

16:49,
20 Лютого 2023
3634

На «Українському радіо» стартує мінісеріал «Війна. Пори року. Зима, Весна, Літо, Осінь»

16:49,
20 Лютого 2023
3634
На «Українському радіо» стартує мінісеріал «Війна. Пори року. Зима, Весна, Літо, Осінь»
На «Українському радіо» стартує мінісеріал «Війна. Пори року. Зима, Весна, Літо, Осінь»
Автори:
У чотирьох серіях висвітлюватимуть особливості ведення бойових дій в певний період року.

Із 20 до 23 лютого о 14:35 в ефірі «Українського радіо» виходитиме чотирисерійний спецпроєкт «Війна. Пори року. Зима, Весна, Літо, Осінь». Автор проєкту — Роман Кот.

Упродовж чотирьох серій на прикладі конкретної війни розглядатимуться особливості ведення бойових дій в певний період року, анонсують на «Українському радіо».

«Зима — на прикладі Першої чеченської війни 1994–1996 років, весна — на прикладі Боснійської війни 1992–1995 років, літо — на прикладі Другої ліванської війни 2006 року, осінь — на прикладі Другої карабаської війни 2020 року», — зазначили на радіо.

Відразу після виходу в радіоефір серії будуть доступні на сайті «Українського Радіо».

Роман Кот у проєкті хоче на прикладах показати, чим відрізняється війна в різні пори року.

«Я обирав війни, які, з одного боку, були б відносно нещодавніми, з іншого — в них мали би бути проявлені особливості тієї чи іншої пори року. В ході підготовки проєкту ми спілкувалися з військовими фахівцями, щоб показати особливості війни на технічному, тактичному та оперативному рівнях, з експертами з міжнародної безпеки, які аналізували війну на рівні стратегії театру воєнних дій та пояснювали вплив політичних й економічних факторів на війну, а також з очевидцями подій. Опір російському повномасштабному вторгненню триває майже рік, тому частково ми побачили, як особливості війни в різні пори року проявлялися на практиці. Військові про них і так знають, а ось слухачі зможуть почерпнути для себе багато цікавого», — розповів Роман Кот.

Перша серія присвячена Першій чеченській війні взимку 1994–1995 років. У ній йтиметься про історичні передумови російського вторгнення в Ічкерію, використані росією стратегії (зокрема і залучення ще влітку 1994 року «зелених чоловічків», тобто росіян, які діяли у рамках планів ФСБ надати конфлікту вигляду внутрішньочеченського протистояння), специфіку операції по захопленню Грозного, тактику оборони міста, а також про те, як на хід війни вплинули погодні умови. Події коментуватимуть військово-цивільний експерт, ветеран АТО Євген Дикий, який взимку 1995 року був членом Гуманітарної місії у Чечні, та воєнний історик Михайло Жирохов.

Друга серія розповість про війну в Боснії й Герцоговині навесні 1992 року: як сторонам допомагали регулярні армії сусідніх держав, яку роль у ході бойових дій відігравали сили територіальної оборони та диверсійно-розвідувальні групи, а також як армія, що майже не мала важкого озброєння, використовувала складний ландшафт місцевості й погодні умови. Коментуватимуть події другої та третьої серій кандидат історичних наук, професор Національного університету оборони України, полковник Володимир Рєзнік та керівник Центру військово-правових досліджень Олександр Мусієнко.

Третя серія — про лівано-ізраїльську війну 2006 року, відому у Лівані як Липнева війна, а в Ізраїлі як Друга ліванська війна — розкаже, як Хезболлі вдалося завдати відчутних втрат одній із найкращих на той час армій Близького Сходу і чи дійсно влітку воювати легше.

Четверта серія — про Другу карабаську війну — сфокусується на боях за Шушу восени 2020 року, за результатами яких Азербайджан повернув собі втрачені ще на початку 1990-х років території. Події коментуватимуть воєнний історик Михайло Жирохов та кандидат історичних наук, професор Національного університету оборони України, полковник Володимир Рєзнік.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду