Документальні проєкти Суспільного потрапили у список номінантів конкурсу «Приз Європа 2023»

Документальні проєкти Суспільного потрапили у список номінантів конкурсу «Приз Європа 2023»

12:29,
9 Вересня 2023
2562

Документальні проєкти Суспільного потрапили у список номінантів конкурсу «Приз Європа 2023»

12:29,
9 Вересня 2023
2562
Документальні проєкти Суспільного потрапили у список номінантів конкурсу «Приз Європа 2023»
Документальні проєкти Суспільного потрапили у список номінантів конкурсу «Приз Європа 2023»
«Капелани. Віра на війні», «Буча: Розстріл на Києво-Мироцькій», «Музиканти і війна» та «Щоденник вцілілої» номіновані на міжнародний конкурс «Приз Європа 2023», який проводиться в межах однойменного фестивалю.

Фестиваль європейських мовників «Приз Європа» (Prix Europa), який підтримується ЄМС, розпочнеться 22 жовтня, а переможців конкурсу оголосять 27 жовтня.

Корпоративний сайт Суспільного розповідає про проєкти, які номіновані на міжнародний фестиваль «Приз Європа 2023»:

«Щоденник вцілілої» — категорія «ТБ / Відео — документалістика»

Команда журналістів-розслідувачів створила документальний фільм на основі щоденника жительки села Ягідне, що на Чернігівщині. У ньому йдеться про 28 днів виживання у підвалі сільської школи, куди російські військові силоміць загнали понад 350 жителів села.

 «Буча: Розстріл на Києво-Мироцькій» — категорія «ТБ / Відео — розслідування»

Документальний фільм розповідає про розстріл росіянами трьох волонтерів, які  4 березня поїхали завезти допомогу в притулок для тварин в Забуччі, а також відвідати батьків одного з волонтерів. Вони стали жертвами російських військових у Бучі, на вулиці Києво-Мироцькій.

Шефредакторка розслідувань Суспільного Інна Білецька зазначає, що участь у закордонних фестивалях та конкурсах — це не лише важливо для росту команди, а й можливість донести світу інформацію про те, що відбувається в Україні.

«Викривати воєнних злочинців — це пів справи, знайомити з воєнними злочинами світ — головне завдання. Наші розслідування — це детальний розбір злочинів і зібрані докази. Наші розслідування суттєво допомагають правоохоронцям. І, до речі, “Щоденник вцілілої” незабаром матиме продовження. Саме сьогодні ми встановили воєнного злочинця, якого шукали з липня минулого року», — прокоментувала Інна Білецька.

«Капелани. Віра на війні» — категорія «ТБ/ Відео — Ірис»

Документальний проєкт Суспільного розповідає про трьох капеланів — Василя Вирозуба, Леоніда Болгарова та Олександра Чокова. Вони 26 лютого 2022 року на судні «Сапфір» вирушили з пошуково-рятувальною місією на острів Зміїний, щоб забрати тіла нібито загиблих українських прикордонників. Через погрози росіян атакувати корабель екіпаж українського судна потрапив у полон.

Керівниця Координаційного центру національних спільнот Суспільного Анастасія Гудима зазначає, що фільм ілюструє релігійне розмаїття та створення міжрелігійних і міжкультурних містків.

«За цю номінацію ми змагались з учасниками з 52 країн і нам важлива ця проміжна перемога й участь, адже, презентуючи фільм під час конкурсу й обговорюючи, ми матимемо можливість розповісти європейській аудиторії про комфортне середовище рівності в нашій країні та незламний дух наших людей», — розповіла Анастасія Гудима.

«Музиканти і війна» — категорія «Аудіофіксація»

Цей радіодокументальний проєкт розповідає про те, як музична спільнота виборює перемогу України в тилу. У проєкті звучать голоси українських музикантів, чиї життя, як і долі всіх українців, докорінно змінилися з початку повномасштабного вторгнення.

Виконавча продюсерка радіо «Культура» Ірина Славінська зазначає, що проєкт поєднує наші найкращі практики роботи з документальним і музичним контентом.

«Дуже цікаво ставити свою роботу в глобальний контекст, аби краще розуміти, над чим працюють колеги. Тому я дуже тішуся за продюсерку проєкту Катрю Гончарук та всю команду, причетну до цієї важливої перемоги — номінації на “Приз Європа 2023”», — поділилась Ірина Славінська.

Нагадаємо, журналісти-розслідувачі Суспільного отримали спеціальну відзнаку за фільм «Буча 22». Її вручено під час конференції Bucha Journalism Conference, яка відбулася 19 травня у місті Буча на Київщині.

Проєкт радіо «Культура» «Музиканти і війна» потрапив до конкурсної програми «AudioDocs 2023». На 49-ій Міжнародній конференції IFC AudioDocs 2023, яка проходила 21–24 травня 2023 року у Рейк'явіку (Ісландія), Україну представляв радіодокументальний проєкт «Музиканти і війна».

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду