Радіо «Культура» долучається до проєкту «Щоденники війни»

Радіо «Культура» долучається до проєкту «Щоденники війни»

12:51,
4 Серпня 2023
1970

Радіо «Культура» долучається до проєкту «Щоденники війни»

12:51,
4 Серпня 2023
1970
Радіо «Культура» долучається до проєкту «Щоденники війни»
Радіо «Культура» долучається до проєкту «Щоденники війни»
У рамках проєкту, ініційованого візіонеркою Христиною Храновською та організованого ГО «Port of Culture» за підтримки МЗС України, у мерії Амстердама (Нідерланди) проходитиме виставка «Щоденники війни: непочуті голоси українських дітей».

Про це повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

Виставка присвячена особистим історіям дітей та підлітків, які на власні очі побачили війну в Україні. І для цього проєкту ведуча радіо «Культура» Тетяна Трощинська записала інтерв'ю з дітьми з Маріуполя, Харкова та Білої Церкви. Пять героїв та героїнь історій зустріли повномасштабне вторгнення у своїх містах та задокументували його у своїх щоденниках.

Аудіоінтерв’ю стануть доповненням до дитячих малюнків і щоденників, їх можна буде послухати за qr-кодами, розміщеними біля експонатів виставки, а також в ефірі радіо «Культура».

На радіо «Культура» «Щоденники війни» виходитимуть у будні, з 7 по 11 серпня, о 15:40. Ведуча радіо «Культура» Тетяна Трощинська записала інтерв’ю з Миколою Костенком та Владиславом Пятіна-Пономаренком з Маріуполя, Олександрою Антоненко з Харкова, Марією Філіпченко з селища Бердянське (Маріупольський район) та Іванною Румянцевою з Білої Церкви. 
13 серпня о 22:00 на телеканалі «Суспільне Культура» вийде спеціальний випуск програми «Культурний інстинкт». Глядачі побачать інтерв'ю з Софією Громаковою з Маріуполя та Катериною Кришкевич з Лиману. Обидві дитини пережили окупацію, обидві втратили татів і свій болісний досвід виклали у щоденниках та картинах. 

Виконавча продюсерка радіо «Культура» Ірина Славінська зазначає, що вони мають практику роботи з радіодокументальними програмами, тому з великою відповідальністю долучились до проєкту «Щоденники війни».

«Ведучою інтерв’ю з юними літописцями війни стала наша колега Тетяна Трощинська — надзвичайно чуйна журналістка, котра вміє доброчесно й обережно працювати з найскладнішими темами», — розповіла Ірина Славінська.

Виставка «Щоденники війни: Непочуті голоси українських дітей» триватиме з  17 серпня по 24 вересня. Усього на ній буде представлено 14 історій, які ілюструватимуть досвід війни в Україні очима дітей. Це буде візуальна презентація оригінальних дитячих щоденників, а також аудіо- та відеоінтерв’ю з героями історій. Виставка також наголошує на тому, що існує безліч нерозказаних історій, які потребують уваги.

Візіонерка та ініціаторка проєкту Христина Храновська розповіла, що нотатки щоденників трьох українських дітей вже були зачитані з трибуни Генасамблеї ООН, а виставка в Амстердамі стане наступним етапом роботи. Вона наголошує, що кожна з цих історій вражає, і цим проєктом вони хочуть мотивувати ділитися своїми історіями, щоб усі голоси дітей були почуті.

«Картини, погляд від яких неможливо відвести, та які пронизують болем втрати й страждань. Щоденники, в яких мали б бути записи про друзів, прогулянки та дитячі бажання, а натомість описано дні окупації та емоції від втрати батьків. Відео знищених міст, результатів зруйнованої інфраструктури й життя в окупації, замість веселих спогадів з таборів. Малюнки з військовими, зброєю та рідними, яких вони не повернуть. Та інші артефакти, які є ще одним доказом терористичних дій окупантів», — говорить Христина Храновська.

Також у межах проєкту заплановано проведення воркшопів української мисткині Алевтини Кахідзе «Малюючи мапу від минулого до майбутнього», які відбудуться в Будинку Анни Франк 16 та 17 вересня.

Реалізація проєкту «Щоденники війни» стала можливою завдяки ініціативі Христини Храновської та команді ГО «Port of Culture», а також підтримці партнерів, зокрема Благодійного фонду «Діти Героїв», Благодійного фонду «Голоси дітей», Платформи «Тю», мерії Амстердама, Будинку Анни Франк, МЗС України та Посольства України в Королівстві Нідерланди. 

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду