На Суспільному обрали п’ять членів Редакційної ради

На Суспільному обрали п’ять членів Редакційної ради

16:48,
22 Грудня 2022
2329

На Суспільному обрали п’ять членів Редакційної ради

16:48,
22 Грудня 2022
2329
На Суспільному обрали п’ять членів Редакційної ради
На Суспільному обрали п’ять членів Редакційної ради
Редакційна Рада Суспільного на 2022–2026 роки складається з 15 членів, які працюють у компанії.

На загальних зборах творчих працівників Суспільного Мовлення обрали п’ять членів Редакційної ради на наступну каденцію 2022–2026 рр.

Збори відбулися 20 грудня, повідомила пресслужба Суспільного.

Новими членами Редради стали Володимир Носков («Українське радіо»), Анастасія Гудима (центральна дирекція Суспільного Мовлення), Ольга Шевчук («Суспільне Рівне»), Ганна Силаєва («Суспільне Новини») та Христина Гаврилюк («Суспільне Новини»). 

Редакційна рада Суспільного — це колективний орган, що стежить за дотриманням журналістських стандартів та редакційного статуту на Суспільному. Редраду створено у 2017 році у межах реформи Суспільного Мовлення.

Члени і членкині ради — це не лише журналісти, а й активісти у захисті професійних прав і редакційної свободи, які стоять на варті дотримання редакційного статуту Суспільного, зазначила Юлія Шелудько, секретарка Редакційної ради, виконавча продюсерка «Українського радіо».

У загальних зборах ради також взяв участь Вадим Міський, секретар наглядової ради Національної суспільної телерадікомпанії України. Він нагадав, що роль Редакційної ради НСТУ та процедура її формування визначені законом про Суспільне мовлення у 2014 році. Тоді законодавство вимагало створення редакційних рад на всіх телерадіокомпаніях, але загалом цей механізм у комерційних медіа працював у поодиноких випадках. Нове законодавство про медіа зменшило вагу редакційних рад для комерційних медіа, але для Суспільного Мовлення — цей механізм залишається робочим, адже зарекомендував себе добре.

«Ми розуміємо, що у нас трохи інша філософія, ніж в комерційних  медіа. У нас немає власника, і журналіст тут не є інструментом втілення волі власника, він є суб’єктним. І ця суб’єктність журналіста, який самостійно вирішує, що важливо висвітлювати на порядку денному, втілюється, зокрема, через механізм Редакційної ради, якби раптом у журналіста виникли різнобачення з менеджментом компанії. За каденцію попередньої Редакційної ради у нас не було гучних різнобачень між менеджментом та журналістами щодо редакційної політики в середині суспільного мовлення, хоча кейси для розгляду на раді завжди були. Однак редакційна незалежність це не даність, її доводиться відстоювати постійно в умовах молодої української демократії, тому роль Редакційної ради залишається важливою», — зазначив Вадим Міський.

Склад Редакційної ради АТ «НСТУ» на 2022–2026 роки:

  • Ірина Славінська — голова Редради, радіо «Культура»;
  • Костянтин Лоцман — заступник голови Редради, «Суспільне Луцьк»;
  • Юлія Шелудько — секретарка Редради, «Українське радіо»;
  • Віталій Берта —  «Українське радіо»;
  • Олександр Марченко — «Суспільне Донбас»;
  • Андрій Діхтяренко — «Суспільне Новини»;
  • Олександр Гримайло-Макаренко — центральна дирекція Суспільного Мовлення;
  • Ігор Бенцал — «Суспільне Тернопіль»;
  • Іван Лила — «Суспільне Черкаси»;
  • Христина Стебельська — центральна дирекція Суспільного Мовлення;
  • Володимир Носков — «Українське радіо»;
  • Анастасія Гудима — центральна дирекція Суспільного Мовлення;
  • Ольга Шевчук — «Суспільне Рівне»;
  • Ганна Силаєва — «Суспільне Новини»;
  • Христина Гаврилюк — «Суспільне Новини».

Редакційна Рада Суспільного складається з 15 працівників Суспільного Мовлення, а саме: п’яти осіб, яких призначає наглядова рада АТ «НСТУ», п’яти осіб, яких обирають на загальних зборах творчого колективу АТ «НСТУ», і п’яти осіб, яких призначають на конференції редакційних рад регіональних підрозділів «НСТУ». Строк повноважень представників Редакційної ради АТ «НСТУ» — 4 роки.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Бачили "членкинь" екс-складу цієї ради
00:41 / 24.12.2022
Профнепридатні, з проявами чи то деменції, чи то Альцгеймера, психічно неврівноважені дами за 70, які відвідують курси стриптизу (і це не жарт), вважають журналістикою збір пліток з Фейсбука і Телеграма і, очевидно, є нащадками партійних стукачів, адже в роботі практикують принцип "сильний жере слабкого": перед сильними олівця цього прогинаюттся, а підлеглих тероризують, внушаючи думку, що краще що з ними може статися, це те що їх не звільнили. Швидко збирають довкола себе зграю дуполищів, яким кидають крихту премії. І, до речі, не гребують джинсою. Думаю, нинішній склад абсолютно незрозумілої ради (що вона робить це загадка, як і загадка для багатьох співробітників сам факт її існування, це ніби Таємна Кімната Гарі Поттера, лише для обраних) недалеко пішов.
кейс для розгляду
23:19 / 22.12.2022
Редрада чого - великого натовпу крадіїв-оброблювачів чужої інформації з інтернету, які присвоїли собі високе звання журналістів. І гучних різнобачень у них немає тому, що вони самі нічого не бачать, окрім екранів моніторів.
Георгій
19:16 / 22.12.2022
Смішно. Редрада номінальна. Аби була. Ефективності повний нуль.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду