«Суспільне Медіатека» поповнилась унікальними кадрами завдяки співпраці з NHK

«Суспільне Медіатека» поповнилась унікальними кадрами завдяки співпраці з NHK

15:17,
26 Лютого 2024
1603

«Суспільне Медіатека» поповнилась унікальними кадрами завдяки співпраці з NHK

15:17,
26 Лютого 2024
1603
«Суспільне Медіатека» поповнилась унікальними кадрами завдяки співпраці з NHK
«Суспільне Медіатека» поповнилась унікальними кадрами завдяки співпраці з NHK
Три кіноплівки 1940-х та 1980-х років оцифрував японський суспільний мовник NHK, який допомагає Суспільному впорядковувати архіви.

За повідомленням корпоративного сайту Суспільного, кіноплівки українська делегація передала NHK під час партнерського візиту в Токіо.

Команда Суспільного обрала раритетні плівки різних періодів і тематики — 35 мм із чорно-білою хронікою Львова та 16 мм із відео й аудіозаписами до випусків новин. Деталі зображення на плівках були невідомі, адже опис цих матеріалів був можливий лише після їх оцифрування.

Керівниця проєкту з оцифрування архівів Суспільного мовлення та «Суспільне Медіатека» Таїсія Турчин розповідає, що вони були в захваті від побаченого на записах і від того, що завдяки японським колегам вдалося зберегти ці унікальні кадри. Як зазначає Турчин, вони прагнуть допомогти та поділитись досвідом.

 «Ми сподіваємося, що скоро нам вдасться масштабувати нашу співпрацю, і українське суспільство отримає доступ до сотень історичних матеріалів», — каже керівниця проєкту.

Оскільки в Суспільного немає сканерів для кіноплівок, тому до оцифрування таких матеріалів залучають партнерські організації. За словами Таїсії Турчин, у японського мовника NHK значний досвід в оцифруванні, упорядкуванні, реставрації та дистрибуції контенту на основі архівних матеріалів, тому співпраця із Суспільним у цій сфері тільки розпочинається. У найближчих планах — проведення низки тренінгів від японських колег для команди архівування Суспільного та платформи «Суспільне Медіатека». 

Унікальні відео минулого тижня були завантажені на платформу «Суспільне Медіатека» і вже доступні для перегляду. Серед них:

Нагадаємо, з 30 листопада 2023 року сайт «Суспільне Медіатека», який містить архівні відео- та аудіозаписи Суспільного мовлення від 1950-х років і до сьогодні, працює в режимі бета-версії. «Суспільне Медіатека» стане у пригоді тим, хто цікавиться українською історією, дослідникам історичних подій та персоналій і журналістам.

Платформа «Суспільне Медіатека» за перші два місяці роботи має 10,5 тисяч користувачів. Загальна тривалість переглядів користувачами архівів становить приблизно 4760 годин, а середня тривалість перебування на платформі — 27 хвилин. Для того щоб переглянути матеріали, користувачу потрібно авторизуватись, а далі в категоріях сайту знайти потрібне відео. Також платформа пропонує користувачам добірку матеріалів за тегом.

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду