«Хоробрі казки»: терапевтичні історії для дітей презентували у вигляді книжки

«Хоробрі казки»: терапевтичні історії для дітей презентували у вигляді книжки

14:00,
12 Листопада 2023
1854

«Хоробрі казки»: терапевтичні історії для дітей презентували у вигляді книжки

14:00,
12 Листопада 2023
1854
«Хоробрі казки»: терапевтичні історії для дітей презентували у вигляді книжки
«Хоробрі казки»: терапевтичні історії для дітей презентували у вигляді книжки
8 листопада 2023 року в київській книгарні «Readeat» відбулась презентація дитячої книжки «Хоробрі казки» від Суспільного мовлення та видавництва «АССА».

Проєкт Суспільного «Хоробрі казки», який стартував восени 2022 року у форматі аудіоказок із голосами артистів, громадських діячів і військових, на презентації свого паперового варіанту зібрав своїх поціновувачів. Прийшли й ті, хто озвучував казки, й ті, хто погодився це робити в майбутньому. Влітку Суспільне мовлення уклало угоду з видавництвом «АССА» щодо продажу прав на тексти й ілюстрації проєкту — і ось із друку вийшли яскраві, кольорові та магічні «Хоробрі казки».

 

 

У житті українських дітей із початком повномасштабного вторгнення з’явився новий досвід, нові поняття й виклики через війну. Діти ставлять багато питань, наприклад, чому потрібно обов’язково йти в укриття, коли звучить тривога, і чому так голосно працює ППО. У дітей з’явилися нові герої, такі як воїни-котики та неймовірні волонтери. Життя українських дітей змінилося — змінились і казкові історії, які вони хочуть слухати й читати. Водночас нові завдання постали й перед батьками, які прагнуть захистити, заспокоїти й розрадити малечу. Як дати відповіді на всі запитання, пояснити, що відбувається, та знайти розвагу навіть у час, коли місто занурене в темряву блекаутів, а при цьому ще й залишатися делікатними та не травмувати дитину?

Над цим питанням замислилась у березні 2022 року команда Суспільного, створюючи телеграм-канал «Суспільне Казки». А про те, як народилась ідея проєкту «Хоробрі казки» та як його втілювали в життя, розповіли співавторки текстів Вікторія Мурована й Ірина Виговська.

  Вікторія Мурована та Ірина Виговська

«Я дуже чітко пам’ятаю той день, коли ми запустили телеграм-канал “Суспільне Казки”. Це було 3 березня 2022 року. Це ще не були “Хоробрі казки”. У той момент ми вирішили, що потрібно підтримати наших дітей аудіоформатом, який можна було завантажити й у дорозі їх якось відволікти, давши навушники. Настав момент, коли ми зрозуміли, що казки, які ми знали досі, більше не працюють, вони не дають відповіді на запитання, які з’являються в наших дітей. Але дитинство не зупинить ніщо, ніщо не зупинить жагу дітей до знань, до пізнання світу, до дружби, до доброти», — розповіла на презентації видання співавторка текстів «Хоробрих  казок», генеральна продюсерка цифрових платформ Суспільного мовлення Вікторія Мурована.

 

Ірина Виговська каже, що в перші тижні війни разом із дітьми слухала «Суспільне Казки», а на пропозицію Вікторії Мурованої про написання казок відповіла: «Я не вмію писати казки. Я не казкарка, я маю дорослу книжку, а що писати для дітей — не знаю». Потім їй здавалося, що писати для дітей буде простіше, а насправді справа виявилася складнішою.

«Я переоцінила свої сили на старті, і тому довелося дуже багато редагувати й переписувати. Цей процес мав зайняти декілька місяців, а тривав більше ніж пів року. Мені б дуже хотілося, щоб ці казки не були актуальними, але вони такими є. Ми всі спиралися на реалістичні події та на все те, що переживав кожен із нас. Кожен із нас мав різний досвід — досвід першої внутрішньої тривоги, досвід першого перебування в укритті, досвід того, як пояснити дітям, що взагалі відбувається», — говорить Ірина Виговська.

 

Так з’явилися 12 терапевтичних історій, які можна назвати казками нового часу. «Хоробрі казки» в аудіоформаті зазвучали голосами українських артистів, військових і громадських діячів. Казки озвучували співачки Юлія Саніна, Злата Огневич і Roxolana, волонтер Сергій Притула, військовий Павло Вишебаба, кобзар і очільник гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко, акторки Ірма Вітовська й Антоніна Хижняк та інші. Дехто з них завітав і на презентацію книжки, і присутні могли наживо почути фрагменти казок у їхньому виконанні.

Тімур Мірошниченко

Співачка, учасниця шоу «Голос країни-9» Roxolana прочитала уривок із казки «Диво в темряві». В історії йдеться про Христю і Марка, які вигадували нові ігри в темряві — влаштували зоряне небо за допомогою ліхтарика і друшляка просто вдома на стелі.

 Roxolana

«Я завжди мріяла зачитати казку. У мене в родині є багато маленьких дітей. Кожен по-своєму переживає цей досвід, і я розумію, наскільки важливо кожну подію, яка відбувається, навіть не надто хорошу, показати з іншого боку. Коли починаєш розповідати про ППО чи блекаут жартівливо, загадково чи містично, то діти це набагато легше переживають. Я собі уявляла, як це будуть читати мої малі. І я дуже вдячна за таку можливість, за такий проєкт, адже він дуже важливий», — сказала Roxolana.

Кобзар і очільник гурту «Хорея Козацька» Тарас Компаніченко зачитав фрагмент казки «Воїни-котики з острова Паляниця». У ній оповідь про вільний народ і його хоробрих воїнів, які захищають свій острів від злого царя Зета і його посіпак, про цінності, які стали об’єднавчими для українського суспільства — жага до свободи, віра в ЗСУ, підтримка одне одного, піклування, турбота.

Тарас Компаніченко

«Працював дуже емоційно, плакав під час запису. Казка дуже проста начебто, прозора, у ній дуже відчуваються головні герої, дуже зворушлива, щемлива та щира. Я згадував тих найкращих, кого я ховав і ховаю, кому вже ніколи не скажу “добрий день” чи “бажаю здоров’я”. Тому це так емоційно було сприйнято, думаю, цю емоцію щиро передали, як належить бути озвученими таким щирим текстам», — розповів Тарас Компаніченко.

Шоумен і телеведучий Олександр Педан, який також прийшов цього вечора у книгарню Readeat, сказав, що готовий узяти участь у проєкті, й трохи почитав для присутніх.

 Олександр Педан

«У мене є традиція — кожен вечір читати сину, тому ця книжка — справжня знахідка. Якщо буде продовження, то я в темі. Читаймо казки! Ми ж із вами знаємо, що ми працюємо над дитячим україномовним контентом», — сказав Олександр Педан.

Книжка «Хоробрі казки» була представлена на національному стенді 75-го Франкфуртського книжкового ярмарку, який проходив із 18 по 22 жовтня у Франкфурті-на-Майні (Німеччина). Про це розповіла директорка видавництва «АССА» Світлана Фельдман.

 Світлана Фельдман

«Насправді нам було дуже цікаво працювати, тому що ми говорили однією мовою і розуміли одне одного. Я вдячна всій команді Суспільного за цей проєкт, я щаслива, що ця книжка вийшла, і сподіваюся, що в неї буде цікаве майбутнє. Ми її два тижні тому презентували у Франкфурті, і цю книжку з усіх запропонованих купили першою. Зараз час нових казок, “Хоробрі казки” нам допомагають триматися і бути хоробрими», — сказала Світлана Фельдман.

«Хоробрі казки» — це терапевтичні історії про досвід українських родин, цікаві оповіді про нову воєнну реальність з обов’язковим щасливими фіналом. Це історії про дружбу, солідарність, підтримку, розлуку та доброту. Їх усі перевірили, щоб нічого в них не травмувало дітей, адже над проєктом працювали психологиня Маріанна Новаковська та соціологиня Вікторія Бриндза. А ілюстрації Георгія Сагітова дають простір для уяви кожного, хто слухає казки, щось домислити та дофантазувати.

Представниця Уповноваженого з прав дітей Ірина Суслова сказала, що книжку «Хоробрі казки» отримає кожна дитина, яка повертається з депортації.

«Ми з колективом прийняли таке рішення. Кожна дитина, читаючи цю книжку, має зрозуміти, що ми тут переживали все те саме, що відчували й вони. Саме тому ми хочемо дарувати ці книжки дітям, яких ми повертаємо. Це найкраща книга казок, яку я колись тримала у своїх руках», — розповіла під час презентації Ірина Суслова.

  Ірина Суслова

Співавторка текстів «Хоробрих  казок», генеральна продюсерка цифрових платформ Суспільного мовлення Вікторія Мурована не виключає, що книжка, як і сам проєкт «Хоробрі казки», може мати продовження, як і все, що має відгук в аудиторії.

 Вікторія Мурована

«Суспільне — це дуже динамічна компанія, яка розвивається, тому видання книжки після випуску аудіоказок було наступним логічним кроком. Якщо ми створюємо контент, то він має потрапити на якомога більше платформ, а книжка — це також частина спілкування з нашою аудиторією. Ми хотіли спонукати українців більше читати й більше часу проводити з дітьми. Наступним логічним кроком може бути анімація. Якщо є історія і контент, якщо цю історію слухають і дітям вона подобається, то вона має жити далі», — розповіла Вікторія Мурована.

 

 

 

 

А на завершення презентації «Хоробрих казок» відбулась автограф-сесія. Книжку вже можна придбати у книгарнях або на сайті видавництва.

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду