Влада може взяти під контроль наглядову раду Суспільного, змінивши закон – Остапа

Влада може взяти під контроль наглядову раду Суспільного, змінивши закон – Остапа

15:21,
9 Листопада 2021
3021

Влада може взяти під контроль наглядову раду Суспільного, змінивши закон – Остапа

15:21,
9 Листопада 2021
3021
Влада може взяти під контроль наглядову раду Суспільного, змінивши закон – Остапа
Влада може взяти під контроль наглядову раду Суспільного, змінивши закон – Остапа
Світлана Остапа не виключає, що Офіс президента захоче встановити повний контроль над Суспільним.

Голова наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України Світлана Остапа не виключає, що влада може вирішити внести відповідні зміни до закону про Суспільне і встановити повний контроль над Суспільним.

Про це вона сказала в інтерв’ю «Цензор.нет».

Світлана Остапа нагадала, що влітку заступник глави Офісу президента України Кирило Тимошенко в інтерв’ю «Інтерфакс-Україна» зазначив, що, на його думку, Суспільне працює неефективно, і треба, щоб наглядову раду і голову наглядової ради призначав Кабмін. У НСТУ тоді відповіли Кирилу Тимошенку.

У вересні уряд України відповів на скаргу на платформі Ради Європи стосовно загрози незалежності Національної суспільної телерадіокомпанії України через слова представника Офісу президента Кирила Тимошенка, зауваживши, що «Кирило Тимошенко висловив свою думку у відповідь на питання журналістів, які задавалися в ході інтерв'ю, але він не робив окремої заяви»

«Думаю, що ця ідея в ОПУ не зникла, й її можуть реалізувати через внесення змін до закону про Суспільне», – зазначила вона.

Журналістка Тетяна Ніколаєнко поцікавилася у Світлани Остапи, чи не думає вона, що влада вирішить встановити повний контроль над Суспільним.

«Я цього не виключаю. Але у такому разі – це буде повний відкат реформи і повернення до державного мовлення. Україна йшла до створення Суспільного 20 років. Старт цій реформі дала Революція Гідності. Сподіваюсь, народні депутати про це пам’ятають», – сказала Світлана Остапа.

Світлана Остапа вважає, що наразі над наглядовою радою Суспільного важко встановити контроль, тому що вона обирається так: 9 представників — від громадських сфер, які прописані в законі, решта делегуються від парламентських груп і фракцій. Це мають бути не політики і чиновники, а експерти, які хочуть робити реформу.

«Поки більшість членів наглядової ради хочуть здійснювати реформу. У нас законом чітко визначені повноваження: ми вирішуємо ключові стратегічні питання компанії — від обрання виконавчого менеджменту до затвердження річних планів та прийняття результатів аудитів; не втручаємось в редакційну політику, в поточну господарську діяльність; обираємо 5-х членів редакційної ради і затверджуємо редакційний статут, а далі за його виконанням стежить редакційна рада. В нас, до речі, вона дієва і, на відміну від багатьох телеканалів, вона жива», – зауважила голова наглядової ради НСТУ. 

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський назвав Суспільне державним телебаченням.

Упродовж останніх тижнів триває атака на Суспільне. Ведуча токшоу «Зворотний відлік» Мирослава Барчук заявила про тиск на редакцію з боку представників Офісу президента.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль і міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у Верховній Раді сказали, що НСТУ фінансується в повному обсязі. Хоча насправді компанія ще жодного разу з дня свого заснування не отримала повний бюджет і наразі у проєкті бюджету на 2022-й рік Суспільному знову не додали коштів.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
і нема чому дивуватись
11:02 / 12.11.2021
Кодло Аласанії є породженням і продовженням керівної верхівки України, де головний принцип - вкрасти і наплювати.
Ну про колектив НТКУ ви загнули
00:47 / 12.11.2021
Я навіть буду піднімати тему пенсіонерів, які не змогли пристосуватися до нових реалій і живуть своїми споминами і досягненнями двадцятилітньої давнини, паралельна заздрячи молодим і талановитим, які де-не-де, але заходять на Суспільне, перед тим як шокуватися і втекти. Колектив НТКУ є абсолютно пасивним і трусливим. Бр в будь-якій нормальній редакції працюють журналісти, а журналісти - це люди з позицією і морально-етичними нормами. І вони, журналісти, такого безпрєдела би не допустили. В нормальній редакції б уже писали колективні листи, протести. А тут... мовчок. Терплять, а багато хто і пристосовується. Повиляє хвостиком перед сильними олівця цього - крішечки з барского столу шавці й перепадають. Тим-то кодло Аласанії і користується. Тому... схиляюсь до того, що маєте те, що заслужили. Єдине чого в цій ситуації категорично шкода - це гроші платників податків. І українських, і закордонних.
смажена курка
21:01 / 11.11.2021
Аласанія дивився в корінь, коли декларував, що рейтинг-ніщо. Бо нема кому взагалі проаналізувати всі "витвори" Суспільного. А це єдине, що можна поставити в провину Суспільному і всі це зрозуміють. Рейтинг - це об'єктивність. Це дуже добре розуміє Лигачова зі своїм детектором, і тому ніколи не друкувала повний рейтинг каналів, де Суспільне в кінці третього десятку.Швидко цю безрейтингову безконтрольність і без відповідальність зрозуміла вся ненажерлива зграя менеджерів і продюсерів, що її припер в Олівець Аласанія. Попервах вони щось хлопали крильцями, надували щоки, грались в супервідкритість. Але швиденько зрозуміли, що їм з їхніми дилетантизмом, матюкливістю і кричущою непрофесійністю до тих, хто залишився від старого колективна НТКУ, як до Пекіна рачки. А тепер де вони-і на роботу не ходять і не переймаються цим. Грошики все-одно капать. Ось чому вони так підскочили, коли Ткаченко підняв питання рейтингів і, взагалі, якості контенту Суспільного. Запахло смаженим.
Попередній оратор дуже грамотний
03:45 / 11.11.2021
а Остапа це рівень буфетчиці: ні смаку, ні інтелекту, і по картинці ну тупо неприємно. Всі більш-менш програми, які мають авдиторію, типу Бігус.інфо чи шоу Щура, вироблені мізками за межами Олівця. Менеджери ОЛівця не можуть нічого: новини беззубі, якісь виставки і коментарі телефоном, а чого тільки вартий фільм про Діда Панаса (А=актуальність), та конгеніальне менеджерське рішення зробити Юрія Марченка, який є абсолютним інтравертом, не має почуття гумору, не вміє імпровізувати і ніколи не мав телевізійного досвіду, та ще й має купу інших проєктів, ведучим власного вечірнього шоу! ТСН вже давно не вражає, вражає Олівець. Міцно присмокталися десятком осіб до грантових і державних коштів! У Рамзана Кадирова діти в міністерствах, а у Остапи вже майже вся родина на Суспільному! Світлано, ви виписуєте премії сину і кумі? Бо про сина не скажу, а кумася-то професійно стерильна, зате амбіції королевські, може, оплатите їй психіатра, бо вона то світло в студії вимикає, коли їй захочеться, то людям балончиком в очі пшикає?
Биті пляшки не приймаються!
21:00 / 10.11.2021
Інтерв'ю відверто компліментарне. "Цензор" тут грає у піддавки. Ну і, звісно, Остапа - це рівень пункту прийому склотари. Просто милота, як вона вона каже про новий законопроект, який "пропонує створити законодавчі умови для спільного виробництва контенту, в тому числі з міжнародними компаніями. Це важливо". Ой, як важливо. Вам дуже важливо до ще більших міжнародних грошенят доступитися. Як же без цього? Це так важливо! Схоже, що вся ця болтологія - це просто словесна полька-бабочка перед міжнародними донорами. Бо те НедоСуспільне погрузло у скандалах, а результат - zero. Скоро і ця грантова лавочка закриється. Ото і намагається пургу в очі пускати. Так, влада недофінансовувала Сусіпільне, але саме грантодавці покривали вам цю різницю. Якщо додати суму зовнішніх вливань до бюджетних грошей, то у у Суспільного вже не один рік 100% фінансування. І не плачтесь про те, що так багато "платформ". Філії вже давно стали корпунктами. І нащо тій Зе-владі отой списаний Олівець, який ніхто не дивиться? Ви ж мовчите. У регіонах - тиша. Ніякого суспільно-політичного мовлення. Розказують про виставки, перфоманси, змагання. Суспільно-політичного мовлення немає. Та це просто подарунок для влади! Нащо з цим боротися? На чолі - дилетант Чернотицький. Якщо і є бажання Банкової знищити осколки Суспільного, то достатньо було не заважати обрати такого неука головою Правління. Різні розлідування - це не ваша заслуга, а завнішні виробники, які мають, крім Сусіпього, свої канали трансляції, в. ч. фейсбуки-ютюби. Вони прекрасно обійдуться і без кпопки УТ-1. Як платник податків, не хочу керівництва Банкової на Суспільному, але не хочу і утримувати тих дармоїдів, яких безсовісно відбілює безсовісна голова Наглядової ради Світлана Остапа
Заручникам колишнього міністра
20:28 / 10.11.2021
Цитуємо Остапу з "Цензора": "попередній міністр культури Бородянський нам казав: "Не женіться за рейтингами, ви за ними не вженетеся ніколи. Ви будете закупляти нове обладнання, у щось вкладати, але поки ви щось створите, все застаріє. Тому краще замовляйте незалежним продакшнам, у яких усе є, і обладнання, і професійні кадри. Замовляйте їм контент, який лягає у місію Суспільного"" АГА! ОСЬ ВОНО ЩО!!! То це, виявляється, колишній міністр винуватий... саме він а не Аласанія казав, що оейтинг - це ніщо! Це в міністерстві, а не в Олівці дуже хотіли аутсорсингу (добре відомо, які там "прокладки" і як на цьому наживалися потрібні "осуспільнені місіонери"). То все там хтось винуватий. Але не Правління, не Наглядова рада, яке рішення Правління підтримувала і преміювала... а чому ж ви, бідоласі, так безропотно слухалися міністра... ви ж так кічилися "незалежністю", а тут - бац! - сказав міністр і ви слухняно виконувати!? Ну вже ж і мініпуляторка... Як там Сашко Остапа? Якийсь новий контрактик має в Олівці?
Моніторинг детектора
20:07 / 10.11.2021
У статті "Цензора" на запитання про витрати на зарплату Остапа каже: "У Зураба Аласанії перші роки була ставка 76 800, з вирахуванням податків він отримував трохи більше 50 тисяч". А тепер відкриваємо декларацію Аласанії за 2020 рік і бачимо - офіційно за рік отримав 1 574 058, тобто, як мінімум, він мав удвічі більше зарплату. Це Наглядова рада додатково преміювала. Як завжди, ця тьотя замилює очі, і додає: "Майже всім працівникам по грейдах піднялась зарплата". ну-ну... до 7 тисяч додали 2 . Оце відгрейдили!А скільки грантів відмили неофіційно? Навіть Труба в оприлюднених записах відверто казав, що Аласанія тирить донорські кошти. Той же Вадим Міський, секретар Наглядової ради і програмний директор в ГО "Детектор медія" за 2018 декларував 500 000 зарплати (це у Детекторі він так натрудився, бо на "основному" робочому місці у нього була мінімалка - 4 тис). Добре ви, детекторщики,присмоктались до "місії" Суспільного... В Остапи там і син на підробітках, і кума. Така Наглядова рада - це злочин проти Суспільного мовлення.
Де Чернотицкий?
19:01 / 09.11.2021
Він конвергентує в конвергентній студії на Хрещатику 26. Разом з грантодавцями.
йой, захиталося крісельце
18:45 / 09.11.2021
То не мамка за синочка. То була цьоця Остапа.
ntktdbpjh
18:05 / 09.11.2021
Остапа, хватит уже. Вы рейдернули в 14 всю систему вещания страны. Наживаетесь там. 10 рыл. БЕЗ любого контроля просто пилите госбюджет. Ни одной программы, чтоб смотрели люди. Если власти отберут канал, просто у вас как у стада ворья,и то хорошо будет. Меньше будете воровать нагло.
Де Чорнотицький
17:54 / 09.11.2021
Чому мама звітує за синочка? Він не вміє говорити?
Грошики у влади берем, а контролю не хочем?
17:52 / 09.11.2021
То вперед, беріть гроші у суспільства, ви ж суспільне. Якщо, звісно, хтось вам дасть. А брати гроші у влади вам нормально? А звітувати не хочеться? Знаєте як це називається? Рейдерське захоплення бюджету платників податків під прикриттям владної верхівки.
бджілка
15:48 / 09.11.2021
Коли в УТ-1 заправляла влада, канал був в першій десятці рейтингу. Терер - в кінці третього десятка. І чого б це я відмовлявся від добра?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду