Комітет з питань свободи слова взяв до уваги заяву про тиск на «Зворотний відлік» (ексклюзив)

Комітет з питань свободи слова взяв до уваги заяву про тиск на «Зворотний відлік» (ексклюзив)

20:01,
3 Листопада 2021
2506

Комітет з питань свободи слова взяв до уваги заяву про тиск на «Зворотний відлік» (ексклюзив)

20:01,
3 Листопада 2021
2506
Комітет з питань свободи слова взяв до уваги заяву про тиск на «Зворотний відлік» (ексклюзив)
Комітет з питань свободи слова взяв до уваги заяву про тиск на «Зворотний відлік» (ексклюзив)
На засідання Комітету були запрошені представники Суспільного та Офісу президента.

Третього листопада 2021 року Комітет Верховної Ради з питань свободи слова розглянув питання щодо тиску з боку Офісу президента на редакцію суспільно-політичного токшоу «Зворотний відлік», яке виходить на Суспільному.

На засідання Комітету були запрошені генеральний директор Директорату з питань інформаційної політики Офісу Президента України Ірина Побєдоносцева (брала участь дистанційно), ведуча «Зворотного відліку» Мирослава Барчук і голова наглядової ради Суспільного Світлана Остапа.

Голова Комітету Нестор Шуфрич на початку засідання зазначив, що хотів би, щоб підсумком обговорення цього конфлікту, стало примирення між представниками влади та Суспільним.

Голова Наглядової ради АТ «НСТУ» Світлана Остапа сказала, що війни як такої немає, це показали ефіри суспільно-політичних програм. «Представники фракції Слуга народу приходять на ефіри як Зворотного відліку, так й інших проектів, приміром, нової програми Полюси. Але хочу заявити, що неприпустимо ставити ультиматуми журналістам і медіа, кого запрошувати на програму, а кого ні. Політикам заборонено втручатися в редакційну політику медіа», – сказала вона.

Ведуча ток-шоу «Зворотний відлік» Мирослава Барчук розповіла про конфлікт між програмою «Зворотний відлік» і пресслужбою фракції «Слуга народу» та Офісом президента. «Після того, як ми розглянули цю ситуацію на засіданні Ради по свободі слова при президенті, я думала, що конфлікт уже вичерпано. Ми демонструємо свою добру волю, і сподіваюся, що далі ми зможемо співпрацювати з пресслужбою «Слуги народу». “Зворотний відлік” – це токшоу з хорошою чистою репутацією, і для нас важлива наша репутація», – сказала вона, додавши, що водночас є певні блогери, близькі до ОПУ, які очорнюють програму і псують репутацію програми і Суспільного.

Секретар комітету Сергій Швець (член фракції «Слуга народу») зауважив, що ніхто не може змусити народних депутатів брати участь в тій чи іншій програмі. За його словами, незважаючи на високе фінансування Суспільного, мало хто дивиться цей канал.

Світлана Остапа пояснила, що Суспільне – це не лише один канал, і власне на «UA:Перший» йде не 2 млрд грн, а трохи більше 400 млн. Вона додала, що і попередня влада, і діюча декларували підтримку реформ, але наразі лунають лише звинувачення і неадекватна оцінка реформи Суспільного мовлення.

«Ірина Побєдоносцева сказала, що, на жаль, такий факт мав місце. Представники Суспільного сказали, що вони задоволені, що їх почули, і надіються, що в майбутньому така ситуація не повториться. Ми це питання обговорювали півтори години. На цьому етапі конфлікт вичерпаний», – зазначив Нестор Шуфрич журналістам після засідання.

Як писав «Детектор медіа», 18 жовтня Сергій Лещенко звинуватив команду суспільно-політичного токшоу «Зворотний відлік» в заангажованості, тому що у студії не було представників «Слуги народу» і влади. Згодом ведуча токшоу Мирослава Барчук відповіла йому і заявила про тиск із боку Офісу президента.

Радник голови Офісу президента України Володимира Зеленського Михайло Подоляк зазначив, що представники «Слуги народу» беруть участь в ефірах Суспільного мовника, але через «особисті симпатії чи антипатії ведучих» не мають бажання приходити на деякі телепроєкти.

На Суспільному виступили з заявою, в якій вважають неприпустимим вплив політиків на формування складу учасників «Зворотного відліку».

Володимир Зеленський назвав хайпом заяву Мирослави Барчук про тиск Офісу президента на Суспільне.

Речниця фракції «Слуга народу» Юлія Палійчук заявила, що за останні 6 місяців спікери монобільшості брали участь у «Зворотному відліку» на «UA: Першому» 14 разів.

25 жовтня в Офісі президента відбулося засідання Ради з питань свободи слова та захисту журналістів при президентові України, присвячене конфлікту влади та Суспільного. 

Фото: Світлани Остапи

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду