Платформа Ради Європи зареєструвала скаргу про загрозу незалежності НСТУ через заяву Кирила Тимошенка

Платформа Ради Європи зареєструвала скаргу про загрозу незалежності НСТУ через заяву Кирила Тимошенка

10:38,
16 Червня 2021
4499

Платформа Ради Європи зареєструвала скаргу про загрозу незалежності НСТУ через заяву Кирила Тимошенка

10:38,
16 Червня 2021
4499
Платформа Ради Європи зареєструвала скаргу про загрозу незалежності НСТУ через заяву Кирила Тимошенка
Платформа Ради Європи зареєструвала скаргу про загрозу незалежності НСТУ через заяву Кирила Тимошенка
Тепер уряд України повинен офіційно відреагувати на скаргу.

На Платформі Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів зарестрували скаргу через припущення представника Офісу Президента Кирила Тимошенка щодо призначення урядом голови наглядової ради Суспільного.

Скаргу подали Європейська мовна спілка, Асоціація європейських журналістів (AEJ), Європейська федерація журналістів / Міжнародна федерація журналістів (EFJ / IFJ), її віднесли до категорії: «Інші дії, що мають негативний вплив на свободу ЗМІ».

Після оприлюднення скарги на Платформі Ради Європи для захисту журналістики і безпеки журналістів уряд України повинен офіційно відреагувати на неї. Наразі відповіді немає.

У скарзі пояснили, що заступник голови Офісу Президента України Кирило Тимошенко у публічному інтерв’ю «Інтерфаксу Україна» розкритикував спосіб формування наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України, до складу якої входить більшість членів від  громадських організацій, а голова наглядової ради обирається членами ради. 

«Він припустив, що голова наглядової ради може призначатися урядом.  Цей коментар супроводжувався критикою щодо редакційної політики НСТУ з боку представника Офісу Президента.

Критики стверджують, що зміна структури наглядової ради у такий спосіб може поставити під сумнів її незалежність та піддати редакційну політику НСТУ політичному впливу», – йдеться у повідомленні.

До скарги додали рекомендацію № R (96) 10 Комітету міністрів державам-членам щодо гарантій незалежності суспільного мовлення,  де прямо передбачається незалежність суспільного мовлення, яка повинна бути прямо гарантована. «Рекомендація CM / Rec (2012) 1 Комітету міністрів державам-членам щодо структури управління суспільними ЗМІ зазначає, що "забезпечення та захист незалежності є головною метою будь-якої системи управління державними є, саме незалежність знаходиться в центрі всіх відповідних стандартів Ради Європи"».

Додамо, що в аналізі українського законодавства щодо суспільного мовлення DGI (2015) 3, генеральний директорат з прав людини та верховенства права Ради Європи говорить: «Голова наглядової ради повинен бути обраний серед членів, призначених неурядовими організаціями.  Важливо попередити неналежний політичний вплив на роботу наглядової ради».  Аналіз також підкреслює, що «для задоволення вимог Ради Європи кількість політичних представників завжди повинна бути меншою за кількість членів громадянського суспільства».

Як писав «ДМ Суспільного», Кирило Тимошенко в інтерв’ю інформаційній агенції «Інтерфакс Україна» заявив, що «...є приклади того, коли суспільний мовник є не нейтральним, а тим, хто озвучує позицію інших політичних сил».

Також він вважає дивним, що в Україні в наглядовій раді НСТУ більшість є членами від громадських організації, а представництво Верховної Ради в меншості. «Я знаю багато прикладів в інших країнах, коли уряд призначає голову наглядової ради суспільного телебачення або саму наглядову раду, або квоту, тому що вони розуміють, що держбюджет виділяє на це чималі гроші і міністерства часто незадоволені витрачанням грошей».

У НСТУ пояснили, чому слова заступника керівника Офісу президента щодо підозри в упередженості Суспільного, не відповідають дійсності.

Платформа Ради Європи для захисту журналістики та безпеки журналістів (Платформа) є публічним простором, що має на меті захист журналістів, надання кращої відповіді на загрози і випадки насильства щодо працівників медіа і створення механізму раннього попередження і можливостей реагування в рамках Ради Європи.

Платформа працює он-лайн і надає можливість знайти усі повідомлення про загрози, що стосуються країн-членів Ради Європи, інформацію щодо реагування країн-членів (урядів) на повідомлення, інформаційні бюлетені та статистку, розподілену по темам повідомлень: замахи на фізичну безпеку журналістів, затримання та ув’язнення журналістів, переслідування та залякування журналістів, безкарність та інші дії, що мають негативний вплив на свободу медіа.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду