У НСТУ відповіли на заяву Кирила Тимошенка, начебто Суспільний мовник є не нейтральним

У НСТУ відповіли на заяву Кирила Тимошенка, начебто Суспільний мовник є не нейтральним

15:49,
2 Червня 2021
2673

У НСТУ відповіли на заяву Кирила Тимошенка, начебто Суспільний мовник є не нейтральним

15:49,
2 Червня 2021
2673
У НСТУ відповіли на заяву Кирила Тимошенка, начебто Суспільний мовник є не нейтральним
У НСТУ відповіли на заяву Кирила Тимошенка, начебто Суспільний мовник є не нейтральним
У компанії наголосили, що Суспільне мовлення забезпечує рівний доступ представників усіх політичних сил, запрошуючи їх на токшоу та інші програми.

У Національній суспільній телерадіокомпанії України пояснили, чому слова заступника керівника Офісу Президента Кирила Тимошенка щодо підозри в упередженості Суспільного, не відповідають дійсності.

Відповідь  Кирилу Тимошенку опублікували на корпоративному сайті Суспільного.

Нагадаємо, Кирило Тимошенко в інтерв’ю інформаційній агенції «Інтерфакс Україна» заявив, що «...є приклади того, коли суспільний мовник є не нейтральним, а тим, хто озвучує позицію інших політичних сил».

Також він вважає дивним, що в Україні в наглядовій раді НСТУ більшість є членами від громадських організації, а представництво Верховної Ради в меншості. «Я знаю багато прикладів в інших країнах, коли уряд призначає голову наглядової ради суспільного телебачення або саму наглядову раду, або квоту, тому що вони розуміють, що держбюджет виділяє на це чималі гроші і міністерства часто незадоволені витрачанням грошей».

«Суспільне мовлення нагадує, що від початку свого існування мовник керується засадами стандартів журналістики та діє відповідно до Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України", Закону України "Про телебачення і радіомовлення", інших законодавчих актів, також керується внутрішніми документами телерадіокомпанії, що регулюють редакційні та інформаційні стандарти. Наголошуємо, що Суспільне забезпечує рівний доступ представників усіх політичних сил, запрошуючи їх на токшоу та інші програми», – відповіли у НСТУ на заяву пана Тимошенка.

У компанії навели приклади моніторингів незалежних видань, які підтверджують  неупередженість суспільно-політичного мовлення каналів НСТУ.

Серед них щоквартальні моніторинги Інституту масової інформації на предмет дотримання професійних стандартів у провідних українських онлайн-медіа, згідно з якими сайт новин Суспільного мовника suspilne.media входить до переліку сайтів із найвищими показниками дотримання журналістських стандартів та є одним із восьми найякісніших українських онлайн-медіа.

За даними моніторингу ГО «Детектор медіа», ток-шоу «Зворотний відлік» на Суспільному та «Українському радіо» показали  високу якість висвітлення виборів. Також «Детектор медіа» щотижня публікує моніторинги теленовин топових каналів, які свідчать, що на «UA: Першому» системно відсутні сюжети з ознаками замовності та незбалансовані згадки політсил. З останнім моніторингом можна ознайомитись за посиланням

«Редакційна політика Суспільного мовника України формується шляхом невтручання влади, бізнесових, неурядових та громадських організацій. Частиною другою статті 3 Закону України "Про Суспільне телебачення і радіомовлення України" встановлено, що "забороняється втручання державних органів та органів місцевого самоврядування, їхніх посадових і службових осіб, а також недержавних організацій у діяльність НСТУ з метою встановлення цензури, попереднього контролю та незаконного впливу на зміст інформації, що поширюється Суспільним телебаченням і радіомовленням України". Також Статут Суспільного мовника, затверджений актом Уряду України, одним із принципів діяльності телерадіокомпанії визначає незалежність управління та поточної діяльності від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, їх посадових і службових осіб, політичних партій, підприємств, установ, організацій, фізичних осіб», – наголосили на Суспільному.  

Нагадаємо,  Світлана Остапа написала в колонці на «Детекторі медіа» про втручання у вибори голови наглядової ради НСТУ з боку представників влади.  

Заступник керівника Офісу президента України Юрій Костюк хотів взяти участь у конкурсі на посаду голови правління НСТУ, але не подав вчасно документи. 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду