Лещенко звинуватив «Зворотний відлік» у заангажованості, Барчук заявила про тиск з боку «обслуговуючого персоналу Андрія Єрмака»

Лещенко звинуватив «Зворотний відлік» у заангажованості, Барчук заявила про тиск з боку «обслуговуючого персоналу Андрія Єрмака»

09:50,
20 Жовтня 2021
3984

Лещенко звинуватив «Зворотний відлік» у заангажованості, Барчук заявила про тиск з боку «обслуговуючого персоналу Андрія Єрмака»

09:50,
20 Жовтня 2021
3984
Лещенко звинуватив «Зворотний відлік» у заангажованості, Барчук заявила про тиск з боку «обслуговуючого персоналу Андрія Єрмака»
Лещенко звинуватив «Зворотний відлік» у заангажованості, Барчук заявила про тиск з боку «обслуговуючого персоналу Андрія Єрмака»
Ведуча токшоу «Зворотного відліку» відповіла Сергію Лещенку і пояснила, чому в студії Суспільного не було представників «Слуги народу». Мирослава Барчук також про це сказала на початку програми в прямому ефірі.

Народний депутат України VIII скликання, колишній член наглядової ради державного акціонерного товариства «Українська залізниця»,  керівник новоствореного комітету з питань комплаєнсу та антикорупції, журналіст Сергій Лещенко звинуватив команду суспільно-політичного токшоу «Зворотний відлік», яка виходить на телеканалі «UA: Перший» в заангажованості, тому що у студії не було представників «Слуги народу» і влади. Ведуча токшоу Мирослава Барчук відповіла йому і заявила про тиск із боку Офісу президента.

Свій відеоблог Сергій Лещенко опублікував на ютуб-каналі 18 жовтня, після виходу токшоу. Він розповів, що вперше подивився «Зворотний відлік» на каналі, яке називається Суспільне і був дуже засмучений як журналіст, громадянин і глядач.

За його словами, це був ефір у стилі щось середнє між 5 каналом і «Прямим каналом».

«Абсолютно заангажоване, по-перше. Мова не йде про жоден баланс думок, у студії не було жодного представника тієї сили, на адресу якої були всі претензії. Не було ні представника влади, ні Слуг народу, нікого не було. Зате хто був у студії: був журналіст Щебрина, це нормально, журналісти можуть ходити без будь-яких квот, це завжди без питань, Гео Лерос є, я не знаю, кого він представляє, який він представляє електорат, які представляє політичні цінності, смисли, кого він репрезентує або що він транслює. Він поводився в ефірі, ніби хоче, щоб був якийсь срач, лексика срача, а срача немає, тому що немає самої дискусії. Людина, яку викрутили в отриманні грошей за політичні замовлення. Він був ключовим гостем. Він типу позафракційний. Був Ярослав Железняк, типу від франції "Голос". В’ятрович від "Європейської солідарності". Олексій Гарань – політолог, він достатньо категоричний, у Порошенківській позиції. Навіть по аудіо не було нікого. Не знаю, чи зарошували їх. Якби я був "Cлугою народу", спікером фракції, якби мені сказали, яких гостей запросили, я би сказав, що не бачу сенсу йти на програму і копирсатися у відходах. "Кого представляє Гео Лерос? Якщо ви мене запрошуєте, щоб я був стінкою для відбивання м’яча, щоб на моєму фоні піаритися, я на це не піду"», – сказав він.

На початку токшоу Мирослава Барчук звернулася до глядачів і сказала, що вони напевне помітили у студії відсутність представників монобільшості. За її словами, команда програми кілька днів намагалася запросити народних депутатів від «Слуги народу». «Це було безрезультатно, оскільки пресслужба франкції, а також народні депутати виставили умову, щоб не було на ефірі Гео Лероса, якого ми вже до того запросили. Так само як і минулого понеділка ми повторюємо, що будь-які ультиматуми чи вимоги до нашої редакції ми сприймаємо як тиск на редакцію. І шкодуємо, що представники влади не будуть сьогодні на нашому ефірі», – зазначила вона у перші хвилини ефіру. 

19 жовтня Мирослава Барчук заявила про тиск із боку Офісу президента України, зокрема, підлеглих керівника цієї структури Андрія Єрмака.

«Обслуговуючий персонал Андрія Єрмака звинуватив ток-шоу "Зворотний відлік" у недотриманні журналістських стандартів (відсутність балансу думок учора в студії). Я б не зважала на це інформаційне кілерство від анонімних телеграм каналів і колишніх журналістів, якби вони не були симптомом набагато серйознішої проблеми. По-перше, офіс президента давно і жорстко контролює присутність на ефірах народних депутатів від фракції «Слуга народу». Кандидати на ефіри узгоджуються з контактною особою Михайла Подоляка в ОП... По-друге, останнім часом ОП висуває нашій редакції умови і ставить ультиматуми щодо присутності "слуг народу" на ефірах», – написала Мирослава Барчук у фейсбуці.

За словами журналістки, 11 жовтня з Офісу президента надійшов «ультиматум», що в програмі на тему енергетичної безпеки «будуть присутні або двоє «слуг» (обидва не експертні), або жодного». «Ми вирішили ультиматумів не приймати і запросили (депутатку Верховної Ради – Ред.) Людмилу Буймістер, яка вже не підкорялася вказівкам ОП», – зазначила ведуча.

За її словами, перед ефіром 18 жовтня «з’явився ультиматум №2: "слуги" (двоє) прийдуть на ефір лише за умови, якщо редакція відмовить раніше запрошеному (позафракційному депутату Верховної Ради – Ред.) Гео Леросу».

Мирослава Барчук закликала журналістів не піддаватись тиску і вголос говорити про випадки тиску і шантажу. «Також закликаю народних депутатів від "Слуги народу" не брати участі у цьому шантажі (підозрюю він стосується і вас теж), приходити на ефіри, представляти свою позицію і цим захищати парламентську демократію в країні, бо авторитаризм є загрозою для всіх, включно з вами», – додала вона.  

Співведучий Мирослави Барчук Павло Казарін вважає, що Сергій Лещенко у своєму відео-звинуваченні на адресу «Зворотного відліку» збрехав.

«Ми запрошували "слуг", але вони стали нав'язувати нам свій "стоп-лист". Ми вважаємо, що це тиск на редакцію, відмовилися грати за такими правилами і сказали про це на початку програми. Натомість Сергій відмовлятися не став. Тепер він захищає Офіс президента і правлячу партію. Чудова відданість. Піховшек б вами пишався», – написав ведучий у фейсбуку.

Павло Казарін сказав, що «Зворотний відлік» виходить за грантові кошти і звернувся до Сергія Лещенка, чи йому не соромно: «Сергію, ви сказали, що нашу програму фінансують платники податків. Тільки забули згадати, що це американські платники податків, тому що програма грантова. А ось ви якраз живете на наші податки. І тому у мене лише одне питання. Вам не соромно?».

Радник голови Офісу президента України Володимира Зеленського Михайло Подоляк зазначив, що представники «Слуг народу» беруть участь в ефірах Суспільного мовника, але через «особисті симпатії чи антипатії ведучих» не мають бажання приходити на деякі телепроєкти.

«Щодо того, які саме спікери бувають у тих чи інших ефірах, то для Офісу президента важливо, щоб будь-яке представництво влади в програмах телеканалів було просто змістовним. Тобто не ефір заради ефіру, а ефір заради роз’яснення тих чи інших ініциатив влади. Саме змістовність позиції – те, щодо чого депутати фракції чи інші представники широкої команди влади можуть отримати консультування в рамках цілком раціонального підходу до узгодженої единої інформаційної позиції», – поділився Михайло Подоляк.  

Нагадаємо, раніше народний депутат із фракції «Слуга народу» Олександр Качура не зміг відповісти на «Зворотному відліку» на «UA: Першому», що таке Суспільне.

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Оффтоп
21:43 / 03.11.2021
Оффтоп, але тим не менше. Чому у вас на грантовому шоу сидять одні аутсорсні люди - якась Барчук, Казарін. Чому ви не даєте роботу своїм ведучим, чому не ростите своїх зірок. Якщо у вас таких зірок нема, то ваші хедхант-менеджери і редактори провалилися, а якщо у вас свої зірки є, але ви їх блокуєте, то це зловживання службовим становищем.
НР
10:34 / 22.10.2021
Щодо тиску на суспільне. Почитайте Протокол засідання НР АТ "НСТУ" №63 від 30.09.2021: "Лаврентій Малазонія запитав у голови правління, чи тиснули на нього чи на його підлеглих у питанні розміщення в ефірі цього фільму?(фільм з ОП про 30 ліття Незалежності) Микола Чернотицький відповів, що тиску не було. Лаврентій Малазонія зауважив, що про фільм нічого не хоче сказати, а обговорення, на його думку, було ганебним, бо виглядало спробою прикрити появу фільму в ефірі, і журналісти, з якими він спілкується, дуже погано це оцінюють. Головне, що ми почули, це те, що тиску не було, а це було рішення команди Суспільного".
ТВ
17:59 / 20.10.2021
Ток-шок, у которого нет вообще рейтингов хаявляет про тиск со стороны влади, т.е. работает для влады, как можно понять. То что Зеленский не знает Барчук говорит о том, что это очень важная передача, что прям все умрут, если ее не станет. На других каналах темы, которые больше интересуют людей. И да, гранты - это не желания Общества в стране, это не госполитика, это гранты. Так что ситуация высосана из пальца для пиара и скандала. Единсвенное, что дает рейтинги типа Суспильному.
ПТС
15:11 / 20.10.2021
Якщо це грантова передача, то стає зрозумілими чутки про те, що запрошені працівники отримують від американських платників податків по $100 за ефір. А що там роблять працівники НСТУ і отримують копійки в гривнях , але вже від українських платників податків? Чи на ни теж списують по $100?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду