Подоляк про відсутність «Слуг народу» на «Зворотному відліку»: «Будь-яка ангажованість точно не сприяє бажанню ходити на ефіри»

Подоляк про відсутність «Слуг народу» на «Зворотному відліку»: «Будь-яка ангажованість точно не сприяє бажанню ходити на ефіри»

11:32,
20 Жовтня 2021
2879

Подоляк про відсутність «Слуг народу» на «Зворотному відліку»: «Будь-яка ангажованість точно не сприяє бажанню ходити на ефіри»

11:32,
20 Жовтня 2021
2879
Подоляк про відсутність «Слуг народу» на «Зворотному відліку»: «Будь-яка ангажованість точно не сприяє бажанню ходити на ефіри»
Подоляк про відсутність «Слуг народу» на «Зворотному відліку»: «Будь-яка ангажованість точно не сприяє бажанню ходити на ефіри»
Михайло Подоляк із Офісу президента зазначив, що представники «Слуг народу» беруть участь в ефірах Суспільного мовника, але через «особисті симпатії чи антипатії ведучих» не мають бажання приходити на деякі телепроєкти.

Радник голови Офісу президента України Володимира Зеленського, який контролює інформаційну політику Офісу президента, Михайло Подоляк сказав, що некоректно говорити про особливе ставлення представників влади до Суспільного мовника. А те, що представники монобільшості не взяли участь у токшоу «Зворотний відлік» на «UA: Першому» пояснив так: «гостям проєкту незбалансованість та упередженість авторів проєкту можуть просто набридати».

Про це він сказав у коментарі «Детектору медіа».

Нагадаємо, ведуча «Зворотного відліку» Мирослава Барчук заявила про тиск на редакцію з боку Офісу президента і що народні депутати від «Слуг народу» відмовилися прийти на ефір через присутність позафракційного народного депутата Гео Лероса.

За її словами, кандидати на ефіри узгоджуються з контактною особою Михайла Подоляка в Офісі президента. «Останнім часом ОП висуває нашій редакції умови і ставить ультиматуми щодо присутності "слуг народу" на ефірах», – зазначилоа вона.

Михайло Подоляк сказав, що дуже дивно було побачити емоційний коментар однієї з ведучих Суспільного, враховуючи те, що представники влади регулярно з'являються в програмах Суспільного.

Він навів приклад, що вчора, 19 жовтня, бачив, як в ефір Суспільного включалась прямо із зали засідань Верховної Ради народна депутатка з фракції «Слуга народу», щоб дискутувати з представником «Європейської солідарності».

«Говорити про якесь особливе ставлення представників влади до Суспільного мовника точно некоректно і необгрунтовано», – вважає він.

На думку Михайла Подоляка, незалежна редакційна політика будь/якого ЗМІ – це ключова ознака здорового суспільства і сучасної держави. «Пряме втручання в роботу редакцій – абсолютний нонсен».

«Суспільство хоче отримати від медіа незаангажовану модерацію в ефірах, коли всі сторони діалогу мають рівні можливості, а журналісти не зловживають своїми політичними позиціями. Тому для кожного відповідального учасника політичного процесу, який бере участь в тих чи інших медійних дискусіях, принципово важливі тільки свобода та збалансованість цих дискусій. Це ж природньо – щоб не було впливу на ефірний результат заангажованої позиції представників телеканалу та щоб особисті симпатії чи антипатії ведучих не створювали нерівних умов в ефірі. Стандарти Суспільного це і передбачають», – сказав пан Подоляк.

Він зазначив, якщо той чи інший представник влади бачить в ефірах того чи іншого проєкту послідовну та вперту незбалансованість позицій, постійну та явну заангажованість ведучих і редакції, то можна зрозуміти вкрай невелике бажання людей йти в ефір саме цього проєкту.

«У цьому немає і не може бути жодного підтексту, оскільки в інших ефірах Суспільного представники влади із задоволенням продовжують брати участь. Хоча і в цьому проєкті були присутні у більшості ефірів представники монобільшості, в тому числі і голова партії "Слуга народу"», – додав він.  

Михайло Подоляк пояснив, що усе питання – лише у дотриманні принципів балансу думок, повноти подачі інформації, професійної відповідності експертів та неупередженості ведучих. «Якщо цих принципів в проєкті не дотримуються, то гостям проекту незбалансованість та упередженість авторів проєкту можуть просто вже набридати», –  сказав він.

За його словами, будь-яка ангажованість точно не сприяє бажанню ходити на ефіри. «Щодо того, які саме спікери бувають у тих чи інших ефірах, то для Офісу президента важливо, щоб будь-яке представництво влади в програмах телеканалів було просто змістовним. Тобто не ефір заради ефіру, а ефір заради роз’яснення тих чи інших ініциатив влади. Саме змістовність позиції – те, щодо чого депутати фракції чи інші представники широкої команди влади можуть отримати консультування в рамках цілком раціонального підходу до узгодженої єдиної інформаційної позиції», – поділився Михайло Подоляк.  

Нагадаємо, народний депутат України VIII скликання, колишній член наглядової ради державного акціонерного товариства «Українська залізниця»,  керівник новоствореного комітету з питань комплаєнсу та антикорупції, журналіст Сергій Лещенко звинуватив команду суспільно-політичного токшоу «Зворотний відлік», яка виходить на телеканалі «UA: Перший», в заангажованості, тому що у студії не було представників «Слуги народу» і влади. Ведуча токшоу Мирослава Барчук відповіла йому і заявила про тиск із боку Офісу президента.

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду