Кількість регіонального мовлення на Суспільному не зменшиться, а зросте – правління НСТУ

Кількість регіонального мовлення на Суспільному не зменшиться, а зросте – правління НСТУ

21:45,
11 Лютого 2020
3388

Кількість регіонального мовлення на Суспільному не зменшиться, а зросте – правління НСТУ

21:45,
11 Лютого 2020
3388
Кількість регіонального мовлення на Суспільному не зменшиться, а зросте – правління НСТУ
Кількість регіонального мовлення на Суспільному не зменшиться, а зросте – правління НСТУ
Автори:
У філіях Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) із впровадженням нової концепції регіонального мовлення на 2020-2021 роки кількість регіонального контенту на радіо і телебаченні зросте. Його вироблятимуть як штатні працівники, так і сторонні продакшни.

Про це йшлося на черговому засіданні наглядової ради НСТУ, яке відбулося 11 лютого 2020 року, повідомила кореспондентка «Детектор медіа».

Розглядаючи питання про звернення працівників філій, профспілкових організацій, органів місцевого самоврядування щодо оптимізації штатної чисельності регіональних дирекцій, члени наглядової ради запитали у голови правління Зураба Аласанії, чи оптимізація штату вплине на скорочення регіонального мовлення, чи відбудеться урізання мовлення, як про це йдеться у зверненнях.

Зураб Аласанія зазначив, що не вплине. Член правління Микола Чернотицький розповів, що замість ранків, що вироблялися на кожній філії, планують виробляти велике ранкове шоу, яке матиме представників у всіх філіях і транслюватиметься на всіх регіональних каналах. За його словами, у філіях залишаються новини і суспільно-політичне вечірнє токшоу. При тому в рази буде збільшено виробництво проєктів на аутсорсі. Він нагадав, що у 2018 році на стороннє виробництво було направлено понад 2 млн, за які продакшн-студії виробили 10 проєктів (два з них у Одесі та Тернополі не вдалося реалізувати через технічні питання). Окрім того, на «UA: Першому» виходив  скетчком «Бюджетники», який виграв на регіональному пітчингу. У 2020 році на стороннє виробництво буде направлено 20 млн, уже у першому кварталі має бути запущено 20 проєктів на суму понад 7 млн. У НСТУ пропонуватимуть донорам 14 проєктів із минулого пітчингу, 4 із них уже підтримали підтвердження на донорське фінансування. Донорам пропонують фінансово підтримати ті проєкти, бюджет яких перевищує 750 тис.

Микола Чернотицький зазначив, що у квітні-травні запланований наступний пітчинг проєктів і передбачені кошти для їх реалізації. За його словами, проєкти сторонніх виробників у 2020 році  будуть субтитровані для людей з порушенням слуху.

Окрім того, у НСТУ заклали 2 млн грн на регіональні спецпроєкти, 1 млн грн – на проєкти про національні меншини, 4 млн грн – на ранкове шоу та інші проєкти.

«Якщо нам вдасться все задумане реалізувати, у філіях буде великий пакет регіонального мовлення хорошої якості», – додав Микола Чернотицький.

Генпродюсерка регіонального мовлення Марія Фрей зазначила, що на регіональному телебаченні до сьогодні є 3 години 10 хвилин контенту власного виробництва, а з впровадженням концепції щоденно в ефірі буде 4 години регіонального контенту, включно із міжрегіональними проєктами і тими, які вироблятимуть на аутсорсі.

Вона пояснила, що у деяких філіях може бути і більше власного контенту. Наприклад, якщо у якійсь філії у 2019 році вийшов один проєкт на аутсорсі, а у 2020 році буде запущено кілька проєктів, то вони додадуться до чотирьох годин, які у компанії взяли за основу.

Член наглядової ради В’ячеслав Козак зазначив, що у філіях наразі дуже нездорова ситуація у філіях. «Ми отримуємо звуження мовлення у регіонах. Зокрема, регіональне  радіо мовить поки що 3 години 10 хвилин на добу, у концепції передбачено 1 година 40 хвилин, а в день роботи Верховної Ради – 35 хвилин на добу. У вихідні  регіональні радіо не матимуть жодних програм», –  сказав пан Козак.

Член правління Дмитро Хоркін зазначив, що буде контент для регіонів і про регіони. Він розповів, що на «Українському радіо» з вересня 2019 року до червня 2020 року триває медійний сезон, всі відрізки, які мали  регіональні радіостанції, залишаться. Слухач у регіоні не відчує змін. 

Згодом буде збільшено кількість регіонального контенту про регіони, до його виробництва долучатимуть місцевих журналістів та експертів і транслюватимуть по всій Україні в ефірі «Українського радіо», радіо «Промінь» та «Культура».

За його словами, контент для регіонів, який вироблятимуть у філіях, має стати якіснішим.

Водночас члени правління не уточнили, яким буде співвідношення контенту власного виробництва філій і виготовленого на аутсорсі. Члени наглядової ради цього питання теж не піднімали.

Як відомо з плану виконання Концепції регіонального мовлення на 2020-ий рік, із вересня 2020 року філії НСТУ вироблятимуть 1 годину власного контенту і 2,5 години  – міжрегіонального, заради якого філії об'єднуватимуть зусилля. Частина проєктів на регіональних телеканалах буде виходити від сторонніх виробників. Решта контенту буде загальноукраїнського масштабу.

Нова радійна концепція передбачає в ефірі «Українського радіо» два відрізки регіонального радіо о 12:10 і 17:10 тривалістю 1 година 40 хвилин сумарно, але лише в будні. У вихідні регіони мовчатимуть. Було і поки є у будні 4 відрізки тривалістю 3 години 10 хвилин на добу, у вихідні 3 відрізки. У подальшому планують збільшити кількість контенту про регіони на «Українському радіо», до виробництва якого залучатимуть регіональних журналістів та експертів. 

Нагадаємо, у НСТУ розробили Концепцію регіонального мовлення ПАТ «НСТУ» на 2020 – 2021 роки. Філії щодня в будні матимуть новини, міжрегіональне інформаційно-просвітницьке ток-шоу, слот для програм стороннього виробництва, програми про національні меншини та будуть залучені у загальнонаціональне виробництво.

Ранкову програму у кожній філії планують закрити, натомість хочуть виробляти одне велике ранкове шоу для всіх регіонів. Всі філії долучатимуться до його виробництва.

Також відомо, що з вересня філії працюватимуть, взявши за основу моделі «UA: Регіони», яка нагадуватиме сьогоднішнє «Українське радіо», в якому є суто місцевий контент конкретного регіону, є програми, що виробляються на аутсорсі, є міжрегіональні програми та є час на контент загальноукраїнського масштабу.

У січні із Центральної дирекції НСТУ у філії направили новий штатний розпис, у якому зазначено на 44% менше штатних одиниць, ніж сьогодні працює у регіонах (зараз у 23 філіях працюють 1 950 осіб). Працівників НСТУ станом на 11 лютого не повідомили про скорочення.

31 січня колективи радіо філій НСТУ оприлюднили відкритого листа, в якому закликали наглядову раду НСТУ до публічного обговорення щодо згортання радіомовлення у регіонах.

На початку лютого Профспілка працівників культури закликала керівництво НСТУ до публічного обговорення концепції регіонального мовлення.

Майбутні зміни стривожили працівників філій. Редакторка «Українського радіо. Луцьк» Світлана Мех прогнозує, що регіональне суспільне радіо зникне. Журналістка «UA: Житомир» Наталія Дехтієвська вважає, що зникне і регіональне суспільне телебачення. У чотирьох філіях створили Комітети «Захисту суспільного», які направили відкритого листа звимогою зупинити впровадження концепції регіонального мовлення «до появи адекватної, відповідальної, чітко обрахованої стратегії на найближчий період». 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду