Діалог з філіями Суспільного щодо концепції регіонального мовлення триває – Зураб Аласанія

Діалог з філіями Суспільного щодо концепції регіонального мовлення триває – Зураб Аласанія

15:37,
10 Лютого 2020
6408

Діалог з філіями Суспільного щодо концепції регіонального мовлення триває – Зураб Аласанія

15:37,
10 Лютого 2020
6408
Діалог з філіями Суспільного щодо концепції регіонального мовлення триває – Зураб Аласанія
Діалог з філіями Суспільного щодо концепції регіонального мовлення триває – Зураб Аласанія
Голова правління Національної суспільної телерадіокомпанії України Зураб Аласанія каже, що правління продовжує діалог з філіями НСТУ щодо реалізації концепції регіонального мовлення, яка передбачає скорочення виробництва власного регіонального контенту і скорочення колективу. Про це він сказав «Детектору медіа», коментуючи звернення Комітету «Захисту суспільного», який створили колективи кількох регіональних філій.

Комітет «Захисту суспільного» вирішили створити учасники загальних зборах колективів філій у Запоріжжі, Житомирі, Кропивницькому та Закарпатті. У Волинській філії до Комітету приєдналася  редакторка творчої групи радіо Світлана Сачанюк. У кожній філії обрали свого голову регіонального комітету.

Новостворений комітет надіслав звернення до голови правління НСТУ Зураба Аласанії, копію якого отримав «Детектор медіа». У зверненні співробітники філій застерігають керівництво від скорочення виробництва власного регіонального контенту і висувають низку вимог. Зокрема, вони вимагають зупинити впровадження концепції регіонального мовлення «до появи адекватної, відповідальної, чітко обрахованої стратегії на найближчий період». А також запевняють що готові долучитись до «інвентаризації компетенцій філій». «Наші комітети від імені працівників ПАТ НСТУ у регіонах готові у правовому полі та у публічній площині захищати Суспільне мовлення в регіонах України. Сподіваємось, ви – з нами. Інакше нам доведеться вимагати відставки правління ПАТ НСТУ», - йдеться у зверненні.

За словами Зураба Аласанії, наразі концепція регіонального мовлення допрацьовується: «Діалог з регіонами триває безперервно. Немає окремо регіонів, а окремо центру. Є одна компанія, і ми постійно в діалозі. Кожну середу ми проводимо робочі збори по скайпу. А в п’ятницю ми збирали вісім менеджерів та продюсерів філій і разом з правлінням говорили саме про це. Немає жорстких варіантів, розглядалися будь-які».

Він зазначив, що неформально звертався і до правління, і до менеджерів та керівників філій за порадами, «як скоригувати ці реформи». «І це не тому, що вони протестують. Будь-яка людина, якій загрожує звільнення з будь-яких причин, буде турбуватись. Я це розумію. Але між тим вони пишуть звернення до депутатів, президента, а далі проводять ще й мітинги. Роблять усе що завгодно, аби не втратити роботу. Але не прагнуть покращити свої робочі якості», - зауважив він.

Нагадаємо, у НСТУ розробили Концепцію регіонального мовлення ПАТ «НСТУ» на 2020 – 2021 роки. 23 регіональні блоки щодня в будні матимуть новини, міжрегіональне інформаційно-просвітницького ток-шоу, слот для програм стороннього виробництва, програми про національні меншини та будуть залучені у загальнонаціональне виробництво.

Ранкову програму у кожній філії планують закрити, натомість хочуть виробляти одне велике ранкове шоу для всіх регіонів. Всі філії долучатимуться до його виробництва.

Також відомо, що з вересня філії працюватимуть, взявши за основу моделі «UA: Регіони», яка нагадуватиме сьогоднішнє «Українське радіо», в якому є суто місцевий контент конкретного регіону, є програми, що виробляються на аутсорсі, є міжрегіональні програми та є час на контент загальноукраїнського масштабу.

У січні із Центральної дирекції НСТУ у філії направили новий штатний розпис, у якому зазначено на 44% менше штатних одиниць, ніж сьогодні працює у регіонах (зараз у 23 філіях працюють 1 950 осіб). Працівників НСТУ станом на 10 лютого не повідомили про скорочення.

31 січня колективи радіо філій НСТУ оприлюднили відкритого листа, в якому закликали наглядову раду НСТУ до публічного обговорення щодо згортання радіомовлення у регіонах.

На початку лютого Профспілка працівників культури закликала керівництво НСТУ до публічного обговорення концепції регіонального мовлення.

Майбутні зміни стривожили працівників філій. Редакторка «Українського радіо. Луцьк» Світлана Мех прогнозує, що регіональне суспільне радіо зникне. Журналістка «UA: Житомира» Наталія Дехтієвська вважає, що зникне і регіональне суспільне телебачення.

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду