«Русифікація у стилі поп»: Суспільне презентувало документальний проєкт про зросійщення української естради та важливість музичної ідентифікації

«Русифікація у стилі поп»: Суспільне презентувало документальний проєкт про зросійщення української естради та важливість музичної ідентифікації

13:00,
29 Березня 2024
1914

«Русифікація у стилі поп»: Суспільне презентувало документальний проєкт про зросійщення української естради та важливість музичної ідентифікації

13:00,
29 Березня 2024
1914
«Русифікація у стилі поп»: Суспільне презентувало документальний проєкт про зросійщення української естради та важливість музичної ідентифікації
«Русифікація у стилі поп»: Суспільне презентувало документальний проєкт про зросійщення української естради та важливість музичної ідентифікації
На телеканалі «Суспільне Культура» прем’єрний показ документального фільму «Русифікація в стилі поп» відбудеться 31 березня о 14:00.

Колорит столичного бару «Бармен Диктат», музичний супровід від «Радіоточки» та коло однодумців. У такій атмосфері 25 березня проходила презентація документального фільму Суспільного «Русифікація у стилі поп». За годину до початку заходу в Києві пролунала повітряна тривога, тож його старт довелося трохи відкласти, але, дочекавшись відбою, організатори все ж познайомили глядачів із результатами своєї кількамісячної роботи.

 Під час презентації проєктів Суспільного

Перш ніж перейти безпосередньо до перегляду стрічки, презентували ще два проєкти Суспільного мовлення, покликані популяризувати українську естрадну пісню. Це онлайн-радіостанція «Радіоточка» та подкаст Unzip.

 Презентація онлайн-радіостанції «Радіоточка»

«Радіоточка» відновила свою роботу 24 серпня 2023 року, на її хвилях звучать записи багатьох пісень української класики, формат українського ретро, вона є унікальною та не має аналогів в Україні. Про це розповіли виконавчий продюсер «Радіоточки» і радіо «Промінь» Максим Яковенко та креативна продюсерка радіо «Промінь» Вікторія Польченко.

 Вікторія Польченко та Максим Яковенко

«З чим порівняти “Радіоточку”? Десь два тижні тому розбирала свою шафу. Там дуже багато дизайнерського одягу, але я його не вдягаю — а він такий класний. Подібне відбулося з радіо “Промінь”, коли ми починали розбирати нашу велетенську музичну базу. Там стільки раритетів, але вони не грають на радіо “Промінь”! Ми їх усі зібрали — і тепер це називається “Радіоточка”», — розповіла Вікторія Польченко.

Максим Яковенко додав, що поки «Радіоточку» можна слухати як інтернет-радіостанцію, але висловив сподівання, що вона лунатиме і на FM-станціях по всій Україні.

Подкаст Unzip розповідає про українську музику 1960–80-х років, разом із ведучим Альбертом Цукренком і його гостями шукає відповіді на питання нашої музичної ідентичності.

 Любов Гук та Альберт Цукренко

«Я не знаю, як я став спеціалістом з архівів, з радіоретро, з ностальгійної музики. Може, через мою зовнішність? Я виглядаю як ретрочувак. Тому постійно до мене підходять і кажуть: “Зробімо програму про українське ретро?”. Ось так до мене цього разу підійшла Любов Гук», — жартує під час презентації подкасту Альберт Цукренко, передаючи слово його режисерці Любові Гук.

«Unzip означає розархівувати те, що у нас є, тем, чим ми є насправді. Ідея, яка рухала мною під час створення подкасту, — це наша ідентифікація через музику. Це відбувається найбільш коротким, найбільш зрозумілим і найбільш переконливим шляхом. Адже дуже важливо знати, хто ми є. Ми можемо це зрозуміти, коли дізнаємося, з чого все починалося», — розповідає режисерка подкасту Любов Гук.

 

Розмови про унікальність українського музичного спадку та проєкти, які демонструють наші національні здобутки в культурній царині, стали підґрунтям до перегляду документальної стрічки, яка розповідає, як сусідня країна протягом багатьох десятиліть намагалася це зросійщити та спаплюжити.

«Це наша спроба навести деколоніальну оптику саме на музичну сферу. Ми вважаємо, що після початку повномасштабного вторгнення це дуже важливий сенс, який важливо проговорювати, тому що всі ми зацікавилися своєю ідентичністю, а музика є її важливою частиною. Ця історія і про музичну спільноту, і про нас, слухачів», — розповідає продюсерка фільму Катерина Феленюк.

  Катерина Феленюк

Ідея створення документального проєкту «Русифікація у стилі поп» належить Альберту Цукренку та Вікторії Курочці.

 Вікторія Курочка, Катерина Феленюк та Альберт Цукренко

«Як музикант я є учасником музичного процесу вже багато років, а як музичний журналіст є його спостерігачем. Я давно помітив цю циклічність: українізація, потім усе накривається русифікацією — і так по колу. Мені давно зрозуміло, що ці процеси не відбуваються самі по собі, це політика. Мені захотілося зняти про це фільм. Перш за все, щоб довести, що це не просто мої думки. Є люди, які є експертами в музичній індустрії, політологи, митці, які були учасниками та спостерігачами цих процесів. Мені хотілося, щоб вони це підтвердили», — розповідає Альберт Цукренко про свій задум.

У документальному фільмі «Русифікація у стилі поп» ідеться про те, як Росія протягом багатьох років використовує популярну культуру як зброю проти України. Автори фільму разом зі спікерами проєкту досліджують фінансові, політичні та психологічні причини вразливості українських артистів і міркують над тим, як розірвати ці зв’язки. У 1970–1980-х, 1990–2000-х і 2010-х роках українські музиканти ставали знаряддями російського шоубізнесу, з доброї волі або ж несвідомо допомагали Росії у її прагненні розмити культурний кордон між нею та Україною.

Спікерами проєкту виступили: Віталій Козловський, Коля Сєрга, Олександр Положинський, Саша Буль, Марія Туча, Олександр Варениця, Євген Рибчинський, Ігор Кондратюк, Віктор Придувалов, Віталій Бардецький, Віталій Портников, Сергій Притула, Тетяна Микитенко, Яніна Соколова, Інна Совсун і Володимир В’ятрович.

  Юлія Федів, Ярина Ясиневич та Володимир В’ятрович 

У документальному фільмі можна виокремити двох героїв — співаків, які простежують свою власну музичну та життєву трансформацію — це Коля Сєрга та Віталій Козловський.

Одесит Коля Сєрга до повномасштабного вторгнення писав і виконував пісні російською мовою, після 24 лютого 2022 року перейшов на українську та почав докладно вивчати українську літературу й культуру. Нині він військовослужбовець, започаткував у ЗСУ «Культурний десант». Львів’янин Віталій Козловський на початках своєї музичної кар’єри виконував пісні українською мовою, пізніше піддався вмовлянням продюсера та заспівав російською, навіть мав виступати в Росії 9 травня. Повномасштабне вторгнення докорінно змінило його, він пішов у лави ЗСУ.

«Ми їх узяли як представників різних поколінь шоубізнесу, в яких відбулась еволюція поглядів найбільш яскраво. Вчора співав у Москві, а завтра пішов до української армії — це два найяскравіші приклади», — пояснює Альберт Цукренко.

 Альберт Цукренко

Зараз українське суспільство відходить від усього російського, і гасло «Музика поза політикою» є перепоною цьому. Автори документального проєкту «Русифікація в стилі поп» ставили перед собою мету зрозуміти, чому протягом багатьох років до повномасштабного вторгнення російська мова була присутня в українській музиці та лунала на всіх музичних майданчиках, чому українські виконавці виступали в Росії. Ситуація змінилася після 24 лютого 2022 року. Водночас творці фільму ставлять собі запитання: а чи не повернеться все назад за деякий час? І відповіді учасників проєкту різні.

 

Продюсерка фільму Катерина Феленюк говорить, що проєкт «Русифікація у стилі поп» може стати «маленькою вакциною від меншовартості». «Я хочу, щоб після перегляду стрічки ми передивилися свій плейлист, слухали лише українську музику та не дозволяли собі слухати музику країни-агресорки», — пояснила Катерина Феленюк.

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»; Анастасія Мантач, Суспільне

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
кон'юнктура
10:06 / 04.04.2024
Як і в третій серії Великої руської брехні тут ніяк не згадується доробок і вклад дійсного гаранта Зеленського і його кварталу разом зі сценаристкою пані Зеленською. Альо - з кожно телеканалу, кінотеатру і палацу Україна лилась криворожська гниль. А у підсумку винувата Повалій, Лорак, Полякова і Лорак. Сердючку-Данилко теж обійшли - а як же нескінченні новорічні мюзікли з Кіркоровим? З Положинського такий собі теж експерт-згадайте хіт-парад російських кліпів РУСкіє горкі (ICTV та М1), на якому він не тільки прибарахлився а і заробив.
Андрій
22:43 / 30.03.2024
Фільм супер
Сінема
14:19 / 29.03.2024
Пристойно поверхневий фільм. Але значно кращий, ніж, наприклад,немічний Домівка на спині.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду