«Суспільне Культура» презентувало антипропагандистський документальний цикл «Велика російська брехня»

«Суспільне Культура» презентувало антипропагандистський документальний цикл «Велика російська брехня»

09:00,
17 Березня 2024
1678

«Суспільне Культура» презентувало антипропагандистський документальний цикл «Велика російська брехня»

09:00,
17 Березня 2024
1678
«Суспільне Культура» презентувало антипропагандистський документальний цикл «Велика російська брехня»
«Суспільне Культура» презентувало антипропагандистський документальний цикл «Велика російська брехня»
З 17 березня щонеділі о 21:05 в ефірі телеканалу «Суспільне Культура» демонструватимуть шестисерійний документальний цикл «Велика російська брехня»

Зображення балерини на тлі зруйнованого російськими ракетами будинку як відображення справжньої сутності «великої» російської культури. Воно є титульним кадром в епізоді документального фільму «Велика російська брехня. Мистецтво» та якнайкраще демонструє ті російські злочини, які пропагандисти намагаються прикрити завісою культурних набутків.

14 березня в Будинку звукозапису «Українського радіо» відбувся передпоказ одного з епізодів документального циклу — «Велика російська брехня. Мистецтво», покликаного спростувати наративи російської пропаганди. Проєкт створено командою ФОП Андрія Єрьоміна на замовлення та у співпраці з телеканалом «Суспільне Культура».

У заході взяли участь творча команда документального циклу, представники експертної спільноти, органів виконавчої влади, народні депутати, дослідники Українського центру культурних досліджень, іноземні дипломати та міжнародні донори.

 Творча команда проєкту

За словами виконавчого продюсера телеканалу «Суспільне Культура» Лук’яна Галкіна, метою проєкту є «систематизація того, що відбувалося протягом довгих років, десятиліть, століть, а також можливість ознайомитися з прикладами так званої російської культурної дипломатії, яка щоразу обертається пропагандою».

У своєму вступному слові перед показом фільму він розповів, що під час роботи над стрічкою і під час презентацій її фрагментів у європейському просторі чув низку питань, відповіді на які команда намагалася знайти під час зйомок циклу.

 Лук’ян Галкін

«"Ми говоримо про російську пропаганду чи про російську культурну дипломатію?". Це питання прозвучало від європейця, професіонала документального кіно, який не бачив, наскільки ці поняття тотожні. Як розвести ці поняття — це питання стало чільним для команди проєкту. Ще одне питання: "Чому українці ображаються, коли десь грають Чайковського?". Його потрібно виводити з емоційного поля й наводити факти», — сказав Лук’ян Галкін.

І це стало наскрізною метою для команди проєкту, над створенням якого працювали: автори ідеї — Андрій Єрьомін, Анна Білоус; авторки сценарію — Наталка Пономарів, Анна Данильчук; режисер — Олександр Назаров; оператор-постановник — В’ячеслав Пономарьов; презентерка — Анна Данильчук; продюсери — В’ячеслав Пономарьов, Андрій Єрьомін.

«Робити проєкт було непросто, інколи підкачувало здоров’я, часто здавали нерви. Бо дуже непросто передивлятися гігабайти контенту, який би при здоровому глузді та власному бажанні ніколи б не хотілося бачити, але саме це утверджувало в думці, що це треба робити. Як сказав один з експертів проєкту Джейсон Стенлі, українці сьогодні є найбільшими знавцями російських впливів, тому що багато віків відчували це на собі. І це має бути частиною нашої відповідальності, розповідати про це», — сказала режисерка та співавторка сценарію Наталка Пономарів.

Презентерка проєкту та співавторка сценарію Анна Данильчук розповіла, що в документальному циклі представила свої польові дослідження, адже з початком повномасштабного вторгнення стала авторкою англомовного ютуб-блогу.

«Дуже багато людей, яким я пояснювала про Україну, відповідали: "Кажи просто, бо ще вчора твоя країна здавалася нам просто проблемною частиною Росії". Усі ці люди хотіли співпереживати, хотіли знати більше. Сподіваюся, наш серіал орієнтований на універсального глядача. Він налічує багато цікавих аргументів і прикладів як для домашньої дискусії, так і для дипломатичних баталій», — розповіла Анна Данильчук.

В епізоді «Велика російська брехня. Мистецтво» глядачі мали нагоду ще раз пересвідчитись у тому, як Росія маскує за мистецькою ширмою свою злочинну сутність. Кремлівський оркестр грає Чайковського на руїнах розбомбленого драмтеатру в Маріуполі, «Ермітаж» сповнений унікальними витворами мистецтва, але більшість із цих експонатів украдені та вивезені з територій, на які Росія здійснила загарбницькі вторгнення. Так було в історії цієї країни й так відбувається тепер. Прикладом того є херсонські музеї, з яких під час окупації міста росіяни вивезли твори мистецтва, які там зберігали.

  Панельна дискусія після перегляду фільму

Після перегляду документального фільму відбулася панельна дискусія за модерації поетки та головної редакторки літературної редакції радіо «Культура» Олени Гусейнової. У розмові взяли участь докторка філософських наук, культурологиня, голова наглядової ради УКФ Наталя Кривда, докторка наук із державного управління, професорка КНУ імені Тараса Шевченка Рена Марутян і засновниця ініціативи з інфогігієни «Як не стати овочем» Оксана Мороз. Торкнулися питань культурного привласнення, дипломатичних наративів, впливу російських міфів, мережі ідеологів історичної пропаганди на Заході. 

Долучився до дискусії й ексміністр закордонних справ, надзвичайний і повноважний посол України (1996), керівник центру дослідження Росії Володимир Огризко.

 Володимир Огризко

«Чому не згадати, що Чайковський був антисемітом? Чому не згадати, що Достоєвський, перед яким усі припадають на Заході, був шовіністом і расистом? Потрібно показувати це, ставлячи питання: а що ця "велика" російська культура зробила, щоб люди в Росії стали кращими? Я вітаю Суспільне з вашим продуктом, таким великим проєктом, він справді важливий і такий, який потрібно показувати. Він дає нашій владі, уряду, суспільству, громадським організаціям інструменти. Хочу, щоб наша влада зрозуміла, що цим треба користатися», — сказав Володимир Огризко.

Український історик і народний депутат Володимир В'ятрович прокоментував шляхи боротьби з російськими маніпуляціями на Заході.

 Володимир В'ятрович

«Спочатку росіяни крадуть історію, потім вони крадуть території. У цьому фільмі й у суспільстві звучить певне обурення щодо нерозуміння Заходом загрози з боку російської культури. На жаль, треба визнати, що наше відторгнення російської культури в масовому вигляді сталося тільки після повномасштабного вторгнення у 2022 році. Але треба прибрати емоції вбік. Якщо ми не будемо аналізувати Росію, вона буде нас перемагати. Нам потрібно налагодити інструменти експорту цих знань на Захід. У залі прозвучала гарна фраза, що ми маємо стати головними русистами у цьому світі. Тому що ніхто краще за нас не зможе цього пояснити», — сказав Володимир В'ятрович.

Т.в.о. міністра культури та інформаційної політики України Ростислав Карандєєв розповів, як Україна на державному рівні протидіє російській пропаганді.

 Ростислав Карандєєв

«Є кілька речей, якими необхідно керуватися щодо протидії російським фейкам і брехні. Безумовно, наративи потрібно розвінчувати, але треба й щось протиставляти на противагу. Я щиро радий, що в Україні з'являються такі документальні продукти, які дають можливість розповісти правду, розвінчавши російський міф. Так, культура — це не фронт, але культура — це надійний тил», — сказав Ростислав Карандєєв

Дивіться дебютну серію циклу «Велика російська брехня. Історія» 17 березня о 21:05 на телеканалі «Суспільне Культура» та о 13:00 на ютуб-каналі «Суспільне Культура». П’ять наступних серій, що розвінчують наративи російської пропаганди у царині спорту, літератури, кіно, медіа та мистецтва, дивіться щонеділі на телеканалі та ютуб-каналі «Суспільне Культура» в той самий час.

Фото: Максим Поліщук, «Детектор медіа»; Суспільне

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду