Суспільне знімає документальний проєкт «Будапешт. Бомба під Незалежність»

Суспільне знімає документальний проєкт «Будапешт. Бомба під Незалежність»

15:32,
23 Травня 2024
1534

Суспільне знімає документальний проєкт «Будапешт. Бомба під Незалежність»

15:32,
23 Травня 2024
1534
Суспільне знімає документальний проєкт «Будапешт. Бомба під Незалежність»
Суспільне знімає документальний проєкт «Будапешт. Бомба під Незалежність»
Фільм розповідає про підписання Будапештського меморандуму 1994 року.

Як повідомляє корпоративний сайт Суспільного, проєкт, який присвячений 30-й річниці підписання меморандуму, допоможе глядачам переосмислити подію та її вплив на перебіг історії України та сьогодення.

Фільм «Будапешт. Бомба під Незалежність» міститиме свідчення та оцінки безпосередніх учасників події, пояснення експертів та ексклюзивну відеохроніку. Перегляд стрічки має дати глядачам відповідь на питання: Будапешт — суцільна поразка України чи все-таки перемога і виграні 30 років розвитку, зміцнення й самоусвідомлення?

Над створенням документального проєкту працюють: автор та оповідач - Юрій Макаров, режисер - Роман Синчук,  креативна продюсерка - Олеся Моргунець-Ісаєнко, продюсер -  Володимир Ладижець, оператори - Олег Авілов, Євген Шевченко.

За словами креативної продюсерки стрічки Олесі Моргунець-Ісаєнко, проєкт буде цікавий як для широкого кола глядачів, так і для тих, хто краще орієнтується в історичних подіях. Також вона висловлює сподівання, що документальний фільм допоможе побачити помилки та сприймати історію без прикрас.

«Фільм є більш аналітичною історією, яка розкриває, що насправді все-таки відбувалося тоді і що таке цей Будапештський меморандум. На що ми могли й маємо право розраховувати, і що насправді сприймається, мабуть, занадто критично, — говорить Олеся Моргунець-Ісаєнко.

Документальний фільм складатиметься з розповідей автора та оповідача стрічки Юрія Макарова, відеохроніки, розмов зі спікерами, а також з анімації й графіки.

«Я не прокурор і навіть не журналіст-розслідувач, моя робота — відтворити епоху, показати, звідки ми прийшли, яку неймовірну еволюцію пережили за три десятиліття українці як нація. Те, у що колись більшість не хотіла вірити, з чого кепкували, сьогодні розуміє кожен школяр, тим більше коли біжить у сховище під звуки повітряної тривоги. Маю на увазі передусім ігнорування тодішніх попереджень патріотів про злочинну природу сусіда. Історія вміє переконувати. Ось про це спробуємо розповісти», — поділився автор проєкту Юрій Макаров.

Зйомки документального фільму проходять в Україні, США та Угорщині, вже відбулася частина зйомок у Чорнобильській зоні відчуження.

Фото: Суспільне

 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду