Суспільне працює над документальним проєктом «Як українці українською заговорили»

Суспільне працює над документальним проєктом «Як українці українською заговорили»

10:59,
22 Січня 2024
2184

Суспільне працює над документальним проєктом «Як українці українською заговорили»

10:59,
22 Січня 2024
2184
Суспільне працює над документальним проєктом «Як українці українською заговорили»
Суспільне працює над документальним проєктом «Як українці українською заговорили»
У фільмі про те, як зародилась українська мова і що вплинуло на її зміни, розповідатиме актор Олексій Гнатковський, а допомагатимуть йому в цьому знавці мови, які ставлять вимову акторам, та реконструкція подій.

Про це повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

Творча команда, яка працює над створенням проєкту, зазначає, що його тема є цікавою та важливою для українців, адже з початком повномасштабного вторгнення багато людей зробили свідомий вибір про перехід на українську мову.

У фільмі розкажуть про зародження та розвиток мови крізь призму історії України: часів Київської Русі, Литовсько-Руської доби, Козаччини, російської імперії, радянщини та років незалежності. Цей шлях покаже глядачам актор Олексій Гнатковський, який у документальному фільмі досліджує історичні події, сам дізнається нове для себе і розповідає про це.

Олексій Гнатковський зізнається, що для нього це принципова історія, і він би хотів, щоб українські діти та підлітки подивились фільм «Як українці українською заговорили».

 «Нам в Україні зараз, на жаль, треба відстоювати українську мову. Нам в Україні зараз треба боротися за своє. Я вважаю, що це частина нашої великої війни за незалежність. Такі проєкти — це частина нашої боротьби з відвоювання своїх територій, що окуповані», — каже він.

У свою чергу продюсерка Катерина Феленюк зазначає, що вона від появи ідеї фільму хотіла, щоб наратором проєкту став саме Олексій Гнатковський, коли ж актор став голосом Радіодиктанту національної єдності 2023, то сприйняла це як знак.

 «До участі в проєкті запросили харизматичного актора, для якого українська мова має велике значення. Він виконує роль ведучого зі своїм власним неповторним ставленням. Ми також використовуємо анімацію для візуалізації тих чи інших історичних подій», — розказала Катерина Феленюк.

Під час роботи творці фільму вивчають архіви та співпрацюють з істориками й дослідниками мови.

Документальних свідчень того, що український народ і його мова мають давнє походження, збереглося мало, адже й російська імперія, й радянська влада століттями знищували літописи, документи й будь-які згадки про це, переслідували борців за Україну й українську ідентичність, культуру та мову.

На платформах Суспільного фільм «Як українці українською заговорили» вийде навесні цього року.

 Нагадаємо, Олексій Гнатковський став голосом Радіодиктанту національної єдності 2023. За пів години до найбільшого українського флешмобу «Детектору медіа» вдалося ексклюзивно поспілкуватися з Олексієм у студії Суспільного мовлення. Він наголосив, що бути голосом Радіодиктанту для нього велика честь та велика відповідальність. 

 Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Додолик
11:38 / 22.01.2024
Там, де Феленюк, - там успіх.Аднозначно! Згадайте хоча б Додоликів
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду