Суспільне презентуватиме документальний фільм «Русифікація в стилі поп»

Суспільне презентуватиме документальний фільм «Русифікація в стилі поп»

12:34,
19 Березня 2024
1545

Суспільне презентуватиме документальний фільм «Русифікація в стилі поп»

12:34,
19 Березня 2024
1545
Суспільне презентуватиме документальний фільм «Русифікація в стилі поп»
Суспільне презентуватиме документальний фільм «Русифікація в стилі поп»
31 березня о 13:00 на телеканалі «Суспільне Культура» відбудеться показ документального проєкту «Русифікація в стилі поп».

За повідомленням корпоративного сайту Суспільного, стрічка розповідає про те, як Росія протягом багатьох років використовує популярну культуру як зброю проти України. Автори фільму разом зі спікерами проєкту досліджують фінансові, політичні та психологічні причини вразливості українських артистів та міркують над тим, як розірвати ці зв'язки. У 1970–1980-х, 1990–2000-х і 2010-х роках українські музиканти ставали знаряддями російського шоубізу, з доброї волі або ж несвідомо допомагали РФ у її прагненні розмити культурний кордон між Росією та Україною.

Спікери проєкту: Віталій Козловський, Коля Сєрга, Олександр Положинський, Саша Буль, Марія Туча, Олександр Варениця, Євген Рибчинський, Ігор Кондратюк, Віктор Придувалов, Віталій Бардецький, Віталій Портников, Сергій Притула, Тетяна Микитенко, Яніна Соколова, Інна Совсун та Володимир В’ятрович.

Музиканти, журналісти, публічні діячі й блогери, які взяли участь у документальному проєкті, давно досліджують ці процеси і завжди були небайдужі до цієї проблеми. Так само як цікавила вона й автора, сценариста та ведучого проєкту Альберта Цукренка.

«Я начебто розумію, в чому причини, але мені хотілося це почути від фахівців в індустрії, людей, які спостерігали цей процес, які були його частиною, які допомогли б відповісти на питання, чому так відбувається щоразу? І що зробити, щоб цього більше не було? Чому, як висловився Сашко Положинський, кожен наш такий національний підйом в музиці закінчується падінням, обвалом і контрреволюцією?» — розповідає Альберт Цукренко.

Зараз в українському суспільстві відбувається процес відходу від усього російського, і стало зрозумілим, що гасло «Музика поза політикою» є шкідливим російським наративом. На цьому наголошує волонтер і засновник благодійного фонду Сергій Притула.

 «Під його прикриттям росія десятиліттями проводила політику колонізації нашого культурного простору. І за свою кар'єру на радіо та телебаченні я бачив цей процес русифікації, коли україномовний контент був "нєформатом", а українські артисти, як по свячену воду, їздили в росію на концерти. Зараз українське стає трендовим і мейстримним. Ми маємо бути свідомі нашого культурного бекграунду, де штучне нав'язане, а де наше питоме українське, і його розвивати», — вважає Сергій Притула.

Автори документального проєкту «Русифікація в стилі поп» ставили перед собою мету зрозуміти, чому протягом багатьох років до повномасштабного вторгнення  російська мова була присутня в українській музиці та лунала на всіх музичних майданчиках, чому українські виконавці виступали в Росії. Ситуація змінилась після 24 лютого 2022 року, українська музична індустрія отримала новий спектр розвитку. Водночас творці фільму ставлять собі запитання: а чи не повернеться все назад через деякий час? І відповіді учасників проєкту різні.

Нагадаємо, з 17 березня щонеділі о 21:05 в ефірі телеканалу «Суспільне Культура» демонструватимуть шестисерійний документальний цикл «Велика російська брехня».  Автори фільму розвінчують наративи російської пропаганди у царині спорту, літератури, кіно, медіа та мистецтва.

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Популярна динамічна документалістика зі значною естетичною складовою, здатна комунікувати сучасність
13:14 / 19.03.2024
Добре, що хоч не називають це документальним фільмом, а документальними проектом. Бо з текстового анонсу ясно, що не фільм там, а пахне телевізійним радіо. А поважних "спікерів" перетворили в голови, що говорять. Всього шістнадцять таких голов. І, збираючи до купи таку кількість поважних людей, тим самим принижують їх. Бо можна подумати, що двоє-троє з них не спроможні розкрити всієї суті питання. А ще точніше, - просто автори не можуть словами висловити свою думку з причини відсутності такої і прикриваються словами інших.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду