Документальний проєкт Суспільного «Видимі»: десять історій людей, які надихають

Документальний проєкт Суспільного «Видимі»: десять історій людей, які надихають

10:00,
20 Серпня 2023
2501

Документальний проєкт Суспільного «Видимі»: десять історій людей, які надихають

10:00,
20 Серпня 2023
2501
Документальний проєкт Суспільного «Видимі»: десять історій людей, які надихають
Документальний проєкт Суспільного «Видимі»: десять історій людей, які надихають
17 серпня відбулася презентація нового документального проєкту Суспільного «Видимі», яка складається з десяти фільмів, об’єднаних тематикою рівності та єдності.

Це історії жінок-лідерок, військових ЛГБТІКплюс та представників і представниць квір-спільноти. Життя героїв фільмів змінилося під час повномасштабного вторгнення, вони не сидять склавши руки, а виборюють право жити у вільній і демократичній державі. Вони не лише борються за свої права, за можливість бути почутими, а й волонтерять, підтримують ветеранські ініціативи, документують воєнні злочини та наближають перемогу кожен на своєму місці. Вони не тільки думають про майбутнє, вони створюють його вже сьогодні.

Влад Шаст і травесті-діва Монро

«Для нас дуже важливо порушувати такі теми. Я вважаю, що особливо важливо це під час війни, тим паче під час війни», — сказав член правління Суспільного мовлення Дмитро Хоркін.

Дмитро Хоркін

Усі герої фільмів дуже різні, але однаково захоплюють і надихають. Вони знайшли в собі сили жити, боротися за свої права, а своєю працею ще змінювати долі інших людей на краще. Війна їх змінила, але водночас вони стали більш видимі в суспільстві.

Військова Оксана Іванець документує злочини росіян на деокупованих територіях, поки її чоловік рятує їхніх дітей, перебуваючи разом із ними за кордоном. Рятувальниця Тетяна Мордач займається знешкодженням вибухових пристроїв у водоймах із майже нульовою видимістю. Тетяна Бур’янова разом з Оксаною Гузь заснували проєкт «Деокупаж», дівчата збирали виноград у деокупованому Ізюмі, аби зробити з нього вино та продати на благодійному аукціоні, щоби збудувати реабілітаційний центр для військових. Влад Поліщук іде служити у Збройні сили України, залишивши кейтерингову фірму, а нині готує для своїх побратимів. Влад Шаст із перших днів війни заснував благодійних фонд, який допомагає як цивільним, так і військовим.

Відео були створені креативним відеопродакшеном «Cofounder» на замовлення Суспільного в партнерстві з BBC Media Action. Ця ініціатива є частиною програми «Сприяння рівності та протидія дискримінації», яка реалізується Національним демократичним інститутом за фінансової підтримки Швеції.

Влад Поліщук родом із Миколаївської області, останні десять років живе в Києві, з 14 січня 2023-го він військовий ЗСУ, службу проходить на Волині. Його партнер Павло Лагойда народився на Заході України, нині служить у ЗСУ на Одещині. Познайомились вони в інтернеті та зрозуміли, що хочуть бути разом.

Влад Поліщук

Влад Поліщук розповідає, що вони з Павлом одразу погодилися на пропозицію стати героями фільму, адже борються за свої права, показують, що вони є, і на фронті зокрема. Розповів, що зйомки фільму тривали чотири дні, причому в дуже щільному режимі.

«Спочатку були на Волині, потім поїхали до мого чоловіка в Одеську область, 20 годин у дорозі, три дні знімання, — каже військовий. — Ми дуже вдячні проєкту "Видимі", тому що вони дійсно показують, що на фронті є такі люди як ми, ЛГБТ-спільнота. Ми не будемо переставати боротися за свої права, тому що права людини — це найголовніше, що може бути».

Киянин Влад Шаст — представник спільноти ЛГБТІКплюс — з перших днів повномасштабної війни заснував благодійний фонд «Обійми», робота якого була спрямована на гуманітарну допомогу потерпілим від військових дій, а також нашим військовим. Ця робота тривала півтора року. Зараз Влад говорить, що вирішив змінити напрям діяльності фонду, адже виснажлива робота вплинула на стан здоров’я.

«Через призму того, що мені довелося пережити в житті, я обрав для себе вектор підтримки прав людини та гендерної рівності. Вона, можливо, невидима тут і зараз, але буде мати вплив у довготривалій перспективі», — розповідає Влад Шаст.

Влад Шаст

Він висловлює вдячність Суспільному за можливість бути почутим, а також говорити про те, що таке — бути вільною людиною.

«Зараз нарешті з’явилася платформа, де можна донести меседж про те, що ми всі люди, до широкого загалу. І це те, що нам зараз потрібно. Мені дуже сподобалося, що команда проєкту поставилася до роботи саме з цієї позиції. Тут було відсутнє бажання, як це було раніше в медіа, показати мене як якогось фрика, відірваного від суспільства. Тут був насамперед намір показати, що я людина. Я дуже вдячний за такі можливості», — сказав Влад Шаст.

Травесті-діва Монро

Прийшла підтримати своїх друзів і знайомих на презентацію документального фільму «Видимі» і шоувумен, травесті-діва Монро, сказавши, що саме таких натхненних історій їй зараз не вистачає в житті.

«Ви знаєте, я в захваті! Так не вистачає історій про людей, які між нами, — вони видимі, вони корисні. Вони змінили своє життя. З чогось маленького воно трансформувалось у потужні рухи. Вони відкриті, вони чесні. Я кожну історію проживала, наче це я. Мені цього не вистачало. Зараз відбуваються дивні речі, багато чого знецінюється. Головне, що ці історії без драми, без награного драматизму. Кожна історія про людей, які були і до війни успішними, але війна їх змінила, вони трансформувалися заради допомоги іншим. Вони знайшли в собі ресурс, щоб і далі працювати на користь нашої Батьківщини», — говорить Монро.

Документальний проєкт Суспільного «Видимі» показує історії жінок і чоловіків, яким досі доводиться боротися за свої базові права. Вони працюють задля перемоги та борються за життя в демократичному суспільстві, де права людини — понад усе.

«Вони, як протитанковий їжак, є орієнтиром, що всі за їхніми спинами — свої, а попереду непростий шлях до наших кордонів, задекларованих 1991 року. І вони цей “їжак” щодня рухають вперед до вільної демократичної рівноправної держави», — розповідає креативний директор, оператор-постановник відеопродакшену «Cofounder» Микита Мекензин.

Микита Макензин

Він розповів також, що його особистим відкриттям під час роботи над проєктом було те, що людей, які б відповідали критеріям проєкту, багато.

«Дуже багато класних людей, і ти просто не знаєш, кого обрати. Задачею проєкту було знайти наступних героїв: українців та українок, які сприяють перемозі України та її розвитку як вільної демократичної держави. Це ніби і широкий опис, але це конкретні люди. Щоб визначитися з героями, ми поділили їх на категорії — волонтерство, підприємництво, військові тощо», — говорить Микита Мекензин.

Для нього, як він говорить, було дуже важливо зробити проєкт, за який не просто не соромно, а яким можна пишатися. Судячи з настроїв людей після презентації «Видимих» і їхніх схвальних відгуків після перегляду, команді це вдалося.

Під час презентації документального проєкту була можливість переглянути сім історій із десяти відзнятих. Перші дві серії вже з 17 серпня можна подивитися на ютуб-каналі «Cуспільне Культура», а до кінця місяця на каналі з’являться всі 10 серій.

Фото: Максим Поліщук 

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
#2
19:56 / 21.08.2023
Горбунова зацькували і заплювали ще на стадії проекту. А ці десять лгбт агіток так конче необхідні?
0NJT
09:37 / 21.08.2023
Как десять серий про очко - так пожалуйста. Как корреспондентов на фронт послать, - так Суспильне очкует.
МЖ
09:31 / 21.08.2023
На нуле гибнут традиционные герои. А в тылу не традиционные геройствуют на целых десять серий за видимо-невидимо бабок Суспильного.
Ест
23:06 / 20.08.2023
А який щасливий Хоркін............
Кому що, а курці просо
15:05 / 20.08.2023
Закон про суспільне читали? Написано про традиційні сімейні цінності. Чи вже і цей абзац із закону вилучили?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду