Спеціальну відзнаку міжнародної премії URTI отримав фільм «Жевріння. Дерево життя»

Спеціальну відзнаку міжнародної премії URTI отримав фільм «Жевріння. Дерево життя»

11:09,
13 Вересня 2023
2042

Спеціальну відзнаку міжнародної премії URTI отримав фільм «Жевріння. Дерево життя»

11:09,
13 Вересня 2023
2042
Спеціальну відзнаку міжнародної премії URTI отримав фільм «Жевріння. Дерево життя»
Спеціальну відзнаку міжнародної премії URTI отримав фільм «Жевріння. Дерево життя»
Документальний проєкт телеканалу «Суспільне Культура», який розповідає про українське монументальне мистецтво в Маріуполі, отримав спеціальну відзнаку Міжнародного гран-прі URTI за авторську документалістику.

Про це повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

Авторка фільму Надія Миколаєнко розповідає, що під час його знімання вперше побувала в Маріуполі, а через два місяці почалось повномасштабне вторгнення, і більшості мозаїк, які зафільмували у стрічці, вже немає.

«І вийшло так, що цей фільм — чи не найсвіжіша пам’ять про мирний Маріуполь, ще не знищений і не спаплюжений росіянами. Але разом з мистецтвом і містами страждають мирні українці: герою мого фільму дивом вдалося врятуватися. Привернути увагу світу до трагедії, що була скоєна російськими злочинцями у Маріуполі, — вкрай важливо для мене», — зазначає Надія Миколаєнко.

Автори «Жевріння. Дерево життя» переносять глядача у мирний Маріуполь грудня 2021 року, коли була відзнята основна частина фільму. Історію мозаїк Маріуполя переповідає дослідник монументального мистецтва і фотограф Станіслав Іванов. Зокрема глядачі дізнаються про унікальні панно «Боривітер» та «Дерево життя», одне з яких і подарувало назву фільму. Вони були створені в Маріуполі бригадою художників на чолі з видатною Аллою Горською. Після смерті художниці панно «Дерево життя» було замуроване і знову відкрите лише 2008 року. 

Окрім того, фільм містить інтерв’ю зі Станіславом Івановим, зняте після повномасштабного вторгнення та його евакуації у Львів, а також деякі кадри з окупованого Маріуполя, зокрема й ті, де видно зруйновані панно «Боривітер» та «Дерево життя».

Продюсерка фільму Ксенія Шубеляк розповіла, що команда Суспільного працювала над фільмом у 2021 році, ще до повномасштабного вторгнення, адже Маріуполь був одним з найбагатших на мозаїчну монументалістику міст в Україні.

«Тепер цей фільм — документальне свідчення про те, що ми вже втратили. Але разом з тим і про те, що ми так відчайдушно намагаємося зберегти, за що ми, зрештою, воюємо. Кадри цього фільму тепер особливо боляче дивитися, але тішить, що завдяки йому нас зможуть краще зрозуміти люди в усьому світі», — каже Ксенія Шубеляк.

Нагадаємо, фільми «Капелани. Віра на війні», «Буча: Розстріл на Києво-Мироцькій», «Музиканти і війна» та «Щоденник вцілілої» номіновані на міжнародний конкурс «Приз Європа 2023», який проводиться в межах однойменного фестивалю.

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Moqumentar
12:15 / 16.09.2023
Іі знову на Суспільному в "авторах" тільки продюсери. Режисери, оператори на Суспільному не існують. СЛАВА СУСПІЛЬНИМ ПРОДЮСЕРАМ!
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду