«Домівка на спині»: Суспільне зняло фільм про українських біженців

«Домівка на спині»: Суспільне зняло фільм про українських біженців

15:14,
27 Вересня 2023
2198

«Домівка на спині»: Суспільне зняло фільм про українських біженців

15:14,
27 Вересня 2023
2198
«Домівка на спині»: Суспільне зняло фільм про українських біженців
«Домівка на спині»: Суспільне зняло фільм про українських біженців
8 жовтня в ефірі Суспільного мовлення відбудеться прем'єра фільму «Домівка на спині», у якому йдеться про складний вибір українських емігрантів: повертатись додому чи залишатись за кордоном?

Як повідомляє корпоративний сайт Суспільного, документальний фільм покажуть 8 жовтня о 21:00 на телеканалі «Суспільне Культура», о 22:15 на Першому каналі Суспільного мовлення під час телемарафону «Єдині новини #UAразом» та о 23:00 на місцевих каналах Суспільного.

Сценаристка фільму «Домівка на спині» Сніжана Кутракова розповідає, що спочатку замислювались над цією темою, бо у багатьох членів команди є родичі та друзі, які з початком повномасштабного вторгнення виїхали за кордон, а коли дізнались про перші статистичні дані, то виникла ідея зняти документальне кіно.

«Настав час, коли вимушені переселенці постали перед вибором. Асимілюватися в Європі: школа, садочки, робота; чи повернутись до звичайного, але небезпечного життя в Україні. Сидіти тривалий час, як кажуть, “на валізах” сім’ї довго не можуть. Треба обирати», — говорить Сніжана Кутракова.

У центрі розповіді стрічки — життя двох українок-переселенок: Тетяни, яка осіла в польській Познані, та Альони, яка переїхала до німецького Вайденберга. Повномасштабне вторгнення змусило їх поїхати світ за очі, залишивши звичне життя, роботу та близьких в Україні. Тепер перед ними інше випробування — вибір. Між комфортним європейським життям та поверненням додому, де стабільністю і безпекою поки що «не пахне».

Творча команда Суспільного повторила маршрут «вимушеної евакуації» та повернення наших героїнь, проїхавши шлях у понад п’ять тисяч кілометрів від мирного Вайденберга до міста в Донецькій області за 15 кілометрів від лінії фронту. 

Режисер Володимир Бакум втілив у життя свій творчий задум і зняв фільм у чорно-білих кольорах, які якнайкраще передають суть вимушеної еміграції. Він зазначає, що тема тривожна і незручна, саме тому і вдався до такого експерименту.

«Чорно-біла картинка, довгий фокус та розмиті кадри, це моє в першу чергу людське, а потім режисерське бачення вимушеної еміграції. Чорно-білі тони — це стан душі, а довгі фокуси та розмиті кадри — це очікування хороших новин, які затягнулись у часі на півтора року», — розповідає Володимир Бакум.

У прийом «розмитості» творча команда вклала образ ілюзорного щасливого життя в Європі, в той час коли рідна Україна у вогні. Від вибору українських біженців залежить, якою буде Україна після війни: її економіка, демографічна ситуація та відбудова в цілому. На вересень 2023 року за кордоном перебуває 7,4 млн українців. Чи всі вони повернуться?

«Ми пішли на ризик і впевнені, що не даремно. Творча команда підійшла абсолютно по-новому та нетривіально до фільму “Домівка на спині”. За щонайменше останні п’ять років це перша чорно-біла стрічка Суспільного. Ми створили нетиповий фільм, який у певних сенсах йде наперекір зі звичними нам документальними фільмами на телебаченні. Робити якісно і дивувати глядача — це наше кредо», — коментує роботу команди Катерина Феленюк, виконавча продюсерка суспільно-політичного мовлення Суспільного.

Нагадаємо, 30 серпня Суспільне презентувало документальний фільм-розслідування «Черга на прощання». Він розповідає про шлях пошуку, ідентифікації за ДНК та повернення додому загиблих українців. Це оповідь про шлях повернення тіла загиблого воїна додому. Ірина Карась змогла попрощатися з чоловіком через 14 місяців після його загибелі, а тисячі українських родин іще чекають ідентифікації безвісти зниклих рідних. Вони стоять у довгій черзі на прощання.

Фото: Суспільне

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Робити якісно і дивувати глядача — це наше кредо», — коментує роботу команди Катерина Феленюк
10:03 / 02.10.2023
Багаторазово шмаркато хизуватися тим, що фільму знято в пику всім в чорно-білій тональності, - всеодно, що заявляти про винахід велосипеда і підкреслювати свою недалекість в розумінні зображальних засобів кіномистецтва.
Не сваріться
17:46 / 01.10.2023
Курка, коли знесе яйце, теж голосно хвалиться-крику на все село.
Задоволеному
17:39 / 01.10.2023
Хвалити повинні глядачі. Якщо ніхто не бачив, то нема чого наперед хвалитися. Особливо тим, що раптом згадали про чорно-біле і видали це за геніальний режисерський хід.
Око
12:49 / 30.09.2023
Таке відчуття, що ви в загалі не дивитись, що виходить на суспільному, а прийшли просто повонять. З передку дуже багато фільмів і репортажів.
Око
12:49 / 30.09.2023
Таке відчуття, що ви в загалі не дивитись, що виходить на суспільному, а прийшли просто повонять. З передку дуже багато фільмів і репортажів.
Хейтер хейтерів
12:44 / 30.09.2023
Як ви можете обісрати, щось, чого не бачили? Оібжені на життя люди… соромно за вас
Хейтер хейтерів
12:43 / 30.09.2023
Як ви можете обісрати, щось, чого не бачили? Оібжені на життя люди… соромно за вас
Креатив
12:58 / 29.09.2023
За сучасними технологіями чорно-біле зображення робиться з кольорового одним клацем перемикача. От і весь креатив Суспільного в "створенні нетипового фільму". Там все талановито роблять одним клацем пальців, а тут цілий перемикач.
LENS
16:18 / 28.09.2023
Если поплевать в объектив, то выйдет размытая картинка
Мок'юментарі випендрюється
16:14 / 28.09.2023
Написав же режисер розмитих кадрів і довгого фокусу, що героїчно наближався на 15 км до фронту.
прошу пана ,
00:31 / 28.09.2023
а що то є "розмиті кадри"? Якась новітня термінологія.Це як Мединський на росії нові підручники по історії написав ?
Вредна тітка
16:39 / 27.09.2023
...а про "райдужних" не буде? У чорно-білому втіленні? Ото шкода...
Дивна логіка Феленюк
16:24 / 27.09.2023
Кіно, і в тому числі документальне кіно, виникло в кінці дев'ятнадцятого століття і, при наймні, в Радянському Союзі до 70-80х в більшості було чорно-білим. Незнанням цього Феленюк показала свою "обізнаність". Отака керОвниця! Вважає, що кіно і телебачення почалось з неї. Пішла би до Галкіна і про слухала би пару лекцій видатного кінознавця. Можливо, він відірвався би від написання статті в Вікіпедію про самого себе і приділив би увагу.
мок'юментарi
16:08 / 27.09.2023
Гарно пару тижнів знімати закордоном. Це вам не на передку під бомбами. І хто заважав Суспільному знімати в чорно-білому варіанті? Хіба що самі собі не давали. Тепер Феленюк це видає за величезне і круте досягнення. Тут їй не відмовити в крети... креативності
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду