Суспільне покаже документальний проєкт «Уламки віри»

Суспільне покаже документальний проєкт «Уламки віри»

10:51,
1 Вересня 2023
1509

Суспільне покаже документальний проєкт «Уламки віри»

10:51,
1 Вересня 2023
1509
Суспільне покаже документальний проєкт «Уламки віри»
Суспільне покаже документальний проєкт «Уламки віри»
Фільм, показ якого відбудеться 2 вересня о 19:15 (з повтором 3 вересня о 16:30) у межах проєкту «Суспільне. Спротив», розповідає про Спасо-Преображенський храм в Одесі. Його можна переглянути на місцевих каналах Суспільного мовлення.

Про це йдеться на корпоративному сайті Суспільного.

Документальний проєкт  «Уламки віри» розпопідає про наслідки влучання російської ракети в храм, документування злочину. Команда творців фільму зібрала свідчення очевидців обстрілу, оцінки історика, архітектора та жителів Одеси про значущість цього храму для міста й одеситів.

Спасо-Преображенський кафедральний собор — найбільший православний храм Одеси, розташований в історичному центрі міста. 23 липня 2023 року споруда зазнала значних руйнувань через російську ракетну атаку — було повністю знищено вівтар та пошкоджено центральну конструкцію будівлі.

Команда Суспільного, яка працювала над створенням проєкту, записала свідчення як очевидців злочину, так і розповіді про минуле Спасо-Преображенського кафедрального собору. Від одеського історика Олександра Бабіча глядачі проєкту дізнаються про будівництво, руйнування і перетворення храму з кінця XVIII століття до 90-х років XX століття. Архітектор Ігор Худяков, який брав участь у відбудові храму в 1999–2010 роках, розкаже подробиці сучасного відновлення старовинного собору.

Продюсерка «Суспільне Одеса» Олена Кваша зазначає, що створення таких важливих для громад документальних проєктів є особливим викликом для регіональних команд в умовах війни.

«Зафіксувати подію, її сприйняття в суспільстві — важливе завдання документалістики, на мою думку. Тому забезпечити фіксацію відчуттів героїв максимально швидко було для нас завданням номер один. Ми спробували не втратити цю пам’ять. Маю відзначити ефективну і водночас обережну до емоцій людей роботу керівника команди Сергія Жуліна. Спікерам теж хочу подякувати за участь у зйомках попри напружені графіки в непрості для Одеси дні й ночі тотальних обстрілів. Особлива подяка Олені Кутиновій, Артуру Садовникову та Маргариті Шаткіній за допомогу в зйомках», — сказала Олена Кваша.

Пошкоджений Спасо-Преображенський кафедральний собор, занесений до переліку об’єктів спадщини ЮНЕСКО, тепер — серед 1500 об’єктів культурної спадщини (храми, заповідники, бібліотеки, музеї), які зазнали значних руйнацій унаслідок російської агресії проти України.

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду