Комітет свободи слова розгляне спробу відкликання В’ячеслава Козака з Наглядової ради НСТУ 22 березня

Комітет свободи слова розгляне спробу відкликання В’ячеслава Козака з Наглядової ради НСТУ 22 березня

19:19,
15 Березня 2017
2017

Комітет свободи слова розгляне спробу відкликання В’ячеслава Козака з Наглядової ради НСТУ 22 березня

19:19,
15 Березня 2017
2017
Комітет свободи слова розгляне спробу відкликання В’ячеслава Козака з Наглядової ради НСТУ 22 березня
Комітет свободи слова розгляне спробу відкликання В’ячеслава Козака з Наглядової ради НСТУ 22 березня
Комітет Верховної Ради України з питань свободи слова та інформаційної політики вирішив розглянути ситуацію, яка склалася з намаганням фракції Радикальної партії Олега Ляшка відкликати свого члена з Наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України (НСТУ) на наступному засіданні, що відбудеться 22 березня 2017 року

За словами голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Вікторія Сюмар, на засідання запросять представників Наглядової ради НСТУ та Олега Ляшка або представниківРадикальної партії Олега Ляшка.

Нагадаємо, 9 березня 2017 року Національна рада з питань телебачення і радіомовлення розглядала подання фракції Радикальної партії Олега Ляшка щодо включення до Наглядової ради НСТУ Валентину Руденко замість В’ячеслава Козака. Нацрада запросила на наступне засідання В’ячеслава Козака, Валентину Руденко, голову Наглядової ради НСТУ Тетяну Лебедєву і керівника або представників фракції Радикальної партії Олега Ляшка.   

Після цього подання члени Наглядової ради НСТУ виступили з заявою проти спроби втручання в діяльність Наглядової ради з боку фракції Ляшка. Вони розцінили це як тиск, оскільки парламентська фракція хоче замінити члена Наглядової ради з не передбачених законом підстав. Відповідно до Закону України «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» фракція з власної ініціативи не має права достроково відкликати обраного нею представника (ст.10). Відповідну заяву підтримали більшість членів Наглядової ради.

Стаття 10 закону «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» передбачає виключні 9 підстав припинення повноважень члена наглядової ради:

1) закінчення строку повноважень;

2) подання заяви про припинення повноважень за власним бажанням;

3) припинення громадянства України або виїзду на постійне проживання за межі України;

4) настання підстав, передбачених частиною другою статті 9 закону «Про суспільне телебачення і радіомовлення України» (перелік умов, за яких особи не можуть бути членами наглядової ради);

5) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;

6) неможливість виконувати свої обов’язки за станом здоров’я протягом шести і більше місяців за наявності відповідного медичного висновку;

7) набрання законної сили судовим рішенням про визнання його обмежено дієздатним чи недієздатним;

8) смерть або визнання безвісно відсутнім;

9) відсутність на трьох засіданнях наглядової ради НСТУ, крім випадків, коли стан здоров’я не дозволяє брати участь у засіданнях, що підтверджується медичною довідкою.

Олег Ляшко у свою чергу заявив, що має право відкликати з Наглядової ради ПАТ «НСТУ» В’ячеслава Козака, який був делегований до НР від цієї фракції. Хоча відповідно до Закону про Суспільне мовлення такого права фракції не мають.

Секретар наглядової ради НСТУ Вадим Міський оприлюднив документ, який свідчить, що фракція Радикальної партії Олега Ляшка хоче замінити члена наглядової ради НСТУ В’ячеслава Козака на Валентину Руденко без жодної законної підстави для цього

Незалежність Наглядової ради НСТУ підтримали Національна спілка журналістів України (НСЖУ) та Спеціальний Представник Генерального секретаря Ради Європи для України Режі Брійя

Нагадаємо, 17 грудня 2015 року Нацрада затвердила склад наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії України. До її складу ввійшли обрані відкритим чесним конкурсом представники від громадськості та делеговані депутатськими фракціями, які самі не є депутатами. 

Від громадських об’єднань та асоціацій членами наглядової ради були обрані: Володимир Бринзак – у сфері фізичного виховання та спорту, Євген Глібовицький – у творчій сфері, Дарія Карякіна – у сфері забезпечення прав національних меншин, Тетяна Лебедєва – у сфері журналістики, Вадим Міський – у сфері захисту інтересів дітей та молоді, Олексій Панич – у сфері освіти та науки, Віктор Таран – у сфері місцевого самоврядування, Тарас Шевченко – у правозахисній сфері, Наталя Скрипка – у сфері захисту прав осіб з особливими потребами.

Від депутатських фракції та груп членами наглядової ради НСТУ стали Тарас Аврахов (депутатська група «Воля народу»), В’ячеслав Козак (депутатська фракція Радикальної партії Олега Ляшка), Лаврентій Малазонія (депутатська фракція політичної партії «Опозиційний блок»), Світлана Остапа (депутатська фракція політичної партії «Об’єднання «Самопоміч»), Віталій Портников (депутатська фракція політичної партії «Народний фронт»), Сергій Таран (депутатська фракція партії «Блок Петра Порошенка»), Ігор Хохич (депутатська група «Відродження»), Володимир Яворівський (депутатська фракція політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»).

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду