На радіо «Культура» відбудеться прем'єра  проєкту «Львівський "Апостол": як постало українське друкарство»

На радіо «Культура» відбудеться прем'єра проєкту «Львівський "Апостол": як постало українське друкарство»

11:23,
29 Лютого 2024
1282

На радіо «Культура» відбудеться прем'єра проєкту «Львівський "Апостол": як постало українське друкарство»

11:23,
29 Лютого 2024
1282
На радіо «Культура» відбудеться прем'єра  проєкту «Львівський "Апостол": як постало українське друкарство»
На радіо «Культура» відбудеться прем'єра  проєкту «Львівський "Апостол": як постало українське друкарство»
29 лютого о 21:00 в ефірі радіо «Культура» прозвучить радіодокументальний проєкт «Львівський “Апостол”: як постало українське друкарство», приурочений до 450-річчя видання Іваном Федоровичем першої в Україні друкованої книжки.

Про це повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

Книгу «Діяння та послання Апостолів» Іван Федорόвич надрукував та видав у Львові 1574 року, і вона вважається початком друкарства на території України. Автори радіопроєкту дослідили, ким є насправді для української історії друкар Іван Федоро́вич (Федоров). 

У радіопроєкті «Львівський “Апостол”: як постало українське друкарство» взяли участь історикиня й дослідниця стародруків Наталя Бондар, книгознавець Дмитро Палій, журналіст і письменник, автор книжки про Івана Федоровича «Прес, чорнило, три  гармати» Петро Яценко.

Авторка проєкту Марина Люта розповідає, що в дослідженні часів зародження друкарства допомагали поїздки у відділ стародруків Національної бібліотеки України ім. В. Вернадського, звернення до історичних хронік.

«Історія друкаря Івана Федоровича, який втік з московії та започаткував друкарню у Львові, справді нагадує детектив. За життя він лишив по собі велику кількість згадок, більше того, львівський “Апостол” має його післямову, яка рясніє відомостями з біографії, тож від початку фігура друкаря постала перед нами об’ємною, яскравою — його звички, характер, сумніви та радості зрозумілі нам, сучасникам», — каже Марина Люта.

Радіодок є формою наукової документалістики: в ньому розкривається суспільно-політичний стан ранньомодерної доби, наслідки Лівонської війни, використовуються матеріали ранньомодерних хронік та особисті листи й фрагменти автобіографії друкаря Федоровича, а ще висвітлюється робота друкарні 16–17 століть.

Нагадаємо, 19 лютого в ефірі радіо «Культура» стартував проєкт «Як ми їмо: кухня воєнного повсякдення». Радіодокументальний проєкт, у якому герої розповідатимуть, як їжа дає змогу вижити під час війни, виходить щодня о 12:00 після випуску новин. Це історії людей з драматичним воєнним досвідом, у тому числі й тих, що пережили окупацію, а через розповіді про щоденні ритуали їжі слухачі дізнаються про їхні проблеми та перемоги.

Фото: Суспільне

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду