В ефірі радіо «Культура» звучатимуть «Голоси фронтиру»

В ефірі радіо «Культура» звучатимуть «Голоси фронтиру»

14:47,
29 Квітня 2024
414

В ефірі радіо «Культура» звучатимуть «Голоси фронтиру»

14:47,
29 Квітня 2024
414
В ефірі радіо «Культура» звучатимуть «Голоси фронтиру»
В ефірі радіо «Культура» звучатимуть «Голоси фронтиру»
Десять есе військових та ветеранів українсько-російської війни адаптовані для трансляції в радіоефірі.

Корпоративний сайт Суспільного повідомляє, що у травні слухачі радіо «Культура» матимуть можливість почути голоси військових у новому контексті та розширити уявлення про жінок і чоловіків, які воюють на фронті. Вони звучатимуть у проєкті «Голоси фронтиру».

Це серія радіоесеїв, у яких військові за допомогою літературних засобів розповідають власні історії, набутий досвід, рефлексії та непередбачувані емоції. Учасниками проєкту стали шість ветеранів війни, які власними есе прагнуть розповісти суспільству свої думки та емоції. Тексти створені спеціально для радіо «Культура» й адаптовані командою проєкту для трансляції в ефірі.

Автор есеїв, військовослужбовець, фронтмен гурту «Нумер 482» Віталій Кириченко вважає, що цей проєкт буде важливо послухати людям у тилу, особливо молоді, щоб зрозуміти обставити, через які проходять військові.

«Наші есе — це художні твори з досвідом нашого життя, переосмисленого й скомпонованого таким чином, аби вони мали найбільший емоційний вплив. В ідеалі мені б хотілося, щоб замість мене мої есе зачитував хтось із голлівудських акторів, але вони в той день були зайняті, тому довелося читати мені», — каже Віталій Кириченко.

Над проєктом «Голоси фронтиру» працювали: продюсерка проєкту — Олена Гусейнова; кураторка — Тетяна Шамшетдінова; саундпродюсерка — Ганна Малієнко; продюсерка радіо «Культура» — Юлія Загоруйко; виконавча продюсерка радіо «Культура» — Ірина Славінська.

Виконавча продюсерка радіо «Культура» Ірина Славінська зазначає, що попередній досвід радійників у роботі з воєнною тематикою знайшов своє продовження у проєкті ветеранської радіоесеїстики. Мова йде про проєкт «Повітряна стихія», у якому автори та авторки «набували голосу і звучали вголос, з усіма подихами, зітханнями й схлипами».

«Жінки й чоловіки, які щодня ризикують власними життями, вміють писати прямо — і це також певний ризик. Тому “Голоси фронту” звучать в ефірі радіо “Культура” — голосно, вголос, від першої особи», — коментує Ірина Славінська.

 За словами продюсерки проєкту Олени Гусейнової цінним є те, що серед учасників проєкту є люди, які раніше не займались письмом та есеїстикою, і їхні перші кроки в цьому напрямку дають можливість «краще зрозуміти й відчути спільні переживання».

Нагадаємо, у вересні  2022 року на радіо «Культура» презентували проєкт «Повітряна стихія. Радіоесеїстика голосами сучасних авторів», спеціально для якого десять українських письменників створили 25 радіоесеїв і начитали їх своїми голосами. 

 Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду