На радіо «Культура» стартує новий проєкт «Як ми їмо: кухня воєнного повсякдення»

На радіо «Культура» стартує новий проєкт «Як ми їмо: кухня воєнного повсякдення»

10:39,
19 Лютого 2024
646

На радіо «Культура» стартує новий проєкт «Як ми їмо: кухня воєнного повсякдення»

10:39,
19 Лютого 2024
646
На радіо «Культура» стартує новий проєкт «Як ми їмо: кухня воєнного повсякдення»
На радіо «Культура» стартує новий проєкт «Як ми їмо: кухня воєнного повсякдення»
Радіодокументальний проєкт, у якому герої розповідатимуть, як їжа дає змогу вижити під час війни, виходитиме щодня о 12:00 після випуску новин.

Про це повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

 У проєкті «Як ми їмо: кухня воєнного повсякдення» слухачі почують історії людей з драматичним воєнним досвідом, у тому числі й тих, що пережили окупацію, а через розповіді про щоденні ритуали їжі дізнаються про їхні проблеми та перемоги.

Авторки проєкту: Юлія Чаплінська, Марина Люта та Ана Море. Наратор проєкту — Вадим Карп’як, наукова консультантка проєкту — Олена Брайченко

Історії, які звучатимуть у проєкті, часом непрості, адже комусь з героїв доводиться згадувати життя в окупації, — розповідають авторки проєкту.

 «Людям важко згадувати пережите. Декого доводилося довго вмовляти на інтерв’ю, пояснювати, чому важливо розповідати про їхній досвід, чому важливо задокументувати таким чином їхні історії про російсько-українську війну. Серед наших респонденток є ті, хто саме для нашого проєкту розповів про свій досвід окупації вперше», — говорить Юлія Чаплінська.

 Серед історій проєкту можна буде почути й розповіді про облаштування кухні на війні, їх розкажуть військові, що організовували процес в екстремальних умовах.

«Це вражає самовіддачею, витримкою, лайфхаками в організації побуту в екстремальних умовах. Спільність та відчуття підтримки звучать у днях кримськотатарської кухні для бійців від військового кухаря, у першому за багато днів окопного життя помідорі на сільському риночку або смачній пасті зі спеціями на передовій. Попри щоденні ризики, все це про велику любов до життя», — розповіла Марина Люта.

 Одна з  історій проєкту «Як ми їмо: кухня воєнного повсякдення» розповідає про їжу для тварин, які також потерпають від воєнних дій.

 «Працювати ж з історією про їжу наших хвостиків було непросто. Завдяки одній з героїнь — Ксенії, котра їздить у волонтерські виїзди з Hospitails, ветеринарним проєктом Госпітальєрів — вдалося отримати відео з ближчих до фронту міст і сіл. Вийшло наочно побачити страшну ситуацію з залишеними котиками й собаками, побачити цих людей, котрі коштом власної їжі намагаються виходжувати хворих та допомагати чужим. Але попри все, ця серія про підтримку, серія про силу тих, хто допомагає хвостатим», — розповіла Ана Море.

Щодня, починаючи з 19 лютого,  о 12:00 слухайте історії про їжу під час війни у радіодокументальному проєкті «Як ми їмо: кухня воєнного повсякдення» на радіо «Культура».

Фото: Суспільне

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду