Суспільне працює над запуском платформи архівних відео- та аудіозаписів — «Суспільне Медіатека»

Суспільне працює над запуском платформи архівних відео- та аудіозаписів — «Суспільне Медіатека»

12:49,
5 Жовтня 2023
2057

Суспільне працює над запуском платформи архівних відео- та аудіозаписів — «Суспільне Медіатека»

12:49,
5 Жовтня 2023
2057
Суспільне працює над запуском платформи архівних відео- та аудіозаписів — «Суспільне Медіатека»
Суспільне працює над запуском платформи архівних відео- та аудіозаписів — «Суспільне Медіатека»
Команда Суспільного мовлення планує зробити бета-версію сайту «Суспільне Медіатека» до кінця 2023 року. Вона міститиме згодом тисячі записів від 1950-х років і до сьогодення.

Про це йдеться на корпоративному сайті Суспільного.

Повідомляють, що серед архівних матеріалів є, зокрема, такі історичні відео, як зустріч з Іваном Миколайчуком у кінотеатрі «Жовтень» (1965 рік), змагання зі слалому на горі Тростян (1969 рік), інтерв’ю Леоніда Каденюка чи В’ячеслава Чорновола, кадри з фабрики «Світоч» у 1965 році чи «Азовсталі» у 2003-му.

Керівниця проєкту з оцифрування архівних матеріалів Суспільного мовлення Таїсія Турчин зазначає, що дана платформа буде корисною для медійників, істориків, студентів, дослідників, адже тут будуть опубліковані записи, яких немає більше ніде.

«Архіви Суспільного — це неосяжні масиви даних, адже йдеться про спадок не лише центрального телебачення, а й про всі обласні телерадіокомпанії. Тому роботи в нас дуже багато, але й завзяття та віри в те, що робимо потрібну та корисну для суспільства справу, — ще більше», — каже Таїсія Турчин.

Усі записи будуть поділені за категоріями: політика, персоналії, культура тощо. Окремий розділ присвятять архівним відео про російсько-українську війну. Ідеться саме про немонтовані матеріали, або як їх називають журналісти — «чорновики». Їх оприлюднення може стати корисним для розслідування злочинів РФ на території України. Знайти необхідні архівні записи можна буде через пошукову систему та за тегами. 

«Збереження архівних матеріалів — надзвичайно складна та дорога частина нашої діяльності. Але я неймовірно пишаюсь, що завдяки допомозі Євросоюзу ми розпочинаємо цей амбітний проєкт. Сподіваюсь, що вже в цьому році ми зможемо поділитися перлинами наших сховищ», — каже Юрій Бойчук, технічний директор Суспільного мовлення.

Для перегляду матеріалів користувачам платформи необхідно буде авторизуватися. Авторські права на всі архіви належать Суспільному. 

Наразі робота над наповненням платформи триває,  над її виконанням працюють декілька редакторів, які сортують, описують і вивантажують кожен запис. З відкриттям доступу для всіх користувачів команда Суспільного запросить разом тестувати платформу і залишати пропозиції щодо найцікавішого контенту через форму зворотного зв’язку. Аналогові радіозаписи спільними зусиллями оцифровують Суспільне та Львівське комунальне підприємство «Львівське радіо».

Загалом, Суспільне мовлення в межах проєкту планує оцифрувати сотні тисяч годин власних архівних матеріалів, де задокументовані події, які несуть історичну цінність у становленні незалежності України, та побудує хаб Академії Суспільного мовлення у Львові для доступу до них через створення VOD-платформи.

Фото: Суспільне

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Нарешті хоч щось зсунулось,
14:45 / 06.10.2023
якщо на Суспільному не брешуть, як завжди.
глядач
15:21 / 05.10.2023
А в регіонах що будуть оцифровувати? Все знищили. Місцеве мовлення тепер не потрібне.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду