Конференція «Суспільне мовлення: реформа під час війни»: як буде фінансуватись та де брати кошти?

Конференція «Суспільне мовлення: реформа під час війни»: як буде фінансуватись та де брати кошти?

18:15,
4 Вересня 2023
2256

Конференція «Суспільне мовлення: реформа під час війни»: як буде фінансуватись та де брати кошти?

18:15,
4 Вересня 2023
2256
Конференція «Суспільне мовлення: реформа під час війни»: як буде фінансуватись та де брати кошти?
Конференція «Суспільне мовлення: реформа під час війни»: як буде фінансуватись та де брати кошти?
Обговорення роботи Суспільного в розрізі роботи мовника «завдяки чи всупереч?» зосередилось на питаннях фінансування.

Перша дискусійна панель конференції «Суспільне мовлення: реформа під час війни» зібрала парламентарів та державних службовців.  

Народний депутат, голова Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв під час своєї промови звернувся до міжнародних партнерів з проханням підтримати одну з найуспішніших реформ в Україні — реформу Суспільного мовлення. А для цього, зазначив парламентарій, потрібно забезпечити його фінансування.

«Якщо ви хочете зберегти одну з найпотужніших реформ, які відбулись в Україні з 2014 року — створення НСТУ, — зафіксуєте в макрофінансовій допомозі окремим рядком бюджет НСТУ», — зазначив Потураєв.

У свою чергу народна депутатка, голова комітету ВРУ з питань бюджету Роксолана Підласа зазначила, що цього року, як і в минулому, видатки України в першу чергу йдуть на підтримку оборонної діяльності. Тому фінансування інших видаткових програм буде скорочуватись, у тому числі й тих проєктів, які були традиційними протягом багатьох років.

Роксолана Підласа підкреслила, що депутати розуміють суспільну значущість Суспільного мовлення, і тому запевнила, що вона зробить усе можливе, щоб фінансування мовника було збільшено на наступний рік.

«Ми розуміємо, що Суспільне мовлення є стратегічним пріоритетом, що це є складовою нашої безпеки, тому ці видатки є в фокусі ВР», — говорить Підласа.

Народний депутат України Микола Княжицький нагадав, що йому належить авторство норми закону про фінансування Суспільного на рівні 0,2% усіх державних видатків, яке не виконується. І він же висловив своє бачення того, як це можна виконати.

«Де взяти ці кошти? Та ви їх витрачаєте. Не роздавайте їх приватним телеканалам для пропаганди влади, яке ви називаєте телемарафоном, не віддавайте їх тому, що ви називаєте іномовленням, яке пропагує "хороших руських"», — зазначив Княжицький.

Нагадаємо, у бюджеті на 2023 рік фінансова підтримка Національної суспільної телекомпанії закладена на рівні  1,5 мільярда гривень.

Суспільне мовлення — найбільше незалежне медіа в Україні, до якого входять загальнонаціональні телеканали Перший«Суспільне Культура», супутниковий телеканал «Суспільне Новини» та «Суспільне Спорт», радіостанції «Українське радіо», радіо «Промінь», радіо «Культура», а також національна мережа місцевих каналів

Наприкінці квітня 2023 року наглядова рада Суспільного ухвалила стратегію розвитку компанії на три роки.

Фото: «ДМ Суспільного»

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
аудитору
19:24 / 06.09.2023
Ні,вони так не погодяться, бо під час війни їм дуже вигідно отримувати бюджетні кошти. Бо ж не відомо, що далі буде...
аудитор
08:09 / 05.09.2023
Де взяти кошти? А ось де! Зменшити обсяги зарплат для членів правління! Може вони тоді самі підуть, адже працюють не за ідею, а статки для себе обраних! "Розмір посадового окладу голови та членів правління АТ «НСТУ» встановлюється Наглядовою радою АТ «НСТУ» у відповідних контрактах. До структури оплати праці голови правління у серпні 2023 року входять: заробітна плата по окладу, основна відпустка та надбавка за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці. Загальний обсяг виплачених у серпні коштів голові правління АТ «НСТУ» після оподаткування (податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) 18% та військовий збір (ВЗ) 1,5%) становив 244 106, 05 грн. До структури оплати праці у серпні 2023 року п’яти членів правління входять: заробітна плата по окладу, відрядження, основна та додаткова відпустка. Загальний обсяг виплачених у липні коштів членам правління АТ «НСТУ» за місцем роботи після оподаткування (податок на доходи фізичних осіб (ПДФО) 18% та військовий збір (ВЗ) 1,5%) становив 818 107, 14 грн.
Коля
22:27 / 04.09.2023
Скільки можна верещати про потрібність реформи Суспільного! Чи не настав час спитати з аласанії і чернотицьких :КУДИ ПІШЛИ ГРОШІ ЗА9 РОКІВ ДЕРЖАВНОГО ФІНАНСУВАННЯ? ЧОМУ СУСПІЛЬНЕ ВІДКОТИЛОСЬ НА ЗАДВІРКИ ТЕЛЕБАЧЕННЯ?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду