Член Нацради:  Є мета відновити роботу середніх хвиль

Член Нацради: Є мета відновити роботу середніх хвиль

16:07,
11 Вересня 2023
2700

Член Нацради: Є мета відновити роботу середніх хвиль

16:07,
11 Вересня 2023
2700
Член Нацради:  Є мета відновити роботу середніх хвиль
Член Нацради:  Є мета відновити роботу середніх хвиль
На думку членів регулятора, важливо убезпечити проникнення російських медіа на прифронтових територіях. Зокрема, на Миколаївщині.

У Національній раді з питань телебачення та радіомовлення вважають пріоритетом збільшення потужності передавачів на прифронтових, прикордонних територіях. Про це повідомляє «Українське радіо: Миколаїв», в ефірі якого виступав член регулятора Максим Онопрієнко.

За  словами Онопрієнка,  для збільшення потужності передавачів слід врахувати дві складові.

«По-перше, не створювати завади військовим, і кожне таке збільшення потужності обов'язково погоджується з Генштабом, по-друге, фінансова спроможність для мовників, адже це і підвищення вартості, бо це електроенергія. Але це постійний процес, ми про це говорили з представниками Миколаївської ОВА, бо від них є запит на підвищення потужності існуючих передавачів», — зазначив Максим Онопрієнко.

Також він додає, що регулятор має амбітну мету відновити роботу середніх хвиль. «Суспільний мовник вже відновив на прикордонних територіях аналогове телемовлення, займаємось і середньохвильовим. Хоч воно і застаріле і це потужне фінансове навантаження, але станом на зараз воно має глибоке проникнення і може бути доступним на тимчасово окупованих територіях», — каже він.

«Детектор медіа» вже повідомляв, що через пошкодження українських передавачів мовлення на частотах «Українського радіо» у діапазоні середніх хвиль запускає Росія. Щоб завадити Росії захоплювати українські частоти в цьому діапазоні, необхідно купувати нові передавачі замість зруйнованих. Голова парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв у коментарі «Детектору медіа» заявив: «Треба або купляти (а грошей ясно, що немає), або просити союзників нам десь знайти та подарувати хоча б якийсь старий». Купити передавач, за його словами, можуть три суб’єкти: Концерн РРТ, Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) або Міністерство культури та інформаційної політики.

Технічний директор Сергій Семерей розказав, що в Концерну РРТ немає коштів для купівлі передавачів у цьому діапазоні. Адже Постановою Кабміну прийнята програма відновлення саме цифрового телевізійного мовлення на деокупованих територіях: «Питання відбудови середніх хвиль на 549 кГц залишається відкритим».

За словами голови правління Суспільного Миколи Чернотицького, у лютому 2022 року Суспільне запустило в роботу додаткові передавачі телевізійного аналогового мовлення та радіомовлення на середніх частотах.

 

 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Ти бач-у них є мрія!
11:54 / 12.09.2023
Цю мрію давно треба було втілити в життя. Середні хвилі розповсюджуються дуже далеко. Значно далі від FM. Вже давно можно було накрити і окуповані території і по Росії пройтись. Півтора року мрієте... Мрійник х... Тільки це і можете.
Alex
17:44 / 11.09.2023
Що за застаріле дилетантське мислення "просити союзників нам десь знайти, та подарувати хоча б якийсь старий"??? А чому снаряди, ракети, ППО та літаки просимо нові, а передавачі Потураєв пропонує просити старі. У всій Європі та в Америці давно замінено лампові передавачі на сучасні твердотільні. Допомогу у цьому обладнані потрібно просити у союзників - Канади, Америки.
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду