«Буча: екіпаж 111»: друга частина журналістського розслідування вийшла на Суспільному

«Буча: екіпаж 111»: друга частина журналістського розслідування вийшла на Суспільному

10:44,
29 Травня 2023
2716

«Буча: екіпаж 111»: друга частина журналістського розслідування вийшла на Суспільному

10:44,
29 Травня 2023
2716
«Буча: екіпаж 111»: друга частина журналістського розслідування вийшла на Суспільному
«Буча: екіпаж 111»: друга частина журналістського розслідування вийшла на Суспільному
У фільмі журналісти-розслідувачі викривають імена ймовірних убивць родини Чикмарьових у Бучі.

Прем'єрний показ другої частини розслідування команди журналістів Суспільного відбувся 27 травня 2023 року, його транслювали на ютуб-каналі «Суспільне Новини» з англійськими субтитрами.

Про це повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

У центрі журналістського розслідування йдеться про пошук військових РФ, які розстріляли сім’ю в Бучі. Журналістам вдалося знайти свідків і завдяки їм роздобути докази присутності на місці розстрілу конкретного підрозділу російських військ. У фільмі Суспільного йдеться про родину Чикмарьових (двох братів із сім'ями та їхніх батьків), які, тікаючи від «руского міра» з Донеччини, оселились у Бучі, звідки їм довелося тікати знову, рятуючись від окупації під час повномасштабного вторгнення. Російські військові обстріляли автомобіль, у якому їхала родина молодшого брата Олександра, він втратив дружину і двох синів. Буча опинилася в окупації, і тіла рідних чоловіка залишались у спаленій машині до звільнення міста українськими військовими.

Минулого року журналістам Суспільного в документальному фільмі «Буча 22» вдалося встановили підрозділ, який причетний до цього воєнного злочину. Єфрейтор 104-го полку, якого українські військові взяли в полон на Херсонщині, став ключовим свідком злочину. Він описав подробиці розстрілу під час проведення слідчого експерименту, на якому були присутні і журналісти-розслідувачі Суспільного, і його свідчення збігаються з тими, що зібрали автори фільму «Буча 22».

За словами  шеф-редакторки редакції розслідування Суспільного Інни Білецької, журналіське розслідування «Буча 22» доводить, що правоохоронці й журналісти можуть успішно працювати разом, як і те, що робота над фільмом була недаремною. «Ми сподіваємося, що винні будуть покарані. Бо ми доводимо, що у цьому, як і в багатьох інших випадках, жодної військової необхідності вести вогонь по цивільних авто не було, що випадковістю ці постріли не були», — зазначила Інна Білецька.

Нагадаємо, що прем'єрний показ розслідування журналістів Суспільного «Буча 22» відбувся у червні 2022 року. Завдяки свідкам журналістам вдалося роздобути докази присутності на місці розстрілу конкретного підрозділу російських військ.

Фільм-розслідування Суспільного «Буча 22» переміг на телефестивалі «Серце Європи» у Варшаві в листопаді 2022 року. Фестиваль проводить польський мовник Telewizja Polska з метою просування телевізійного контенту з Центральної та Східної Європи.

Журналісти-розслідувачі Суспільного отримали спеціальну відзнаку за фільм «Буча 22» під час конференції Bucha Journalism Conference, яка відбулася 19 травня у місті Буча на Київщині.

Фото: Суспільне

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду