У Литві на фестивалі показали фільм Суспільного «Буча 22»

У Литві на фестивалі показали фільм Суспільного «Буча 22»

15:38,
25 Жовтня 2022
1143

У Литві на фестивалі показали фільм Суспільного «Буча 22»

15:38,
25 Жовтня 2022
1143
У Литві на фестивалі показали фільм Суспільного «Буча 22»
У Литві на фестивалі показали фільм Суспільного «Буча 22»
Інна Білецька: «Ми переконані, що наші фільми має бачити іноземна аудиторія».

19-20 жовтня на першому фестивалі журналістських розслідувань, організованому Департаментом розслідувань литовського суспільного мовника LRT,  представили фільм-розслідування Суспільного «Буча 22»

Фільм представила шеф-редакторка редакції розслідувань дирекції новин Суспільного Інна Білецька.

 «Ми переконані, що наші фільми має бачити іноземна аудиторія. Ми детально аналізуємо воєнні злочини й доводимо причетність до них конкретних підрозділів, командирів і солдатів. Уся наша робота з джерелами, документами, свідченнями, вся робота з пошуку причетних до злочинів не може увійти в готовий продукт, тому для нас важлива можливість поділитися деталями своєї роботи з колегами. Таку можливість ми мали у Вільнюсі. І ми дуже вдячні нашим колегам з LRT за запрошення», — розповіла вона.

Під час фестивалю журналісти-розслідувачі з Європи та світу ділилися досвідом і розповідали про залаштунки останніх резонансних розслідувань, а також торкнулися питань забезпечення їх якості та просування.

Керівниця розслідувань литовського суспільного мовника LRT Індре Макарайтете у коментарі пресслужбі Суспільного поділилася враженням від роботи українських колег над фільмом «Буча 22»: «Цього року ми вперше організували фестиваль журналістських розслідувань, щоб познайомити журналістську спільноту та широку громадськість з роботами й методами наших колег із сусідніх країн.

Ми показали нашій аудиторії фільм-розслідування “Буча 22”, який привезли українські гості. З 24 лютого ми всі живемо в жаху і болю від ситуації в Україні, але це все відбувається у вашій рідній країні, з вашим народом. Це неймовірний біль. Цей фільм є прикладом надзвичайної мужності й хоробрості, яка документує все це для справедливості та історії. Саме тому фільм, знятий Інною та редакцією розслідувань Суспільного, має величезне значення. Ми щиро вдячні за можливість його подивитися»

Вона  додала, що журналістські розслідування — це найскладніший, але й найцікавіший жанр у польовій журналістиці, здатний заінтригувати. У Литві нова велика хвиля журналістських розслідувань піднялася з 2015-2016 років, а команда розслідувань литовського суспільного мовника LRT почала свій шлях у цій сфері 2018 року. З того часу вони опублікували чимало розслідувань, останнє з яких стосувалося доньки міністра оборони Росії Сєргєя Шойгу, яка виявилася громадянкою Литви. 

У розслідуванні Суспільного «Буча 22» йдеться про пошук журналістами військових Росії, що розстріляли сім’ю в Бучі. Завдяки свідкам журналістам вдалося роздобути докази присутності на місці розстрілу конкретного підрозділу російських військ.

Родина Чікмарьових — два брати із сім’ями та їхні батьки — залишили рідну Донеччину, відмовившись від «руского міра». Вони оселились у Бучі, звідки довелося тікати вдруге. Машину, в якій їхала сім’я молодшого брата Олександра, обстріляли російські військові. Чоловік за кілька хвилин втратив обох синів та дружину. Того ж дня Буча опинилася під повним контролем російських військових. Тіла рідних Олександра пролежали у спаленій машині майже до кінця окупації. 

~insertpb~

Читайте також
Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду