На ютуб-каналі Першого відбулася прем’єра фільму «Гостомель. Перший бій»

На ютуб-каналі Першого відбулася прем’єра фільму «Гостомель. Перший бій»

12:20,
31 Травня 2023
2312

На ютуб-каналі Першого відбулася прем’єра фільму «Гостомель. Перший бій»

12:20,
31 Травня 2023
2312
На ютуб-каналі Першого відбулася прем’єра фільму «Гостомель. Перший бій»
На ютуб-каналі Першого відбулася прем’єра фільму «Гостомель. Перший бій»
У документальній стрічці режисерки Суспільного Євгенії Подобної йдеться про перший бій за Гостомель 24 лютого 2022 року, про який розповідають учасники тих подій.

Про це повідомляє корпоративний сайт Суспільного.

Російські десантники почали штурм аеропорту «Антонов» у Гостомелі у перший день повномасштабного вторгнення. За задумом окупантів, вони мали взяти під контроль летовище, висадити транспортні літаки з військовою технікою і звідти почати наступ на Київ. Перший бій прийняли військовослужбовці Національної гвардії України. Нашим захисникам вдалося відбити першу атаку, зруйнувати злітну смугу і не допустити посадки ворожих літаків.

У центрі документального фільму «Гостомель. Перший бій» учасники подій: двоє рятувальників ДСНС, які в той день опинились у пожежній частині аеропорту, військовослужбовець Національної гвардії України, співробітники ДП «Антонов» та мешканці Гостомеля.

За словами авторки документального проєкту Євгенії Подобної, вона й сама стала свідком російської атаки на Гостомель, тому ця робота для неї є й особистою історією. Вона спостерігала велику кількість ворожих гелікоптерів у небі над аеродромом, бачила, як один із них збили, і це дало їй впевненість у перемозі України. Трохи згодом від знайомого військового дізналася, що атаку відбито, росіянам не вдалося захопити летовище. І відтоді Євгенію Подобну не полишала ідея про створення документального фільму про ці події.

«В процесі роботи над фільмом я знаходила нові історії — полонених прикордонників, рятувальників, співробітників “Антонова”, які рятували своїх колег. І мені дуже хотілось, щоб і їхні історії були почуті. Особливо я вдячна родині рятувальника Руслана Кошового, який загинув як герой, рятуючи свій особовий склад і техніку. Його тіло досі не знайдено. Сподіваюсь, що компетентні органи активізуються і продовжать пошуки, аби Руслана могли поховати з усіма почестями, як належить Герою», — розповіла  Євгенія Подобна.

Нагадаємо, що 18 травня Суспільний мовник презентував три історії документального проєкту «Позиція Україна» в Києві у просторі Urban Space 500, у присутніх на заході була можливість поспілкуватися з творцями фільмів. 

27 травня 2023 року відбувся прем'єрний показ другої частини розслідування команди журналістів Суспільного «Буча: екіпаж 111». Його транслювали на ютуб-каналі «Суспільне Новини» з англійськими субтитрами.

Фото: Суспільне

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду