Розслідувачі Суспільного зняли фільм «Кльон», який розповідає про воєнні злочини росіян

Розслідувачі Суспільного зняли фільм «Кльон», який розповідає про воєнні злочини росіян

13:08,
22 Листопада 2023
1630

Розслідувачі Суспільного зняли фільм «Кльон», який розповідає про воєнні злочини росіян

13:08,
22 Листопада 2023
1630
Розслідувачі Суспільного зняли фільм «Кльон», який розповідає про воєнні злочини росіян
Розслідувачі Суспільного зняли фільм «Кльон», який розповідає про воєнні злочини росіян
Документальна стрічка «Кльон» є продовженням розслідування злочинів російських військових у селі Ягідне на Чернігівщині, яке журналісти Суспільного розпочали у фільмі «Щоденник вцілілої».

Як повідомляє корпоративний сайт Суспільного, фільм покажуть 23 листопада о 19:00 на ютуб-каналі «Суспільне Новини» та 25 листопада о 21:00 на місцевих каналах Суспільного.

Розслідувачі Суспільного в документальному фільмі розповідають, як вийшли на  російського офіцера з позивним «Кльон», котрий, як вважають жителі Ягідного, організував тюремний табір у підвалі місцевої школи. У березні 2022 року протягом 28 днів 366 людей утримували там без їжі, світла, свіжого повітря та можливості нормально поспати.

Над створенням фільму працювали: авторка розслідування — Алла Садовник, авторка сценарію та продюсерка розслідування — Інна Білецька, режисер — Владислав Васильченко, операторка-постановниця — Світлана Коваль, режисер монтажу та композитор — Олександр Стратонов.

Рік тому в етері Суспільного відбулась прем’єра фільму «Щоденник вцілілої», створеного на основі щоденника жительки села Ягідне, і в ньому журналісти встановили хронологію подій та російський військовий підрозділ, що базувався в Ягідному навесні 2022 року.

Жителі Ягідного розповідали журналістам, які працювали над фільмом, про двох російських офіцерів, які керували тюремним табором, і один з них мав позивний «Кльон» та вирізнявся особливою жорстокістю. Розслідувачам знадобилося 14 місяців, щоби зрештою вийти на російського ката.

«Торік нам не вдалося ідентифікувати ні Кльона, ні іншого офіцера — з позивним “Павук”. Ми мали лише їхній опис, під який потрапляла дуже велика кількість людей. На жодному з фото, які ми надсилали жителям Ягідного, вони не впізнали цих військових. Тяжке відчуття, що ми не дорозслідували цей воєнний злочин у Ягідному, нас не залишало. І у червні цього року ми таки отримали новий шанс — на відео з концерту Чічєріної люди опізнали Кльона. Ми мали його зображення. А працюючи майже три місяці під легендою, змогли його викрити», — розповідає журналістка редакції розслідувань Суспільного Алла Садовник.

Знайти воєнного злочинця — з таким завданням журналісти Суспільного продовжили розслідування на Чернігівщині. Його деталі вони розповіли в документальній стрічці «Кльон».

«Це одна з найсильніших наших робіт як в розслідуваннях, так і в способі розказати історію. Я пишаюся зусиллями, які доклала наша команда. Наша онлайн-нарада, на яку нас зібрала Алла Садовник, щоб повідомити, що знайшла найбільш розшукувану нами особу, залишиться одним з найяскравіших спогадів у моєму професійному житті», — коментує шефредакторка редакції розслідувань Суспільного Інна Білецька.

Нагадаємо, два документальні фільми Суспільного ввійшли до списку фіналістів конкурсу журналістських розслідувань. Це стрічки «Буча: екіпаж 111» та «Буча: розстріл на Києво-Мироцькій», які розповідають про звірства російських військових на Київщині.

Фото: Суспільне

 

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду