Ранкове шоу Суспільного та глядачі крокують назустріч одне одному

Ранкове шоу Суспільного та глядачі крокують назустріч одне одному

09:00,
14 Липня 2023
3742

Ранкове шоу Суспільного та глядачі крокують назустріч одне одному

09:00,
14 Липня 2023
3742
Ранкове шоу Суспільного та глядачі крокують назустріч одне одному
Ранкове шоу Суспільного та глядачі крокують назустріч одне одному
«Перше шоу» пропонує глядачам перепочити від новин і набути нових знань.

Минулого місяця на телеканалі «Суспільне Культура» стартувало «Перше шоу» — необтяжливий ранковий проєкт, який виходить щобудня із 7-ї до 9-ї ранку.

«Ми ставили собі за ідею дати українцям зараз іще щось, крім новин. Таку собі “віддушину”: історії про цікавих і героїчних українців, більше корисного та пізнавального, більше приводів пишатися собою та країною. Ми намагаємося максимально просто й доступно пояснювати якісь нововведення, які відбуваються в Україні, багато вчимо, як подбати в нинішніх умовах про здоров’я та безпеку, як зекономити», — розповів «Детектору медіа» про задум проєкту продюсер Максим Кошелєв.

Відсутність класичних новин не означає, що «Перше шоу» повністю відірване від реальності. Проєкт реагує на резонансні суспільно важливі події, як-от підрив Каховської ГЕС, новий антитютюновий закон, що набуває чинності, або суперечливий законопроєкт Володимира Зеленського про застосування англійської мови, та запрошує експертів до обговорення. Але більшість ефірного часу присвячено зовсім іншим справам. Ведучі прямо на робочому місці беруть уроки балету, обирають зручну швабру та готують тирамісу, а в перервах дивляться сюжети про загрозу борщівника або обговорюють із дієтологом користь фрешу.

Роман Коляда та Яніна Андрєєва

Ведуть «Перше шоу» по черзі дві пари ведучих: Олександр Димов та Марина Клим і Роман Коляда та Яніна Андрєєва. «Зміна» пари триває з понеділка по п’ятницю, а потім тиждень чергують інші. Система не залізна — в разі форс-мажору ведучі підміняють одне одного, як-от 29 червня замість Марини разом із Сашком Димовим в етері була Яніна. Для глядачів «підміна», напевно, була малопомітною, бо стиль спілкування в обох пар ведучих схожий. Такі собі добрі приятелі зі стандартними гендерними ролями. Чоловіки жартують і «ризикують» (якщо треба продемонструвати в студії якусь складну фізичну вправу, то робити це будуть хлопці), жінки заспокоюють і підтримують. Хоча інколи виконати складну асану чи пожартувати над партнером дівчата теж можуть.

Олександр Димов і Марина Клим

Як і в кожному ранковому шоу, вдалий тандем ведучих є основою шоу та запорукою його успішності. Обидві пари «Першого шоу» виглядають гармонійно та поводяться природно, отже продюсери влучили в ціль.

«Відбір ведучих виявився непростим процесом, який розтягнувся на кілька місяців. По-перше, з огляду на воєнні дії. Адже була осінь 2022 року, масовані ракетні обстріли Києва, постійні повітряні тривоги. Тож навіть ознайомчі співбесіди постійно зривалися та переносилися. По-друге, ми шукали ведучих, які можуть транслювати легкий ранковий настрій, що не так просто, зважаючи на обставини. Ми отримали близько 70 резюме від абсолютно різних людей. З них ми сформували певний перелік кандидатів, із якими проводили живі співбесіди. Нам важливо було відчути, чи “ранкова” ця людина, чи вона зможе передавати свій настрій глядачеві, чи спроможна побудувати здорові відносини зі співведучим і колективом», — поділився Максим Кошелєв.

Олександр Димов, Марина Клим й актор Олександр Данильченко

З гостями ведучі спілкуються онлайн або в студії. За один день у шоу можуть з’явитися близько десятка гостей, які розповідають про цікаві події чи дають якісь поради. «Перше шоу» має низку постійних рубрик. Деякі з них щоденні, як-от «Погода», «Кулінарний майстер-клас», де гості студії навчають ведучих і глядачів готувати якусь страву, або «Країна героїв», де розповідають історії сильних духом українців. Ідеться про людей, які проявили себе на передовій і в тилу: від енергетиків і бабусі, яка в 93 роки забезпечує солдатів спідньою білизною, — до хлопців, які в гаражах конструюють бойові дрони, та кухаря з модного ресторану, який на «нулі» готує для бійців. Щодня також виходять пізнавальні сюжети журналістів Суспільного та рубрика журналістки Тетяни Кулик із корисними господарськими порадами. Є також щотижневі рубрики: із психологинею Мариною Діденко, вчителькою української Лідією Поворознюк, сімейним лікарем Денисом Савощенком, інструкторами із самооборони та експертами з хатнього господарювання. Також щоп’ятниці у студії «Першого шоу» грають українські музиканти.

Тетяна Кулик

Як розповів «Детектору медіа» Максим Кошелєв, за результатами місяця найпопулярнішими рубриками очікувано стали «Країна героїв» і садово-городні поради. Але були й сюрпризи. З’ясувалося, що аудиторія жваво зацікавилася темою самозахисту. Тепер проєкт планує заглибитися в цю тему та більше уваги приділяти урокам персональної безпеки.

Побутова орієнтованість шоу не свідчить про те, що творці ігнорують тему війни. Насправді «Перше шоу» нею просякнуте наскрізь — як, власне, і життя українців. Хоча б тому, що серед гостей проєкту постійно є волонтери, військові, рятувальники та інші. Навіть якщо ведучі спілкуються з представником чи представницею цілком мирної професії, наприклад майстринею з ліплення з полімерної глини, можна бути впевненим, що війна потрапить у розмову. «Це перший виріб, який я виліпила після вторгнення», — згадала майстриня Марія Андреєва у студії, зазначивши, що робота з полімером заспокоює.

Рубрика «Країна героїв»

До речі, дизайн студії «Першого шоу» теж має розрадну дію. Приміщення оформлене в м’яких золотисто-жовтих і блакитних тонах і виглядає затишно. Ось так: у всьому світі ранкові шоу створюють, щоби підбадьорити сонного глядача, а в нинішній Україні — щоб заспокоїти. Бо підбадьорюють нас цілодобові тривоги, а зранку можна трохи й уповільнитися. Втім, заспокоїти — це не заколисати. Темп ранкового шоу достатньо жвавий, щоби глядачі не заснули та не занудьгували. Дві години пролітають непомітно.

Ще одна особливість українського ранкового шоу — робота в запису.

«Передачу від початку готували як прямоефірну. Але є одне “але”: війна триває. Через безпекові питання “Перше шоу” виходить на каналі “Суспільне Культура” в запису. Запис програми відбувається в режимі прямого ефіру з вечора на ранок: тобто всі гості студії, всі прямі ввімкнення, всі активності ведучих на майданчику — все, крім сюжетів — знімається наживо, без дублів і попередньо записаних інтерв’ю. Ми з командою підтримуємо саме такий режим, щоби в один прекрасний ранок ми вийшли в ефір наживо з першим ранком перемоги», — дозволив заглянути за лаштунки проєкту Максим Кошелєв.

Гість студії Павло Скороходько

Через те, що в ефір потрапляють усі обмовки ведучих і технічні негаразди, як-от обрив зв’язку під час спілкування з експертом, для глядачів зберігається ілюзія, що проєкт показують наживо. Ведучі підтримують цю легенду, але час від часу трапляються ляпи. «Сьогодні набирає чинності антитютюновий закон…» — анонсують чергову тему для обговорення ведучі Роман Коляда та Яніна Андрєєва у випуску від 11 липня. На екрані з’являється гість, голова Держпродспоживслужби в Києві Олег Рубан, який впевнено починає: «З завтрашнього дня впроваджуються заходи контролю…», а потім ще раз наголошує: «З завтрашнього дня заборонено…». Очевидно, що спілкування відбувалося напередодні. А в наступному випуску 12 липня ведучі привітали з днем народження актора дубляжу Павла Скороходька, який народився 11-го. «Сьогодні зранку ми в студії обговорювали, що у вас день народження», — звернулася до гостя Яніна Андрєєва. «Формально день народження у мене був вчора», — виправив її співрозмовник.

Легкий конфуз трапився і з Олександром Димовим і Мариною Клим, які у випуску від 5 липня спілкувалися онлайн з Артемом Ткаченком із гурту Probass&Hardi. Артем у цей час перебував у Філадельфії. «Хочеться привітатися з тобою “Доброго вечора, ми з України”. Тобі це привітання зараз підходить, бо в тебе вечірня пора», — звернувся до гостя Олександр Димов. Різниця між Києвом та Філадельфією складає сім годин, отже в музиканта повинно було бути за північ. Ну, майже вечірній час. Але Артем Ткаченко не зорієнтувався. «Ні, у мене взагалі ранок», — відповів він. Тобто в студії «Першого шоу» в цей момент був день чи ранній вечір.

Можливо, цільова авдиторія проєкту не звертає увагу на дивні часові стрибки під час ефіру. Адже, за словами продюсера, проєкт орієнтується на авдиторію 60+, яка мешкає в маленьких містах та в сільській місцевості. З іншого боку, ця авдиторія точно поцікавиться, навіщо їй дають поради про правильний збір урожаю порічки в середині липня, якщо ягода дозріває на початку місяця. Відповідний сюжет вийшов 12 липня.

«Ми лише місяць в ефірі, процес знайомства глядача з проєктом ще триває», — сказав Максим Кошелєв. Напевно, й ранкове шоу ще знайомиться зі своїми глядачами. Поки що здається, що врешті-решт вони знайдуть одне одного.

Головне фото: Oleh Levchenko/Facebook

Коли «Детектор медіа» тільки розпочинав роботу, найпопулярніші українські медіа ще дослухалися до темників. Але завдяки спільній боротьбі журналістів та суспільства це змінилося. Найпоказовіше: Україна пройшла шлях від державного телебачення до Суспільного.

Тепер наша команда прагне розширювати аудиторію та впливовість Суспільного мовлення заради ідей та ідеалів, які воно продовжує ілюструвати.

Запрошуємо приєднатися до нас у цьому завданні, ставши частиною Спільноти «Детектора медіа».
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
Коментарі
Nokia
11:51 / 26.07.2023
Приличную фотографию можно сделать и паршивеньким смартфоном. Главное, чтобы было художественное видение. И чтобы опубликованные фотки не выдавались за эталон. А то, что продюсерам пофиг передача, так это и так ясно.
тандем
23:18 / 23.07.2023
Та при чому тут Кучеренко з його синюшністю !То у продюсерів погані айфони для фоток . А від цього і всі біди суспільного.
авдиторія 60+
11:43 / 21.07.2023
Треба мати не абякий "художній" смак , щоб подавати в якості реклами таке лайно в фотках.
Цінності важливіші , ніж фах
00:05 / 20.07.2023
Дуже цікаво , яку розраду від дзайну побачила авторка , але на фотографіях неозброєним оком видно совковість декорацій, суцільна снюшність колористики і невиразність світла . Либонь Кучеренко з Нового відліку руку приклав.
глядач
16:32 / 15.07.2023
Цікаво. Якщо це шоу у запису, то навіщо воно потрібне саме зранку?
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду